Telegram

Økonomer: Læg højere skat på nordsøolien

Et flertal af de førende danske økonomer bakker op om at øge beskatningen af olien i Nordsøen.
Telegram
27. april 2012 kl. 05:30

Olien i Nordsøen bør beskattes hårdere til gavn for den fælles statskasse. Det mener et flertal af landets førende økonomer.

Dermed er der bred opbakning blandt eksperter til Det Miljøøkonomiske Råd, der tidligere på året slog fast, at der er betydeligt spillerum til en højere beskatning.

- I Danmark får vi relativt lidt ud af de værdier, der kommer fra Nordsøen. Derfor kunne det være en god ide at øge beskatningen og på den måde bidrage til en kommende skattereform, siger professor Bent Greve fra Roskilde Universitet.

60 procent af økonomerne i Ritzaus Økonomiske Panel mener, at der er plads til at øge beskatningen. Panelet består af et bredt udsnit af økonomer fra banker, interesseorganisationer og universiteter.

Bent Greve påpeger, at selvom han principielt er for at øge beskatningen, så kan det være svært at gennemføre det i praksis. Beskatningen er nemlig fastlagt i den såkaldte Nordsø-aftale, som blev indgået mellem den daværende regering og A.P. Møller-Mærsk i 2003.

- Det er en ret vanskelig øvelse. For der er klare aftaler, som man selvfølgelig bliver nødt til at respektere. Men det kan være en god ide at åbne forhandlinger, så samfundet får en større andel af goderne, siger Bent Greve.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R), hvis parti selv var med til at indgå aftalen i 2003, har igangsat et serviceeftersyn af Nordsøaftalen, der skal være færdigt i efteråret.

Socialdemokraterne og SF har talt for, at aftalen skal genforhandles, men det afviser A.P. Møller-Mærsk.

Tal fra miljøvismændene viser, at Norge får omkring 85 procent af den såkaldte ressourcerente. Det er 15 procentpoint mere end i Danmark. Aftalen løber indtil 2042.

/ritzau/

Opdateret 27. april 2012 kl. 05:35

Steffen Gliese

Drop olien indenfor dette årti.

Hvis det havde stået til danske politikere, var der aldrig kommet en dråbe olie op i Danmark. Det er derfor kun rimeligt, at samfundet skal have så meget ud af det som muligt. Efter det gode princip: Aftaler er til for at brydes.

I øvrigt render olie og gas ud om relativt kort tid. Hvad skal vi så gøre, for at holde et døende velfærdssamfund fra at gå helt i koma?

Jo mere man taler om genforhandling, jo sværere bliver det.

Internationale virksomheder ved, at deres adfærd bliver nøje fulgt , og hvis man i den ene ende af verden( i dette tilfælde Danmark) er fleksibel m h t at genforhandle kontrakter, så vil regeringer i den anden ende af verden måske sige , at så kan vi da også "klemme" lidt mere ( - og når den danske regering kan klemme, så kan samme regering ikke protestere , hvis andre regeringer klemmer ligeså meget eller hårdere ?).

Store landes (USA,UK,Frankrig,Kina,Japan m v) olieselskaber kan støtte sig til deres regeringers "stormagts indflydelse", hvis noget går lidt skævt eller er lidt mudret m h t respekt for kontrakter- det kan en dansk virksomhed ikke ( - Den danske regering er udenrigspolitisk uden vægt med mindre vi kan få "storebror" USA til at bakke op , eller få vores generelt upålidelige EU partnere med i sagen)..

I øvrigt skal vi frigøre os fra olien som energikilde hurtigst muligt - det gavner klimaet og så kan vi blive fri for at skulle tage udenrigspolitiske hensyn til de religiøse, udeokratiske og diktatoriske regimer i mellemøsten samt andre usympatiske og ustabile olielande.

Toke Andersen

- Det er en ret vanskelig øvelse. For der er klare aftaler, som man selvfølgelig bliver nødt til at respektere. Men det kan være en god ide at åbne forhandlinger, så samfundet får en større andel af goderne, siger Bent Greve.

Det er et absurd perspektiv Bent Greve anlægger her.

Et snævert folketingsflertal, hvor samtlige partier var købt og betalt af Mærsk og DUC, har bundet befolkningen og nye regeringer på hænder og fødder 40 år frem.
Nationens ret til at tilrettelægge skatter og afgifter, som garanteret i grundloven er afstået 40 år frem.

Udover at dette er totalt uacceptabelt og et klart bud på dansk grundlov, står det også tydeligt for en hver med bare beskeden indsigt i området, at aftalen blev indgået på falske forudsætninger.
Specifikt en anslået prisudvikling der stred mod al viden på området da aftalen blev indgået.

Der var INGEN, eller rettere det var kun de mest inkompetente og optimistiske olieeksperter, der i deres vildest fantasi kunne forestille sig 40 dollars pr tønde olie i 2042.

Falsk grundlag, grundlovs brud - Nye folketingskonstellationer er på ingen måde bundet af dette. Hvis Mærsk og DUC kræver kompensation kan aftalen uproblematisk opsiges med kort varsel.

Niels Engelsted

Måske tør man nu, hvor den gamle And er død.

Steffen Gliese

Robert Kroll, vi kunne jo også bare afstå fra at eksportere den.

Steffen Gliese

Robert Kroll, vi kunne jo også bare afstå fra at eksportere den.

"Socialdemokraterne og SF har talt for, at aftalen skal genforhandles, men det afviser A.P. Møller-Mærsk."

Tjah bum bum....

Det virker lidt naivt på mig at håbe på, at Mærsk vil sige ja til kraftigt at reducere deres profit ved at man spørger dem pænt.

Bjarne Bisgaard Jensen

En død sild med tro på genforhandling. Man sælger ikke frivilligt ud af privilegier, så lad dem overtage driften af operaen i stedet for