Telegram

Søvndal: 10 års smalkost i det offentlige

Der bliver ikke råd til en større offentlig sektor, selv om tiderne vender, siger SF's formand før landsmøde.
Telegram
7. april 2012 kl. 23:13

Selv ikke, når den økonomiske krise engang er overstået, kommer den offentlige sektor til at fylde mere. En ny højkonjunktur vil ikke få regeringen til at øge det samlede forbrug.

Det fastslår SF's formand, udenrigsminister Villy Søvndal, i Berlingskes søndagsudgave forud for partiets landsmøde i næste uge.

Hvis der en dag er ekstra penge i statskassen, skal de bruges til at polstre Danmark til nye dårlige tider, bebuder SF-formanden.

- Vi står i en situation, hvor der er underskud, så langt øjet rækker, og vi står over for nye demografiske udfordringer med stadig flere ældre. Man skal stramme op i de gode tider. Derfor skal folk ikke tro, at der bliver råd til hel en masse efter krisen, siger han ifølge avisen.

Søvndal udfordrer dermed sit politiske bagland, hvor man stadig håber, at SF i regering kan leve op til sine velfærdsløfter om gratis tandlægetjek til de lavtlønnede eller gratis computer til skoleelever fra 3. klasse.

Partiformandens melding harmonerer dårligt med virkeligheden, mener et medlem af SF's landsledelse, Poul Overlund-Sørensen.

- Når Villy selv anerkender, at det offentlige skal løse flere opgaver, fordi der bliver flere ældre, så er det ikke særlig gennemarbejdet, at han på forhånd konkluderer, at den offentlige sektor ikke må fylde mere, siger han til Berlingske.

Villy Søvndal får til gengæld ros fra såvel den økonomiske overvismand, Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, som fra Venstres politiske ordfører, Ellen Thrane Nørby.

/ritzau/

Opdateret 8. april 2012 kl. 03:36

Det er godt nok nye toner :-p

Bare demografien gør at Danmark kommer til at mindske den offentlige sektor over de kommende år, og ikke bare fastholde den...

Og?

Endelig falder Søvndals maske. Endelig viser han sit sande Soc.Dem.-Radikale ansigt.

Dette udsagn fra Søvndal i dette interview viser, at Søvndal endeligt har overgivet sig til de neoliberale økonomiske teorier....

Er han skiftet til LA?.

@Karsten Aaen
Nej, det er faktisk en meget sund økonomisk disposition. Statsøkonomi er ikke et husholdningsbudget hvor man kan bruge hvad der er i kassen. Det skal meget simpelt sagt køres efter at udligne konjunkturerne hvor man strammer finanspolitikken i højkonjunkturer ved at sætte skatter og afgifter op og gemmer pengene. Når lavkonjunkturen så kommer efterfølgende skal man tilsvarende sætte skatterne ned og føre en lempelig finanspolitik. Rinse and Repeat.

Men jeg stoler ikke personligt på, at nogen regering rent faktisk vil gøre det efter hvad vi har set i 00'erne hvor man gjorde det omvendte og førte en lempelig finanspolitik i en højkonjunktur, og ovenikøbet smækker regningen af på dem der ikke deltog i festen. Så har man vist at man hverken kan eller vil gøre det ansvarlige. Samtidigt forbereder de borgerlige sig vist på at føre valgkamp på skattelettelser og gentage successen fra 00'erne.

Henrik Rude Hvid

Befri Villy!

Steffen Gliese

Jeg tror kun, at det er politikere, der overvejer en udbygget offentlig sektor. Langt de fleste ønsker en slankere, men mere opgavefokuseret, mindre administreret offentlig sektor, men det bliver til gengæld ikke til at gennemføre pga. klassealliancen mellem statskundskabsfolk i folketinget/regeringen og i den offentlige sektors administration.

Det virker åbenlyst som om, at Villy Søvndal ikke overkommer både at være udenrigsminister og partiformand. Når han ingang imellem kommer til DK, får vi nogle udmeldninger, som afslører, at han ikke helt forstår rækkevidden af den hjemlige politik og løfterne samt respekten for vælgerne fremfor at være i stue med det store udland.

Naturligvis har han frivilligt hængt sig selv og SF op på dén politik, som ham lovede i valgkampen, nemlig at fremme forholdene for underdanmark. Alt andet kan man roligt betegne som vælgerbedrag, og altså en laden de vælgere i stikken, som bragte ham til magten. Et ganske utiltalende mellemværende, rent ud sagt. Måske han skulle erkende at de opgaver han har ønsket ikke rigtigt stemmer overens med evnerne...

Med venlig hilsen

For en gangs skyld har Villy jo ret. Det er fornuftigt, at S SFR ikke ønsker at gentage den tidligere regerings fejl med at lade den offentlige sektor vokse hæmningsløst. Men kan S SFR gennemføre det - eller bliver det endnu et af disse tomme løfter som man bryder?

Så er det, at man kan godt føle sig lidt fristet til at bevæge sig ned på Villy Søvndals sædvanligvis meget lave og primitive debatniveau og bede manden om at skride ad helvede til.

Han er jo sagesløs, hvor mange andre socialister får et ben til jorden derude på den politiske scene. Det havde dog været på sin plads at sidde over og bevare en stemme i det dybe blå.

Selvfølgelig er socialismen utopisk- når de står i kø for at sparke folk på gaden.

Sagen er meget enkel: underdanmark har brug for et SF, der ikke går i koma over at deltage i magten, uanset at partiets løjtnanter forsøger at tale partiets indflydelse kunstigt op. Det mærker vi hernede ikke en tøddel til. Og vælgertilslutningen taler sit tydelige sprog. Forvent ikke SF, at hukommelsen fejler noget hernede. Og at vi skal vente ti år til, på at få forholdene på bunden af DK fornuftigt revideret, er simpelthen en hån. Så er dét sagt, SF...

Med venlig hilsen

Holger Madsen

Så er Villy klar til at gå til bal med brokkerøvene.

Udmærket velfærdsenhedspolitik.

det er klart en ændret attitude til nationaløkonomi der skinner igennem her.
I forhold til SF's tidligere ?
Måske, måske faktisk ikke ..altså : jeg er ikke overrasket..
I forhold til den forrige regerings ?
Så absolut.

Desværre er jeg lidt nervøs for, at det også er statsministricens underskrivelse af en finanspagt forleden, der gør det piske nødvendigt med disse for SF barske udmeldinger. Men med ærlighed kommer manlængst - påståes det ihvertfald.

Hanne Gregersen

Man bliver jo helt blød om hjertet, når en tidligere folkesocialist nu også har set lyset og erkendt, at vi ikke på langt sigt ikke kan overleve ved at klippe hinanden. At det så er hykleri i værste potens ift, hvad man sagde som oppositionspolitiker, det lever vi nok med.

Det er postivt, at SF ikke vil øge udgifterne til den off. sektor. Men det er slet ikke nok. Der skal for alvor rundbarberes ikke mindst set i lyset af udsigten til gigantiske statsunderskud, så langt øjet rækker. Derudover har vi allerede nu et statsunderskud, som koster 25 mia. om året bare i renter. Derfor skal vi naturligvis hurtigs muligt have rundbarberet de off. med 10-15% samt få lavet en skattereform med fokus på topskatten samt sænke energiafgifterne ikke mindst på el, så kunne vi både lave grøn økonomisk fornuftig omstillig og virksomhederne kunne få forbedret deres konkurrenceevne

Det her lugter af Friedmanns krise- og chokterapi - læs Naomi Klein.
Samfundet er på røven, riget fattes penge - staten er nødt til at skære ned, for "der er underskud så langt øjet rækker" (ny politikerkliche på linie med leverpostejmaderne og de blå kedeldragter).
Der oppiskes en "krisebevidsthed", og i ly af denne angribes vitale dele af velfærdsstaten, og vi får nedskæring på nedskæring og indgreb på indgreb begrundet med den aktuelle krise.
Vestager-regeringen har ikke nosser til at gå i krig med dem, der er ansvarlig for krisen: markedet, bankerne, spekulanterne, det destruktive forbrug og den hovedløse og ukoordinerede off. planlægning.

Men VIlly S. har opnået hvad han ville: bevist at nu er han så økonomisk ansvarlig, at han får ros af såvel Ellen Levertran, som de økonomiske Kloge-Åger.

Hvis jeg må være en smule provokatorisk, kan jeg konstatere at, der er en del øvre-mellemlags akademikere blandt menighedsprædikanterne, her på siden. Dette offenligt ansatte segment lever jo faktisk af de skatteindtægter som faglærte og ufaglærte lønarbejdere betaler i skat. Deres børns SU finansieres fra samme kilde. Nu er disse vrede mennesker bange for at kilden er ved at tørre ud - eller rettere - man kan konstatere at den ER tørret ud. Forhånelsen tages omgående i anvendelse : "arbejderister" (fedt udtryk) kaldes de der vil lette skatten for netop faglærte og ufaglærte. At udtrykket "arbejderister" stammer fra 70'ernes venstrefløjsdebat, og betegnede akademikere med en naivt romantiseret forestilling om hvordan rigtige arbejdere var - er, i denne sammenhæng, underordnet. 70'erne var ligeledes den periode hvor gemen overbudspolitik var daglig kost - DKP og andre grupperinger levede simpelthen af overbudspolitik. Venstrefløjen må lære at skatteindtægter ikke stammer fra en uudtømmelig kilde - men at hovedparten, skal betales af.... netop.... hovedparten af skatteyderne !

Hugo Barlach:

»Sagen er meget enkel: underdanmark har brug for et SF, der ikke går i koma over at deltage i magten, uanset at partiets løjtnanter forsøger at tale partiets indflydelse kunstigt op.«

Mon ikke snarere sagen er den, at underdanmark slet ikke har brug for SF?

SF er blevet en del af problemet og ikke en del af løsningen, og derfor har partiet ikke længere nogen eksistensberettigelse.

Derfor er det i virkeligheden ganske opmuntrende, at vi i øjeblikket kan se at tilslutningen til søvndalisternes moralske fallitbo styrtdykker, og at det sandsynligvis kun er et spørgsmål om kort tid før partiet kommer under spærregrænsen og går i opløsning.

Gorm Petersen

Vi står overfor et gigantisk afprivatiserings-projekt.

Den offentlige økonomi skulle gerne blive den eneste økonomi.

Det er jo ikke bare AFR-udviklingen der skal rulles tilbage - det er også meget af Nyrup-tidens.

Det var de borgerlige pressemonopol der skabte privatiseringsbølgen - allerede i Nyrup tiden.

Dette tyveri af fælleseje skal gøres godt igen.

Og kapitalisterne skal ikke have erstatning. De skal prise sig lykkelige, hvis de slipper for at blive slået ihjel.

Carsten Mortensen

Det er meget nedslående at opdage, at uanset hvem der sidder ved magten, er politikken den samme.
Jeg har kun et ønske tilbage,...det er det totale kaos, hvilket nok skal komme. Før er der vist ingen håb om bedring.
Hvis jeg var af borgerlig observans ville jeg grine hver dag når jeg ser hvad der kan lykkes for S,SF,R at gennemføre....for havde jeg været borgerlig, ville jeg have været nødt til at fare noget mere lempeligt frem!

Steffen Gliese

Jeg ved ikke rigtigt, hvilken verden Niklas, Jesper og mange flere lever i, men den fremtid, der tegner sig, er altså én, hvor en rimelig levevis vil kunne opretholdes af hele jordens befolkning. Problemet skal findes i den private sektor, hvor folk rager hæmningsløst til sig for at demonstrere deres store værdi på et illusorisk 'marked'; men ideen om at hamstre på fællesskabets bekostning er så primitiv, at man kan forudse, at netop den del af homo sapiens vil gå til grunde i evolutionen.

Lasse Schmidt

Manden har helt ret. Når der kommer gode tider, skal der strammes op og sikres for eftertiden - helt modsat VOK.

I min levetid har den mest uansvarlige økonomiske politik været ført af højrefløjen. Venstrefløjen har derimod vist sig at tænke langsigtet og at have forståelse for helt elementære økonomiske principper - igen modsat især VOK.

Så når Villy kommer med den her udmelding, polstrer det egentlig bare min forståelse af de politisk-økonomiske sammenhænge her i landet. Venstrefløjen tænker fremad, tør udfordre vanetænkning og tør lave reformer, der gør ondt, for at kunne gøre godt. Højrefløjen meler deres egen kage.

Til Gorm.
Kan anbefale dig at søge til Hviderusland eller Nord Korea. Der udleves dit drømmesamfund.

Til Peter
Endnu mangler du oag andre at bevise total kollektivisme er bedre end kapitalisme.
Synes at erindrer en bog af Orson Wells Animal Farm.

Ikke for noget Per Nielsen, men det var nu George Orwell der skrev Animal Farm.

Steffen Gliese

Der er ingen, der ønsker total kollektivisme, Per Nielsen, men derimod et samfund, hvor erhvervslivet opfylder sin rolle i samfundet som malkeko for det, der ligger bedst i offentligt regi: infrastruktur, forsyning, social sikring, sundhed, transport.
Problemet med kapitalismen er, at den ikke kan finde ud af det simple: at vælge det ene fremfor det andet på baggrund af omtanke, men skal vejen rundt om et dumt marked, hvor alle mulige inferiøre og irrelevante forhold spiller ind. Det har intet med den historiske kommunisme at gøre, men bygger i stedet på den kontrol med ressourcer og produktionsenheder, som moderne teknologi giver os mulighed for at udøve - ovenikøbet med en opvoksende generation, der ikke ser på penge, men på værdi i sig selv.

Lise Lotte Rahbek

Mmm.. men hvis nu f.eks socialrådgiverne igen kan få lov at være socialrådgivere istedet for at være kontrollanter af sig selv og hinanden,
og man tog og liggede lidt på alle mellem og mellemmellem-lederne i det offentlige og hvorvidt de måske kunne arbejde med noget fornuftigt,
og man tog og fyrede alle de åndsforpestede 2.aktør-aktivant-firmaer,
så har vi allerede slanket den offentlige administrative sektor lidt,
så der alligevel bliver råd til sosu-assistenter og andre varme hænder.

Det er vel ikke så ringe endda. :-)

og hvis man kunne sørge for, at indkøb af madvarer i daginstitutioner etc. ikke skal koste det dobbelte af, hvad det koster at gå ned i Netto eller Fakta...

Brian Pietersen

Jesper Frandsen

**Nu er disse vrede mennesker bange for at kilden er ved at tørre ud - eller rettere - man kan konstatere at den ER tørret ud.**

jeg er lettere rystet over at du tager alle arbejdere med i det du her beskriver.

Jeg har intet imod en stor offentlig sektor, den skal bare huske den skal være til gode for det danske samfund og ikke omvendt.

Vi har jo stort set ingen gæld, der var en der skrev ca 5000 pr person i Danmark.

La os få folk igang med at lave noget nyttigt på en ordentlig måde, og indtil der er industri eller andet som mangler arbejdskraft, kunne man udbygge det offentlige med dem der er arbejdsløse, dem der kan og vil, det ville igen komme os alle til gode.

Til rimelige løn og arbejdsforhold.

Hanne Cetkin siger:
"Så er det, at man kan godt føle sig lidt fristet til at bevæge sig ned på Villy Søvndals sædvanligvis meget lave og primitive debatniveau og bede manden om at skride ad helvede til."
Det plejer vist ikke være noget problem for dig at bevæge dig der ned Hanne. Som vanligt citerer du ud i den blå luft og helt ude af kontekst - men, det skal jo passe skidtet........

Sider