Biblioteker: Forældre bøvler med børnebøger

Forslag om 20 minutters højtlæsning kræver, at forældrene får råd og vejledning, siger Bibliotekarforbundet
21. maj 2012 kl. 10:42Opdateret 21. maj 2012 kl. 10:45

Det er en god idé at læse højt med de mindste børn 20 minutter om dagen, men det kræver, at man klæder forældrene på til det.

Sådan lyder det fra Bibliotekarforbundet, som mener, at forslaget skal følges op af en række gode råd, til hvad forældrene skal læse med deres børn, og hvor de skal få fat i det.

- Vi ved fra bibliotekerne, at det for mange forældre er svært at komme på biblioteket på en almindelig hverdag, siger formand for forbundet, Pernille Drost.

- Vi ved også, at der er rigtig mange forældre, der ikke aner, hvor de skal gribe og tage fat, når det handler om, hvilke bøger de skal læse for deres børn i den alder, tilføjer hun.

Det er børne- og undervisningsminister Christine Antorini, der i forlængelse af en ny rapport blandt andet har fremsat forslaget om, at forældre skal involvere sig mere i småbørns indlæring - for eksempel ved at læse højt 20 minutter om dagen.

I den forbindelse er det en god idé, hvis der bliver sat mere fokus på et samarbejde mellem for eksempel daginstitutioner og bibliotekerne, mener Bibliotekarforbundet.

I flere børnehaver har man allerede indrettet et lille bibliotek med et varieret udvalg af børnebøger, som forældrene kan låne og aflevere, når de alligevel henter deres børn.

Og netop varieret litteratur er også en væsentlig at have fokus på, mener Pernille Drost.

- Alle undersøgelser viser, at det litteratur, man læser for sine børn, det er det samme, som man selv fik læst op. Forældre køber og låner meget gerne Ole Lund Kirkegaard og Cirkeline, for det ved de, hvad er, siger hun.

I stedet skal man fokusere på, at børnene stifter bekendtskab med noget tidssvarende børnelitteratur, forklarer hun.

At højtlæsning er vigtigt, er der dog ingen tvivl om hos Bibliotekarforbundet, og det samme er meldingen fra børnebogsforfatter Flemming Quist Møller, der står bag blandt andet "Cykelmyggen Egon" og "Bennys Badekar".

- Det giver helt sikkert noget af det bedste og mest virkningsfulde nærvær mellem - blandt andet idet man også har noget at snakke om bagefter, en fælles reference, siger Flemming Quist Møller.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Nu må bibliotekarforbundet til at holde lidt inde! Det er nøjagtig det, der er deres hovedopgave, de nu er ude at gøre til noget nyt og ekstra.
Og det er fint med højtlæsning, forældre/børn, men hvorfor ikke også give børnene fornøjelse af lydbøgerne, der florerer så lifligt? Så kan de måske endda få mere end 20 minutter, og de kan måske endda - GYS! - efterhånden selv følge med i bøgerne og se, hvordan ordene staves.

Majbritt Nielsen

Peter Hansen

Ideen med at forældre læser op for deres børn. Er at børn har en fælles oplevelse med forældrene.( Du ved det der bånd, der gerne skulle være mellem forældre og børn. Som kommer af at forældrene faktisk interesere sig for deres børn.;) )

Plus, at da børn gør som deres forældre og ikke som forældrene siger.
Kunne det være at den positive oplevelse af højtlæsning, hjælper med at komme over den hurdel det er for nogen børn, lære at læse.
Og tro mig det kan være en hurdel af kaliber. Det ved jeg af egen erfaring.
Så hjælper lydfil da ikke på at bryde læse-koden som en lærer omtalte den.

Du kan jo læse nogen af de artikler som bogen "Sorte Svin", har afsted kommet.
At unge 2. G. indvandre har været på bibliotekket for, nogens vedkommende, første gang på bibliotekket for at låne en bog og faktisk læse den.

Så ideen med at stikke snotungen en lydfil og lukke døren efter dem ind til deres værelse.
Er lige så brugbare som at lade dem være alene hele deres barndom, for de "underholder" jo fint sig selv med pc, tv og nu så også lydfiler.

Hvis du tror at børn så selv "fifler" med en bog for at "se" ordene.
Glem det, de er lige så dovne som deres forældre.
Der stikker dem lydfilen og lader dem selv om at lære at læse. Hvilket forældre har pligt til at hjælpe til med.
Jeg har en flok nevøer og de smider da godt nok bøger, lige så snart de ikke er tvunget til at bruge dem.
De ville aldrig, af dem selv "fifle" med en bog.
Der skal rigtig meget forarbejde til fra forældrnes side for at børn gør noget af sig selv i den retning. Det vil jeg vove at påstå.