Ekspert: Der spekuleres i græsk omvalg

Situationen i Europa er blevet noget mere kompliceret efter valget i Grækenland, mener ekspert.
7. maj 2012 kl. 11:33Opdateret 7. maj 2012 kl. 11:50

Søndagens græske valg, hvor de to regeringspartier Pasok og Nyt Demokrati fik en gedigen vælgerlussing, skaber fornyet usikkerhed i Europa.

Det vurderer grækenlandskender og senioranalytiker i tænketanken European Policy Center, Janis Emmanouilidis.

- Der er en masse spørgsmålstegn. Det er helt uklart, hvordan en regering skal dannes, om der overhovedet kommer en regering, og hvor stabil den i så fald vil være.

- Der er enorme usikkerheder, og nogle spekulerer endda i, om der kommer et omvalg, siger Emmanouilidis til Ritzau.

Situationen vil ifølge ham påvirke krisen, "for vi ved, at usikkerhed skaber nervøse markeder."

Pasok og Nyt Demokrati er de to eneste partier, der åbent har erklæret, at de vil fortsætte med at føre sparekniven efter valget.

Men partierne fik ikke stemmer nok til at samle et parlamentarisk flertal og vil derfor være afhængige af opbakning fra et eller flere af de partier, som er valgt på løfter om at få genforhandlet landets hjælpepakke.

Janis Emmanouilidis mener, det er vanskeligt at spå, om EU, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF) vil gå med til at forhandle med grækerne igen.

- Manøvrerummet i forhold til IMF er meget marginalt - måske endda ikke-eksisterende. I forhold til eurozonen vil det afhænge af, hvilket kompromis Tyskland og Frankrig kan finde frem til, siger Emmanouilidis.

Netop den franske indstilling til spørgsmålet om en mulig genforhandling er interessant, efter at Francois Hollande søndag blev valgt som ny præsident, mener han.

- Enten kan Hollande være forsigtig og afvente situationen, eller også kan han åbent sige, at situationen understreger, at EU er nødt til at finde en anden opskrift til at løse krisen, som han har gjort i sin valgkamp.

- Det kan hjælpe grækerne, siger Emmanouilidis og konstaterer:

- Hvor end man kigger hen, ser det hele mere kompliceret ud i dag, end det gjorde i går.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Det ser kun mere kompliceret ud, hvis man ikke har et realistisk billede af holdningsdannelsen i de europæiske befolkninger.

henrik hansen

“for vi ved, at usikkerhed skaber nervøse markeder.”

Vælgerne har talt, demokratiets vilkår....eller er det markedet, der bestemmer? Hvad blev der så af demokratiet?
”Hollande .... kan ....sige, at situationen understreger, at EU er nødt til at finde en anden opskrift til at løse krisen”
Såvel Argentinas som Brasiliens nuværende samt forrige præsidenter har advaret EU kraftigt i forhold til løsningen på den økonomiske krise. EU gentager de samme fejl, som Latinamerika begik i 70’erne – 90’erne. Privatisering, nedskæring af de offfentlige budgetter. Det førte til MEGA arbejdsløshed (I Chile nåede den på et tidspunkt op på 45%) og fattigdom.
Den førte økonomiske politik (jvf Naomi Klein’s begreb ”chokdoktrin”) er ikke til folkets fordel, kun til en lille økonomisk elite, og det vil uvilkårligt medfører større sociale uroligheder...som vi allerede har været vidner til.

Maya Nielsen

Jo i Grækenland er de i en situation så der SKAL tjenes peng og i en fart... der bliver vel brg for et omvalg eller 2 ,men det resulter nu nok i en yderligere polarisering... og hvor de to fløje igen somunder de neoliberale under millitærdiktaturet hvor de blå brændte oliveplantager af hos kommunister og hvor kommunister forsøgte at mydre højtstående politikkere... eller måske en endnu bredere borgerkrig....