Telegram

Ministre vil deltage i ramadanmiddag

Alle regeringens ministre er inviteret til ramadanmiddag og for første gang ventes flere ministre at møde op.
Telegram
22. maj 2012 kl. 10:54

Den årlige Ramadanmiddag i Folketinget har tidligere ført til ophedet debat om, hvorvidt Christiansborg skal bruges til arrangementer af religiøs karakter.

Men når Christiansborg til august slår dørene op for arrangementet, så ventes flere ministre at deltage.

Dermed ser arrangementet ud til at få mere opbakning fra den nye S-R-SF-regering end tilfældet var under VK-regeringen.

- Formålet med Ramadanmiddagen er at samle mennesker på kryds og tværs og markere, at Danmark er et mangfoldigt samfund, siger Özlem Sara Cekic (SF).

Hun har to gange tidligere inviteret til middag i Folketingets kantine Snapstinget i forbindelse med muslimernes fastemåned ramadanen.

Folketinget gav sidste år først grønt lys til arrangementet, da den planlagte "middag" blev ændret til en "reception".

Sidste år vakte det stor opsigt, at socialminister Benedikte Kiær (K) som den hidtil eneste minister deltog, mens statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) meldte afbud på grund af "en travl kalender".

I år er teatret Mungo Park med til at finansiere arrangementet, og der er en årsag til, at det skal holdes på Christiansborg, siger direktør for teatret Mungo Park Martin Lyngbo.

- Vi vil gerne signalere, at også muslimer er velkomne i det danske demokrati, og at Folketinget er alle danskernes Folketing, siger Martin Lyngbo i en kommentar.

Alle Folketingets medlemmer, fagforeningsledere, virksomhedsledere, kulturpersonligheder samt repræsentanter fra forskellige trossamfund og sociale organisationer har fået invitation til at deltage i middagen.

Dansk Folkeparti har tidligere været stærkt kritiske over for arrangementet, og folketingsgruppen takker også nej år.

- Arrangementet er efter DFs opfattelse udtryk for manglende respekt for dansk kultur og for vores folkestyre.

- På den baggrund siger vi bestemt nej til invitationen, og vi agter at klage til præsidiet, siger DF's udlændingeordfører, Martin Henriksen.

/ritzau/

Opdateret 22. maj 2012 kl. 11:10

Søren Tang

Jeg tror DF misforstår konceptet respekt...
Respekt handler om at acceptere andre for hvad de er, ikke at tryne folk som ikke tror på, hvad de selv tror.

Og jo, der er muslimer som har mindst lige så undertrykkende verdenssyn som DF. Men de møder heldigvis sjældent op, når folketinget holder officielle arrangementer.

mikael Nielsen

"Arrangementet er efter DFs opfattelse udtryk for manglende respekt for dansk kultur og for vores folkestyre."

"- På den baggrund siger vi bestemt nej til invitationen, og vi agter at klage til præsidiet, siger DF’s udlændingeordfører, Martin Henriksen."

DF er efter min opfattelse udtryk for manglende respekt for dansk kultur og folkestyre.

Bjarne Bisgaard Jensen

Lad da endelig DF blive væk - de vil ikke være savnet

carsten maasbull

At en teatertrup vælger at sponsorere islam forekommer måske en anelse besynderlig. Men meningen med sponsoratet var vel bare at fremprovokere en reaktion fra DF. Som så også kom. Og dermed kan alle være glade.

Carsten Hansen

Jeg glæder mig til dag hvor man i folketinget bliver enige om at afholde en multi-kulturel festmiddag.

En festmiddag i respekt for hinduer, muslimer, jøder, asiater, congolesere og dermed byde alle velkomne indenfor i det danske demokrati.

En sådan fest skal naturligvis holdes på en neutral dato, så ingen forfordeles.

Carsten Hansen

Hov; jeg glemet lige; "og alle mulige andre grupperinger"

DF har absolut misforstået dansk kultur hvis de siger nej tak til et gratis måltid.

odd bjertnes

Ramadanen er bundet til en månekalendermåned, og starter med en bestemt konstellation af Månen og Venus - symbolet indgår i meget islamisk ikoneri.
Og jeg husker klart dengang jeg gik til ramadan - klokken 6 om morgenen. Der var ikke een eneste muslim til stede på Marselisborg Strand den morgen. Ikke een.
Det så flot og klassisk ud. I retning af Kabul. Og det islamistiske Kabul... faldt den morgen. Det var måske derfor de var blevet væk.
Eller også havde de travlt med at spise inden solen stod op ;-D

Lars R. Hansen

"Formålet med Ramadanmiddagen er at samle mennesker på kryds og tværs og markere, at Danmark er et mangfoldigt samfund, siger Özlem Sara Cekic (SF)."

Jeg var ikke klar over ramadanen havde det formål - jeg troede det var en religiøs begivenhed i islam - ikke et branding arrangement for Danmark som mangfoldigt samfund.

Well - hvis en ramadanmiddag på Christiansborg skulle markere, at Danmark er et mangfoldigt samfund, da kan hvad som helst vist bruges i denne sammenhænge - personlig opfatter jeg ikke en ramadanmiddag på Christiansborg som noget mangfoldigt, men blot endnu et udtryk for det ganske monokulturelle islamiske indtog i Danmark.

Lars-Bo Abdullah Jensen

Lars:

Du har helt ret, hvis det var ramadanen, men nu er det ikke ramadanen, derimod en middag ved afslutningen af ramadanen, Eid middag om du vil, ja reelt også selv om du ikke vil.

Carsten Hansen

Det undrer mig at hinduerne ikke foreslår en hyggemiddag på borgen.

De er vel også velkomne i det demokratiske Danamark.

Lars R. Hansen

Heller ikke eid troede jeg havde til formål at markere Danmark som et mangfoldigt samfund - også her tænker jeg eid er en religiøs begivenhed i islam - og således i den forbindelse (markere mangfoldighed) ikke er bedre end et bingo arrangement for kattevenner til eksempel.

Michael Guderup

Postulatet om mangfoldighed, multikultur om man vil, i Cekics & Co´s aftapning, er en falsk varebetegnelse, der slører det faktum at det er endog meget svært at få øje på noget manifest multikulturelt i Danmark.

Blandingsforholdet generelt i DK mellem etniske danskere og tilflyttere er cirka 90/10. Man skal godt nok være en etymologisk akrobat, hvis man skal udlede noget som helst "multi" af det.

De cirka 7 % af befokningen der er muslimer i Danmark, fører en udpræget monokulturel eksistens i enklaver, uden nogen synderlig interesse i impulser fra omverdenen.

Kvinderne får lidt elastiksnor til at uddanne sig, men den hives hurtigt i land igen, når der skal findes en partner. Bare spørg Özlem Cekic.

Men lad os da bare lege legen, en dag om året. Om ikke andet, så får de verdensfjerne do-good´ers da lejlighed til at få støvet de klichefyldte skåltaler af, inden de, rødvins-omtågede og grådkvalte, tager en taxi hjem til Tuborg Havnepark eller Kartoffelrækkerne.

Personligt ser jeg frem til at Erdogan inviterer til påskefrokost - i mangfoldighedens navn. Jeg har på fornemmelsen, at jeg kommer til at vente længe.

Lars R. Hansen

Jeg opfatter multikultur som en politisk ide - som kan udfolde sig helt uafhængigt af befolkningssammensætningen - og man er givetvis meget mere multikulti i Tuborg Havnepark og Kartoffelrækkerne end Mjølnerparken og Blågårdsgade.

Nic Pedersen

Hvorfor ikke bare sige ja tak for den venlige invitation, møde op og invitere på blotfest hos de asatroende (med helstegt gris m.m.) til gengæld?

(det er nemlig også hyggeligt og integrerende!)

Gert Nielsen

Jo flere fester desto bedre!

Henrik Darlie

@odd

"at begrebet er forbundet med den islamiske fastemåned, og har et ret klart religiøst mobiliseringsformål."

Hvad? Juleaften?
Det kan da godt være at den har "et ret klart religiøst mobiliseringsformål", men egentlig er den jo ikke forbundet med kristendum, vel?

Karen von Sydow

Jeg er grundlæggende modstander af at holde religiøse arrangmenter i demokratiets haller. So to speak.

Men eftersom der afholdes en række kriste arrangmenter i Folketinget, og det er utopi at tænke sig de bliver afskaffet, støtter jeg dette initiativ.

Islam er Danmarks anden største religion og alene hele signalværdien er positiv. Men som andre også er inde på, så går der hurtigt inflation i den slag; hvad med asatroende, hinduister, budister og mange andre gode mennesker?

Derfor burde religiøse arrangementer holdes ude af Folketinget.

odd bjertnes

Henrik, jeg skal ikke anklage dig for at skerive en smnule usammenhængende, jeg gør det sommetider selv.
Men altså 'juleaften' - har et klart religiøst mobiliseringsformål, og er decideret et kristent fænomen. Dumt eller ej, skal jeg ikke dømme. Det findes ihvertfald.
Hvis altså det var det du var i tvivl om ... ?
Ellers må du præcisere hvad det er du spørger om.

Henrik Darlie

@odd

ok

"“et ret klart religiøst mobiliseringsformål”"

Hvad betyder det?

Nic Pedersen

Jeg skal selvfølgelig ikke kunne svare for Henrik, men faktum er dog, at Julen i dette land har været fejret længe før kristendommen kom hertil!

odd bjertnes

tjae, det er lissom reklamer har et 'ret klart kapitalmaksimerende formål'.
men hvad det så hedder i din egen, eller dit eventuelle lokale miljøs diskurs, det kan jeg jo ikke fortælle dig.
Mental fond-raising ?

Nic er nok lidt på glatis med at der i førkristelig tid har været afholdt mindebegivenheder for Jesu fødsel i større stil her til lands. Der er intet belæg derfor.
Men så har man sikkert fejret noget andet ... nytår eller astronomisk midvinter. Folk holder jo fester, ritualer og højtideligheder ved mindste anledning.

odd bjertnes

part 2 : nu har så undersøgt det lidt for jer.

Den førkristelige midvinterfest hed på oldnordisk 'jol', så i begyndelsen var ordet, og ordet var jol. Jolly good.

Jesu 'fødselsdag' er oprindeligt i fravær af fakta derom havnet på 25 dec., fordi det tidligere var den romerske saturnalie-dag.

Puletræ og pulegaver og pulemænd er verdsligere fænomener fra borgerkapitalismens guldalder i 1800-tallet.

Michael Guderup

Lars R. Hansen:

"Jeg opfatter multikultur som en politisk ide - som kan udfolde sig helt uafhængigt af befolkningssammensætningen - og man er givetvis meget mere multikulti i Tuborg Havnepark og Kartoffelrækkerne end Mjølnerparken og Blågårdsgade."

Helt enig.

Problemet er, at multikulturen vedbliver at være en ide eller et ideal, og hverken tager udgangspunkt i eller rodfæster sig i virkeligheden.

Når noget ikke eksisterende postuleres til hudløshed, bliver hykleriet til slut helt åbenlyst, og folk resignerer eller gør oprør.

Lidt a lá de hedengangne "folkedemokratier" i østeuropa, hvor befolkningerne fik tudet ørerne fulde om systemets fortræffeligheder, men i virkeligheden oplevede meningsløst arbejde, konstant vareknaphed og massiv undertrykkelse.

Både i Tuborg Havnepark og på Blågårds Plads har de monokultur forklædt som multikultur. Hykleriet er tilsyneladende umuligt at undgå.

Og så er spørgsmålet jo; hvor er det mest bekvemt at opleve og evt. deltage i hykleriet?

Nic Pedersen

Odd,

det er dig, der er på glat is, (de krisne "kaprede" en allerede eksisterende fest!) men du ser ud til være ved at finde ud af det selv, så det er helt OK! ;-)

odd bjertnes

Hør nu Nic - Velkommen til glatisen. Jeg er tålmodig og skal gerne hjælpe med balancen :

Formålet var og er det samme før og efter - at fejre 'lysets genfødsel' - nu applikeret en humanistisk myte om en slags revolutionær som bliver lynchet - i et forløb frem til den mere kalendersikre påsker, pinser og himmelfarter ...
Du skal jo lige erindre, at de politiske mål, der først landede 'på kristendommens skrivebord' som magt-medøvende, på det tidspunkt var rejsningen af respekten for individdet, og slaveriets permanente afskaffelse. Over tid globalt. Det giver i den grad mening at hælde dette indhold på et simpelt feudalt druk-karneval.
Festen var og er den samme som det altid har været - noget med at nu blir det ikke mørkere, nu vender den dystre udvikling i vejrliget med sikkerhed. Helt uden videnskab var romerne ikke i deres astrologiske tankeverdener. Så den fest kan du finde i alle non-ækvatorale kulturer.
Tror du virkelig at det er nyt for mig ?

Carsten Hansen

Hvorfor dog blande julen ind i denne sag.

Julen har forlængst tabt både sit politiske og religiøse budskab; I hvert fald i den brede befolkning.

Julen er blevet dansk tradition som markeres af 95 % af alle etniske danskere.

Hvis ramadanen skal være en dansk tradition, hvorfor så ikke jødiske og hinduistiske højtider også ?.

Islam skal ikke ophøjes til en religion der nyder mere respekt end alle mulige andre mærkværdige religioner.

PS: og giv bare religionen kristedommen samme politiske status som andre religioner, nemlig 0.

odd bjertnes

Beklager Carsten, det var Henrik Darlie, tror jeg der begyndte at negationere. Jeg tog det op, selvom formålet tydeligvis bare var at slippe for 'islam-debat', for hvor folk klarer sig med tro alene, bør man hælde viden på hvis man kan,... og jeg har lært et oldnordisk ord også ... helt forgæves er det ikke.

Carsten Hansen

Odd.

Jeg tror at vi er enige på det punkt.

Jeg har skrevet det før og vil gerne gentage.

Det dur ikke at relativere det tåbelige i, at præcis islam skal forfordeles med middage på christiansborg, ved at bringe julefrokoster på banen.

Julefrokosten er gammel dansk tradition. og islam har ikke større krav på at blive fremhævet, end alle mulige andre religioner.

Faktisk virker det nærmest som om Cekic gerne vil fremme hele debatten om "dem og os", ved at holde en festlighed på en muslimsk mærkedag.

Så jeg vender tilbage til min kæphets; Arrangér en multi-kulturfest hvor ALLE bydes velkomne i det danske demokrati, på en neutral dato.

Og hvis DF ikke vil delage i en sådan fest heller, så lad dem dog endelig blive væk !

Nic Pedersen

"respekten for individdet, og slaveriets permanente afskaffelse"

Helt ærligt, Odd!?

Sider