Telegram

OECD: Dystre udsigter for dansk økonomi

Lave vækstprognoser for dansk økonomi tyder på, at der vil gå lang tid, før den økonomiske krise er overstået.
Telegram
22. maj 2012 kl. 10:58

Danskerne skal indstille sig på, at der går mindst fem år, før der kommer gang i væksten igen herhjemme.

De dystre udsigter for dansk økonomi kommer fra de vestlige landes økonomiske samarbejdsorganisation, OECD.

Økonomerne i OECD forudsiger en meget beskeden vækst i dansk økonomi på 0,8 procent i år og 1,4 procent i 2013.

Endnu mere bekymrende er det måske, ifølge cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank, at OECD kun forventer en årlig vækst på 1,4 procent i gennemsnit frem til 2017. Med andre ord står den på økonomisk smalkost i mindst fem år endnu.

- De lave væksttal skyldes en kombination af faldende boligpriser herhjemme og et skrøbeligt arbejdsmarked, der gør, at forbrugerne holder igen, siger Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank.

En vækst på under 1,5 procent er ifølge cheføkonomen ikke nok til at vende udviklingen på arbejdsmarkedet, og dermed må danskerne regne med at hænge fast i følelsen af økonomisk krise en rum tid endnu.

OECD har samtidig udarbejdet mellem- og langsigtede prognoser helt frem til 2050. Steen Bocian hæfter sig især ved, at OECD på kort sigt spår en produktivitetsvækst på under én procent fra 2012-2017.

- Det er uhyggeligt lavt. Om forudsigelsen kommer til at holde stik, er det naturligvis svært at sige noget sikkert om, men den udstiller i givet fald et alvorligt problem, siger cheføkonomen.

En så lav vækst betyder, at vi daler ned af ranglisterne over velstående lande, og da velstand er et relativt begreb, så vil vi komme til at føle os fattigere, påpeger han.

Til sammenligning venter OECD en gennemsnitlig produktivitetsvækst i Sverige på 1,9 procent i samme periode.

- Derfor er der i høj grad behov for, at regeringens produktivitetskommission kommer på banen med konkrete og politisk gennemførbare forslag, der kan hæve produktivitetsvæksten, siger Steen Bocian.

- Det er afgørende for dansk økonomi, at vores produktivitetsvækst ikke får lov til at sakke for meget bagefter, understreger cheføkonomen.

/ritzau/

Opdateret 22. maj 2012 kl. 22:15

Jarl Artild

Ikke desto mindre skal vi nok komme til at høre dagspressen råbe op om at opsvinget er lige om hjørnet, og at der i øvrigt bliver en skrigende mangel på arbejdskraft i år 2060 ;o)

Søren Roepstorff

"Til sammenligning venter OECD en gennemsnitlig produktivitetsvækst i Sverige på 1,9 procent i samme periode." Til sammenligning med hvad? Jeg troede, at der var forskel på vækst (i BNP, går jeg ud fra) og produktivitetsvækst.

Søren Roepstorff

Men hvis vi endelig skal lave en konklusion for den enkelte, må det vel blive:

Er du arbejdsløs, skal du ikke regne med at komme i arbejde på denne side af 2017.

Er du i arbejde, skal du arbejde hårdere mindst indtil 2017.

Søren Roepstorff

"- Derfor er der i høj grad behov for, at regeringens produktivitetskommission kommer på banen med konkrete og politisk gennemførbare forslag, der kan hæve produktivitetsvæksten, siger Steen Bocian."

Undskyld. En lille rettelse:

Er du i arbejde, skal du arbejde hårdere og hårdere mindst indtil 2017.

Niels Engelsted

I en markedsøkonomi er det efterspørgslen, der driver vækst og beskæftigelse.

De vise hoveder i USA og Europa--inklusive Danmark--har imidlertid besluttet at reducere efterspørgslen (austerity) ved at reducere lønninger og nedsætte det offentlige forbrug.

Hermed reducerer man selvfølgelig vækst og beskæftigelse, hvilket alle tal viser også sker med forrygende hast.

Hvorfor gør man det så? Jo, ideen er, at med lavere lønninger og mindre offentligt forbrug, så kan man producere billigere og dermed øge sin konkurrenceevne og markedsandel på de udenlandske markeder. Eller sagt med andre ord, man kan prøve at stjæle de andres efterspørgsel, og det kan man hvis man bare producerer billigere. Dette er hvad OECD's evige krav om produktivitetsforbedringer handler om.

Ak, ak, selvfølgelig har alle lande forstået det, så alle lande reducerer nu deres indelandske efterspørgsel i håbet om at stjæle efterspørgslen fra andre lande. Rask går det nedad for alle, totalt forudsigeligt.

Man spørger sig selv, er det tosser og fantaster, der er kommet til roret?

Niels Engelsted

Man kan tilføje, at dem der lever af at stjæle fra andre saver den gren over, som de selv sidder på.

Tyskland er det mest aktuelle eksempel. De opnåede enorm konkurrencekraft ved gennem Harz IV at sænke deres arbejdslønninger, fik raget efterspørgslen til sig med ´det resultat, at alle deres debitorlande nu er på falittens rand, og eurozonen, der er til stor fordel ikke mindst forTyskland, er truet af sammenbrud.

Hvad er der iøvrigt i vejen med de mennesker? Det er tredje i et århundrede, at de overspiller deres kort på en--også for dem selv--katastrofal måde.

Arne Thomsen

Når det private erhvervsliv ikke kan bruge de arbejdsløse, så må staten da kunne bruge dem til f.x. at producere grøn energi.
Rigtigt grebet an, må det da på sigt blive en "overskudsforretning" ;-)

Jens Falkesgaard

Uha-da nej, Arne: Det offentlige må jo endelig ikke tjene penge... :)

Søren Kristensen

Nøjsomhed var engang en dyd og det kan det sikkert blive igen.

Hvad mener du Arne Thomsen? Vil du fyre med arbejdsløse?

Brian Jensen

Niels Engelsted har ret. Man kan redde sit eget skind ved at være nøjsom hvis de andre ikke er det.

Det fungerr ikke når en så stor region, som EU, samlet skærer ned. Det bliver bare et race om hurtigst at reducere levestandarden i samfundet.

Det er lidt det samme som med devaluering. Det virker kun hvis ikke alle gør det.

Det er enorme humane ressourcer vi sløser bort når vi med vilje genererer en masse arbejdsløse. Alle deres sysselløse hænder kunne gavne samfundet enormt.

Når det offentlige sender en person ud i arbejdsløshed, forsvinder alle offentlige ugifter ikke. Det gør de når et firma fyrer en ansat. Derfor er det enfoldigt at tro at man skal bruge samme metoder for at få fremgang.

det her har de vel vidst hele tiden, der skal blot lægges lidt pres på regeringsparterne for at lave nedskæringer

Johannes Lennar

De Arbejdsløse bliver ikke reddet af kapitalismen. Kapitalismen trives med arbejdsløshed og vil bare gøre sit for at der kommer flere arbejdsløse.

Hvis de arbejdsløse skal have nogen fremtidsudsigter, så må det være med afskaffelsen af kapitalismen in mente.

Der er ikke brug for mere vækst men for mere solidaritet.

I denne situation bør man bryde princippet - Skyd budbringeren!

Arne Thomsen

@ Suz Skov: Du skriver: "Vil du fyre med arbejdsløse?"
Mit svar: Nej, opret offentlige virksomheder, der producerer grøn energi i fri konkurrence med det private erhvervsliv.
Med resultatløn og demokratisk ledelse må de kunne blive konkurrencedygtige.
Hvorfor skal de private have monopol på rentabel produktion?

Arne. Det er oplagt, men desværre ikke realistisk med den herskende holdning på bjerget. Man kan højest stramme sig an til at misbruge mennesker til offentlige gøremål.

Ikke mindst kunne man sikkert skabe noget stort ved at investere i hvad der pusles med på DTU/risø og andre steder. Jeg tænker bl.a. på trykte solcellefilm.

Kristian Rikard

Brian Jensen,
Jeg tror du har ret i det sidste. Det vi ikke har prøvet før, at netto fyre medarbejdere i det offentlige.
Gad vide, om det nogensinde er sket før - i historisk tid? Eller siden Stauning? Vi ved ikke så meget om,
hvordan det virker, fordi gængs økonomomi ikke eller ikke fuldstændigt tager højde for en offentlig sektor på 1/3 af samfundsøkonomien.

Måske er OECD endda som vanligt meget overoptimistiske.

Damnark har en lille åben økonomi, hvor 87-88% af al handel foregår med udlandet. Man er altså meget afhængige af udenlandsk efterspørgsel (økonomi). Og den europæiske krise er langt fra overstået, og måske har vi slet ikke set det værste endnu.

Det var svært at skaffe penge til Grækenland, som måske bliver nødt til at forlade euroen. Men netop nu presses Spanien, og den spanske økonomi er dobbelt så som Grækenland + Portugal + Italien til sammen. Og derefter har vi jo Italien og måske Frankrig.

Videre er det danske arbejdsmarked ikke konkurrencedygtigt på grund af 21-24% for høj løn i forhold til Sverige og Tyskland, samt for svage kompetencer der næsten har stået stille i 10 år.

Krise?? Sludder og vrøvl
Nils Bernstein nationalbanken har afblæst ressionen i Europa - det gjorde han i marts måned - og når han -oraklet fra Delphi - nedkommer til menneskeheden og udgyder sin visdom og referater fra intime samtaler med Zeus (The HP 10bI) - så passer det.

Filo Butcher

Inden valget prøvede SF at åbne en debat om alternativer til den gængse væksfilosofi. Lige så snart de er kommet med i regeringen, er emnet blevet lagt på is igen.

Hvorfor?

Det er vigtigere end nogensinde at etablere alternativer til vækst i BNP.

Der er intet galt med den lave vækst! Der er til gengæld rigtig meget galt med den filosofi der betragter vækst baseret på stadigt stigende boligpriser som godt!

Kender dumheden og griskheden ingen grænser?

Dumt spørgsmål siden jeg godt kender svaret...

randi christiansen

Ja, ´hvorfor skal de private have monopol på rentabel produktion?´ Og hvorfor ´må det offentlige ikke tjene penge ´? Eksisterer der en ædruelig forklaring på dét ? Ku jeg rigtig godt tænke mig at høre noget om ...

Filo Butcher

Ja Randi, selvfølgeligt findes der en forklaring:

De private er bare bedre til at skabe profit.

Hvorfor? Fordi de kan tillade at snyde, bedrage, udnytte alt og alle - så længe de ikke tages i det.
Men alene det kan give et forspring som er svær at indhente. Og når de har underskud slipper de for at betale noget som helst til offentligheden og det sker ikke så sjældent at det offentlige til sidst står for oprydningen.

Men i realiteten er det offentlige blevet lige sådan. Så nu burde kommunerne og staten være lige så gode til at skabe profit. ikke?

Nu er det ikke meningen at fornærme de rigtigt mange dygtige og ærlige iværksættere og forretninger der heldigvis også findes og hvis bidrag til samfundet er med til at holde hjulene i gang i den grad.

Men det er næsten aldrig dem der kører de største profitter hjem.

Steffen Gliese

Størstedelen af EU-landenes eksport foregår indenfor EU. Man kan altås blot biringe flere penge i omløb, så eksporttallene kan øges ved indbyrdes handel. Men hele tankegangen er syg: at stabile eller øgede behov indenfor visse produktionsområder skal modsvares af produktionsstigning og salg indenfor andre for at skabe et bytteforhold, har verden ikke råd til længere. Hvis markedet er dækket, kan en virksomhed i stedet arbejde med at aflaste dér, hvor der fortsat er efterspørgsel - det handler ikke om at konkurrere, men om at imødekomme efterspørgsel. Hvorfor slås om at få lov til at bruge tid på at arbejde, når der er tusind andre ting, man har mere fornøjelse af?

John Robert Parkins

The political system, (which outsiders get only glimpses of the turmoil. ... ) are at the helm, spinning the wheel, but it is not connected to the rudder and they are not awere of the entire steering mechanism!

The only VÆKST at the moment is the people are getting fatter

Kim Øllgaard

Jeg synes læige, det er på sin plads at gøre opmærksom på, at Steen Bocian, som nu hives frem igen igen er én af de "eksperter", som kommenterede alt inden krisen - og absolut ikke havde set den komme.
Hvad er hans udtalelser værd?

John Robert Parkins

.........or as my old man would say, "These leaders are a waste of space"!!!!!!

John Robert Parkins

The average age in Europe is 40 in Asia 26 and if we do not let the young lead with in a very few years we will be up"SHIT CREEK"

John Robert Parkins

WE can not live off the outcast of the money we make on our houses without working for it!

John Robert Parkins

........sorry about all these comments its just I got out of the wrong side of bed this morning.

Filo Butcher

Niels Engelsted @ Man spørger sig selv, er det tosser og fantaster, der er kommet til roret?

Det korte svar er:

Ja. Alle der har lidt fornuft i behold holder sig langt væk!

Sider