Telegram

Præst afviser homobegravelse: Risikerer sag

Det bør føre til en tjenstlig sag, at en præst har afvist at begrave en homoseksuel. Det fastslår professor.
Telegram
16. maj 2012 kl. 09:38

En sognepræst i Nordjylland bør mindst få en tjenstlig påtale for at have afvist at begrave en homoseksuel. Det fastslår Lisbet Christoffersen, der er professor i kirkeret ved Roskilde Universitet (RUC).

- Det er forbudt. Det er det enkle svar. Der er ikke noget retligt grundlag for afvisningen og hans foresatte bør rejse en sag i forhold til ham, siger hun.

Sognepræsten har efterfølgende forklaret, at det var "en tanketorsk" i forlængelse af debatten om præsters fritagelse for vielse af homoseksuelle. Men præstens anger ændrer ikke ved lovbruddet, siger professoren.

- Angret. Det er ikke nok. Det er en tjenstlig fejl og der bør en tjenstlig påtale til. Jeg er dybt forarget, siger Lisbet Christoffersen.

- Han skal være glad, hvis han slipper med en påtale, siger hun.

Medlemmerne af den danske folkekirke har ifølge loven retskrav på at blive begravet i deres sogn - uden undtagelser, understreger Lisbet Christoffersen.

- Og præster i den danske folkekirke har pligt til at behandle deres medlemmer - og i øvrigt også behandle dem ordentligt, siger hun.

Derudover er præsterne begravelsesmyndighed over for alle danskere, forklarer hun. Uanset om de er medlemmer af folkekirken eller ej, og uanset om de muslimer eller homoseksuelle eller andet:

- Begravelsesmyndighed vil sige, at man skal tage stilling til, at vedkommende kan begraves og hvor henne. Og føre registreringer på det, forklarer hun.

Præster kan afvise begravelser af medlemmer uden for deres sogn, ligesom medlemmerne kan vælge at gå et andet sted hen end til deres egen lokale præst. Derudover er den eneste undtagelse, at præster kan undlade at vie fraskilte.

- Det er den eneste undtagelse, der er. Er man præst i folkekirken, er man præst for folkekirkens medlemmer, siger hun.

/ritzau/

Opdateret 16. maj 2012 kl. 09:40

Steen Biilmann

Jeg er chokeret over hvad mennesker foretager sig i religionens navn - selv her i Danmark.

Pinligt, men desværre efter min mening blot endnu et eksempel i en lang række, som beviser at folkekirken bør adskilles fra staten. Så kan medlemmerne og præsterne selv ligge og rode med at fordømme og afvise diverse minoriteter.

Én ting er jo at tossen risikerer en sag, og at det er ulovligt hvad han har gjort - en anden, og langt vigtigere ting er, at det er dybt uetisk og amoralsk at opføre sig sådan! Og så lige netop "moralens vogter"!

Er det ikke snart tydeligt for enhver at folkekirken er håbløst ude af trit med det moderne og oplyste samfund? At den forkvaklede og amoralske stank fra mavesure heksejægere ikke hører til i Danmark?

Heldigvis kan man allerede i dag melde sig ud af folkekirken, hvilket jeg i al fredsommelighed hermed opfordrer til:-)

Robert Kroll

Præster er noget man skal omgås med varsomhed .

Det giver mig altid en dålig fornemmelse i maven, når kirkens mænd og kvinder vil blande sig i politik ud fra et religiøst livssyn.

Denne sag viser vel med al ønskelig tydelighed hvor nødvendigt det er,, at Folkekirken ( og alle andre trossamfund) holdes uden for politik og politisk indflydelse.

Maya Nielsen

Der bør rejses en sag alene for at vise at samfundet er minoriteternes beskytter og ikke embedsmændenes. PRÆSTEN kunne have søgt vejledning, det gjorde han ikke, enhver kan komme og "fortryde" alene fordi de er bange for at miste eget job,men den krænkelse der er sket hos de pårørende er for stor at sidde overhørig bare for at nurse sine ansatte under kirken, det kommer jo til at minde om de pædofile præster der aldrig bliver fyret stort set i den katholske kirke men blot forflyttet..... lad ham mærke på egen krop hvordan det er at blive lukket ude af fællesskabet, det er traumatisk vil han opdage ....

Wilhelm May

Man kan også være kristen uden ad være del af den diskriminerende danske statskirke, hvor der åbenbart er mere plads til folk som Krarup, Langballe etc. end for folk der lever efter kristendommens højeste bud, næstekærlighed.

John Vedsegaard

Jeg troede præster skulle formidle glæde, det viser sig nu at det er ondskabsfuldhed de skal formidle, præsis som i middelalderen. Hvorfor er der ikke nogen som er overraskede.

uffe hellum

Sæt kirkeskatten op!

Og reducer finanslovens bidrag til et rundt nul. Teologi hører ikke hjemme på offentlige universiteter. Hvis de sidste to årtusinder var Danmarks bidrag til asa-troen, og så til kristendommen, så kan det nye være sekulært.

I Danmark er kirkeskatten ikke fradragsberettiget, i modsætning til alle mulige andre klubber. Hvis vi som foreningsland støtter veterantog og ridebanespringning, så har de religiøse foreninger som mosaisk og muslimsk og lutheransk og nazistisk broderskab vel også ret til at trække deres kontingent fra?

Det er et vigtigt signal, om vi støtter foreninger, vi ikke er medlemmer af, og at vi ikke diskriminerer mellem pastafarianere og katolikker og muslimer.

Naturligvis er det stadig uacceptabelt og ulovligt, at tossen diskriminerer, også selvom det i fremtiden sker i en privat klub. Men i det mindste skal ikke-medlemmer ikke kvalmes over, hvad vores penge bliver brugt til.

uffe hellum

Er religiøse foreninger lovlige? Hvis nu idegrundlaget er lovstridigt, som den kristne bibel, der glorificerer tortur og mord, udtrykkeligt befaler diskrimination, og opfordrer til terror?

Måske skal kirkeskatten ikke være fradragsberrettiget, før de mest afskyelige dele er slettet. Det er ikke nok at tilføje fortolkninger; der skal klart tages afstand, og de lovstridige dele skal ikke medtages i daglig brug.

Der må være samme krav om lovlydighed til motorcykelklubber, kristne, nazister og pastafarians. Eller er nogen af os undtaget fra loven?

Martin Haastrup

Hatecrime - Statsfinancieret...Skatteborgerbetalt...

Han skal da bare ud af vagten med en fodsål i rumpetten.