Telegram

Analyse: Løftebruds-regeringen er en myte

Kun 14 procent af S og SF's fælles politiske udspil er blevet droppet, viser analyse fra Mandag Morgen.
Telegram
18. juni 2012 kl. 15:57

Kritikken er gennem de seneste måneder haglet ned over statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), fordi hun og regeringsfællerne gang på gang har brudt deres valgløfter.

Sådan forholder det sig i hvert fald ifølge regeringens politiske modstandere, kommentatorer og flere medier.

Men nu viser en ny analyse lavet af Ugebrevet Mandag Morgen, at den såkaldte "løftebruds-regering" rent faktisk er en myte.

En detaljeret gennemgang af de fælles politiske udspil fra S og SF før valget viser omvendt, at Thorning og Søvndal har fået gennemtrumfet langt flere af deres forslag, end det umiddelbart fremgår af medierne.

Det skriver Mandag Morgen, som i ugebrevets kortlægning har set på 315 konkrete forslag, der er fremsat i den økonomiske plan "Fair Løsning 2020", samt en række fælles udspil.

Heriblandt er "Tryghed om sundhed", "En ny start for folkeskolen", "En aktiv og ansvarlig udenrigspolitik" og "Danmark har ikke råd til arbejdsløs ungdom".

Ud af 315 fælles forslag fra S og SF, som blandt andet dækker over store reformer, vækststrategi, asylcentre og kollektiv trafik, er 270 forslag enten gennemført, påbegyndt eller en del af regeringsgrundlaget

Ud af disse 270 forslag er 70 på nuværende tidspunkt blevet vedtaget ved lov eller som et nyt initiativ. 148 forslag er genstand for aktuelle forhandlinger, snarlige reformudspil eller udvalgsarbejde.

De resterende 52 forslag er omfattet af regeringsgrundlaget, men endnu ikke sat i søen.

45 af de 315 forslag - svarende til 14 procent - er blevet droppet, efter regeringen kom til magten.

Den massive kritik af regeringens brudte valgløfter har været medvirkende til, at Socialdemokraterne står til at få det dårligste valgresultat i 114 år.

Partiet er også blevet kritiseret for at føre alt for blå politik, men det maner analysen fra Mandag Morgen også til jorden.

- Regeringens økonomiske politik er også langt mere "rød" end det billede, oppositionen og medierne forsøger at tegne, skriver Mandag Morgen på ugebrevets hjemmeside.

/ritzau/

Opdateret 18. juni 2012 kl. 16:00

Robert Kroll

Mandag morgen burde "vægte" forslagene individuelt i forhold til deres betydning, og derefter begynde procentregningen .

En del af de radikales "gaver " til S og SF er ret ligegyldige set i en politisk helhed.

Mikkel Hansen

Jamen, så er alt jo i den skønneste orden, eller....

Det viser jo tydeligt hvor blå dansk presse er blevet. Selv Politiken fører sig frem med blå meningsdannere. JP, berlingske, børsen, BT, EB...

Olav Bo Hessellund

"Partiet er også blevet kritiseret for at føre alt for blå politik, men det maner analysen fra Mandag Morgen også til jorden."

Sludder og vrøvl, ritzau! Analysen fra MandagMorgen er udført med et så snævert perspektiv, at den helt undlader at tage højde for de gennemførte forslags væsentlighed. Man vejer ukritisk småt op mod det større. Som analyse er den til under beståelsesgrænsen.

Man undlader af en eller anden grund at stille det simple spørgsmål om, hvorfor Lars Løkke altid ser så tilfreds og smilende ud, når man ser ham i medierne for tiden? Det får man i hvert fald ikke svar på i MandagMorgens "analyse".

Er løftebrudsdebatten i virkeligheden dygtigt søsat af de borgerlige for at miskreditere regeringen - og er der hold i påstandene ?

- påstandene om løftebrud kom jo i hvert i luften påfaldende hurtigt efter valget og længe før regeringen havde haft nogen chance.

Ikke desto mindre har store dele af centrum-venstres vælgere i dag vanskeligt ved at genkende deres partier og den førte politik ser meget borgerligt-blå ud ?

Når man som i Ugebrevet Mandag opgør i hvilket omfang der faktisk har været tale om løftebrud kommer det meget an på hvordan man definerer løftebrud og hvordan forskellige typer "løfter" vægtes overfor hinanden.

Hvilke perspektiver bør det have for regering og for opposition hvis det bliver almindeligt kendt blandt vælgerne hvad der reelt er foregået i regeringen og i oppositionen på området ?

Se Mandag Morgens analyse og døm selv.

https://www.mm.dk/”løftebruds-regeringen”-er-en-myte

Lars Poulsen

Ikke overraskende set i lyset af at pressen er overvejende blå.

Bare utoligt at folk stadig ikke fatter at mange af de løfter som S og SF gav i valgkampen SELVFØLGELIGT ikke kan gennemføres når nu de blev nødt til at gå i regering med R. Hvis S+SF havde fået nok stemmer til at have majoriteten så havde de nok gennemført DET HELE.

Og så hold dog op med: "Socialdemokraterne står til at få det dårligste valgresultat i 114 år."

NEJ det gør de ikke. Der er nemlig først valg om 3 ÅR!!! Rom blev ikke bygget på een dag, vel?

Mads Kjærgård

Kan hænde at det er fordi S-SFs retrorik er ufattelig højreorienteret lige pludselig, så meget at folk opfatter ændringen som værende udtryk for et løftebrud og ikke lægger så meget mærke til, hvad regeringen lovede ikke lovede. Personligt synes jeg den lovede at gøre livet lettere for mennesker i bunden af systemet og det har den jo ikke ligefrem gjort, men kan hænde at jeg husker forkert og at det blot var retrorik og ikke konkrete løfter!

Thorsten Lind

."En aktiv og ansvarlig udenrigspolitik"**

Yes!
Det løfte har regeringen holdt.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF),
er villy´ til at sende Danmark ud i
den første og bedste angrebskrig,
som USA / NATO / Politibetjent Fogh (V) / Erhvervslivet & Den frie presse incl. Information,
måtte kræve.
Mvh Th

**Ansvarlig, dvs. hovedet under armen
i fuldt 4spring mod 3. Verdenskrig!

Jens Overgaard Bjerre

Skal vi ikke tage bussen nu hvor den er til at betale, og tage ind og se om Betalingsringen virker? Og bagefter kunne vi gå teatret og se stykket "Løftebruden", som handler om efterløn, millionærskat, bankskat og CIA-kommisionen om de ulovlige overflyvninger. Det kunne blive skide skægt, hvis vi havde råd til det.

Thorsten Lind

Naiv
er man,
hvis man tror på politiske løfter,
og pseudoforskellen på røde og blå
legeringer...ehmm....regeringer.

Politik er et iscenesat realityshow for Djøffere,
der tænder på at være semi-kendte.
Mvh Th

Thorsten Lind

Demokratiet er en myte!

En analyse Inf. burde have taget for længst og afsløret Venstres spin og den følgagtige borgerlige presse.
***** til MandagMorgen

Maya Nielsen

Jamen så dumme danskerne er, det har været en forudaftalt strategi fra Venstres side at køre "beskidt-kampagne".

Lige fra Venstre tabte regeringsmagten har enhver i venstre vidst at ordet løftebrud skulle plantes i medierne.

Så hyppigt som muligt og så meget at det stort set ville være det eneste ord befolkningen forbandt med regeringen.

Ærgerligt at vores presse elsker Venstre så højt ja nærmest er gift med Venstre får man intryk af i alle deres kommentarer om præcist løftebrud ...

Men tænk vi skal nå så langt frem i et regeringforløb, før nogen overhovedet fra journalistisk side tjekker løftebrudspåstandene og at journalister gennerelt var med på vognen med hetzkampagnen allerede inden,der var en realistisk mulighed for at kunne have gennemført de pågældende formålserklæringer og "løfter".

Det er fandme kvalmende at det i den grad er så tilbagelænet et lønmodtagerjob at være journalist i Danmark.

-At journalistisk dovenskab og flokdyrsmentalitet får næsten samtlige medier til blot at følge en storskrydende velslået opposition.

Så hetzen spredes ukritisk også fra småborgerlige journalist-yuppier, nutidens high-players side om side med politikkerne....a la alle de politiske kommentatorer der mere er yuppier end dybdeborende journalister..... diskvalificerende. !

Carsten Hansen

Tjah; Vi er nogle stykker der længe har talt om at hele "løftebruds-polemikken" er og var ude i hampen.

Et valgprogram, udarbejdet af 2 partier, kan aldrig blive et løfte, eftersom et tredie parti deltager.
Og når dette tredie parti så oven i købet er borgerligt så var det forventeligt at den økonomiske politik drejer mod højre.

Det var vi mange der forudså allerede inden valget var overstået. Heriblandt noge SF-kandidater, der kort før valget gik i medierne og advarede socialister mod at stemme på B.

kaj møldrup christensen

Helle Thorning skal vise storsind og format og række hånden ud til Lars Løkke Rasmussen, når han flov med hængende skuldre, vigende blik og slæbende skridt kommer for at sige undskyld.

En stor undskyldning for at have leveret en stor del af skytset til den lange grundløse og modbydelig hetz om løftebrud.

Lars Løkke Rasmussen står afklædt som total utroværdig efter at have rejst sig fra den politiske hængekøje. Det er bestemt ikke et kønt syn !

Løftebrud og løftebrud...? Regeringen anskuer da bare virkeligheden på en praktisk og pragmatisk måde.. ikke helt ringe synes jeg der stemte i den anden lejr.. keep up the good work...

Hvis man køber undersøgelsens præmis, så kan man også mene at Anders Brekvik er en ok fin fyr. Han har kun haft en RIGTIG skidt dag.

kaj møldrup christensen

Martin Lund:

Min fantasi rækker ikke til så beskidt en tankegang!

Jeppe Brogård

Præmissen var falsk. Man kan ikke stille folk til regnskab for løfter, der ikke opnår flertal ved folketingsvalget.

Dommen var løgn, bar og ondskabsfuld. Og uhyre virksom.

Og mediernes punktering af boblen, den lander med usvigelig præcision i sommerferien, hvor folketinget lader som om det ikke findes. Godt gået af blå. Gennemført og klart udtryk for deres moral.