Telegram

Eksperter strides om Breiviks diagnoser

Stærkt modstridende vurderinger af Breivik vil næppe blive ophævet før der afsiges dom i sagen mod ham.
Telegram
11. juni 2012 kl. 21:10

Efter to omfattende rapporter fra sagkundskaben, tre uger med døgnobservation og en række psykiatriske eksperter i vidneskranken er billedet af Anders Behring Breivik stadig meget uskarpt, og meningerne er stærkt delte.

Den 33-årige nordmand, som har tilstået at have dræbt 77 mennesker den 22. juli sidste år, viste ingen tegn på at være psykotisk, da han var i forvaring, siger eksperter, som var i vidneskranken mandag.

De mener, at Breivik er mentalt tilregnelig.

- Han har skabt en identitet for at overbevise andre højreekstremister og fascister, men det har ikke rigtigt noget at gøre med, hvem han er. Hans identitet er ikke psykotisk, siger den kliniske psykolog Eirik Johannesen, som har fulgt Breivik i fængslet sammen med psykiateren Arnhild Flikke.

Deres vurderinger er i strid med udtalelser fra psykiatriprofessor Ulrik Fredrik Malt, som fredag lancerede to nye diagnoser: Aspergers syndrom i kombination med Tourettes syndrom.

Han havde forinden afvist andre vurderinger fra de sagkyndige Synne Sørheim og Torgeir Husby, som havde talt om paranoid skizofreni, mens to andre eksperter, Terje Tørrissen og Agnar Aspaas, havde talt om en narcissistisk personlighedsforstyrrelse hos Breivik.

Psykologen Eirik Johannesen siger, at det at interviewe Breivik var som at møde filmkannibalen Hannibal Lecter.

- Men det betyder ikke, at Breivik er psykotisk, understreger han.

- På baggrund af hans ideologi tror jeg ikke, at han kan behandles med terapi eller medicin, siger han videre.

De stærkt modstridende meldinger fra psykiatere og psykologer betyder, at der i retten er blevet draget diametralt modsatte konklusioner.

Sidste år hed det, at Breivik ikke var ansvarlig for sine handlinger, mens en ny undersøgelse i april fastslog, at han kunne drages til ansvar og straffes.

Andre eksperter, som er kommet med forskellige vurderinger, har stort set været enige om, at den tiltalte kan drages til ansvar for sine handlinger.

En professor i psykiatri, Einar Kringlen, siger med henvisning til Holocaust, at "ondskab kan ikke altid forklares med sygdom".

Der afsiges dom i sagen i juli eller august.

/ritzau/NTB

Opdateret 11. juni 2012 kl. 21:15

Torben K L Jensen

Breivik er nok ikke sindsyg i klinisk forstand,men den
harsdeste straf for ham personligt ville være at retten
erklærede ham sindsyg.Den eneste måde at give ham
en livsvarig staf er at give ham en behandlingsdom,der
varer resten af hans sølle liv.

Kasper Hviid

Overskriften lyder:
"Eksperter strides om Breiviks diagnoser"

... kunne man ikke have nøjes med at lade eksperterne være "uenige"? Jeg er lidt træt af at pressen fremstiller alt som konfliktstof. Er selve Breivik-sagen ikke blodig nok i sig selv?

Jens Thorning

Breivik kan straffes. Heinrich Himmler var Det Tredje Riges onde geni. Genialiteten bestod bl.a. i en fabelagtig sans for logistik og en benhård PR-strategi, der ikke tillod læk, der kunne føre til negativ omtale. Himmler troede på okkultisme, men fungerede alligevel. En vis uskreven refærdighed kræver straf over sådanne personer, for så vidt de ikke når at begå selvmord. De psykiatriske diagnoser er overhovedet ikke beregnet på dem og kan ikke anvendes. De er gode til at begrunde tildeling af invalidepension og den slags og til at forklare meningsløse mord. Her kommer de til kort og kommer desværre til at udstille branchen og dens rent teoretiske tilgang.

Jens Overgaard Bjerre

Breivik kommer selvfølgelig aldrig ud af det topsikrede special fængsel, som vil blive bygget til ham. Uanset om han er ond eller hvilken diagnose han end måtte få. At man kan give forskellige diagnoser inden for psykiatrien, viser bare hvor stor usikkerhed, der er om diagnoser. Hans sag er afslørende for hele diagnosticerings politikken. Og viser hvor varsom man skal være med, at dømme mennesker som er diagnosticeret psykisk syge på forhånd. I dag er det jo 'normalt' at være rocker og morder ('Jønke'), og 'unormalt' at have angst for at gå over gaden. Politiet har store mangler i deres uddannelse omkring psykisk sygdom, som opfattes det farligste de kan komme ud for. Breivik kan jo være offer for den fascistiske kampagne om, at socialisme er vejen til det frie menneskes undergang. I så fald er han voldsomt højreorienteret indoktrineret og hjernevasket. Det vigtigste er at stille spørgsmålet om, hvordan han kunne få lov til at gå så langt med sine vanvittige projekter, uden at myndighederne fandt det mistænkeligt og standsede ham? Med andre ord er det en diagnosticering af myndighedernes arbejde, og ikke så meget af Breivik, som er vigtig.