De danske, svenske, spanske, ja, de europæiske skatteydere generelt har betalt rigeligt til nødstedte banker.
Det er beskeden fra EU-Kommissionen, der onsdag præsenterer et forslag til nye regler, der skal sikre sunde og solide banker overalt i EU's 27 lande.
Forslaget kommer samtidig med, at spanske bankers vaklende tilstand vækker bekymring i EU. Spanierne taler åbent om, at de kan få brug for en økonomisk indsprøjtning udefra, hvis deres banksystem skal reddes.
Ifølge kommissionen vil de nye regler betyde, at nationale myndigheder i fremtiden vil være rustet til at gribe "beslutsomt" ind, før der opstår problemer, eller i det mindste tidligt i forløbet.
De mere end 8000 banker i EU vil for eksempel tvinges til at lave såkaldte genopretningsplaner. Her skal bankerne beskrive, hvordan de vil klare skærene, hvis deres økonomi skranter.
Først og fremmest skal reglerne altså forebygge nye bankkrak. Skulle banker alligevel komme i uføre, indføres der en mekanisme, hvor nationale tilsynsmyndigheder får mulighed for blandt andet at udpege en midlertidig bankadministrator.
Det tredje skridt er kun aktuelt, hvis banker er så usunde, at de skal afvikles. Her vil forslaget sikre, at bankernes mest kritiske funktioner kan reddes, og endelig at det er bankerne og aktionærerne selv, der kommer til at betale for gildet - ikke skatteyderne.
- Banker og aktionærer bør tage ansvaret på egne skuldre. Banker bør betale for banker. Skatteydere skal ikke betale for banker, siger kommissær for det indre marked Michel Barnier.
- Vi forsøger at bryde forbindelsen mellem bankkrak og tilskud fra offentlige pengekasser, siger Barnier.
Ifølge kommissionen har man fra oktober 2008 til oktober 2011 godkendt statsstøtte til finansielle institutioner for et beløb på 4,5 billioner euro.
/ritzau/
Opdateret 6. juni 2012 kl. 12:45
Så betaler vi vi bankerne med nytrykte penge i steder, for folket som fatter at inflation ikke er andet end gemt skat (også på dem der ikke betaler skat).
4,5 billioner euro. Det var ellers ikke så lidt. Så tror da pokker at alting er blevet så dyrt.
”Finansiel Stabilitet blev stiftet i oktober 2008 som led i en aftale mellem den danske stat og den finansielle sektor i Danmark (Det Private Beredskab) om sikring af finansiel stabilitet i Danmark. Aftalen blev indgået som følge af den internationale finansielle krise og dens effekt på den finansielle sektor.”
Det der mangler er bare at lade Finansiel Stabilitet A/S drive almen bankvirksomhed således at lønmodtagere og små opsparere kan sikre deres penge. Staten (Fællesskabet, den danske stat) skal sikre en stabil virksomhed som ikke beskæftiger sig med spekulation i forskellige dubiøse transaktioner som ikke gavner den almindelige befolkning. Lad bankøkonomer spille hasard med auktioneres penge mens vi andre (fællesskabet, den danske stat) kan få tryghed for vores opsparing.
Det vil medvirke til delvis afværge en del af krisen.
Først skal de spanske banker dog reddes.
Margrethe Vestager har lige forhandlet et stort EU-forlig i stand, det har alle vel ikke allerede glemt:
http://www.b.dk/globalt/eu-oeger-kravene-til-bankernes-soliditet
Efter i årevis at have forhandlet om større krav til bankernes kapital og soliditet (sideløbende med Basel III), lykkedes det endelig med en direktivaftale, bl.a. med et kapitalkrav på 8,5 % af bankens udestående (tror jeg nok), en aftale, som bankernes selv synes er for snerrende, og som måske betyder færre lån til private virksomheder. Nå for søren, så må staterne lave nogle vækstpakker i stedet, som den i Danmark med fremrykket afskrivning på nye maskiner.
Men kommissionens nye forslag vil først få eventuel fast form som direktiv om flere år. Så indtil da - uha, vi venter spændt.
Læs denne analyse om Danske Bank, som kaldes et finansielt masseødelæggelsesvåben og anbefaler opsplitning af banken.
http://www.ugebreveta4.dk/2012/201206/Torsdag/Danske_bank_er_for_stor_ti...