Havmølleparker skal bygges til dansk løn

Regeringen vil sikre sig mod løntrykkeri, når staten de kommende år bygger havvindmøller i stor stil.
17. juni 2012 kl. 14:42Opdateret 17. juni 2012 kl. 14:45

Når staten de kommende år skal opføre gigantiske havvindmølleparker ved Horns Rev og Kriegers Flak plus en række vindmøller tættere på kysten, vil regeringen lægge sig i selen for at det bliver det til løn, der svarer til dansk overenskomst.

Det oplyser Socialdemokraternes energiordfører Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Vi har truffet en beslutning om, at folk, der arbejder på havvindmølleparkerne og de kystnære mølleparker, skal arbejde på overenskomstlignende forhold, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Det betyder grundlæggende, at der ikke kan være folk der arbejder for 70 kroner i timen, som vi har set på andre store projekter.

Havvindmøllerne er en del af det energiforlig, som et bredt flertal i Folketinget blev enige om i marts. Frem til 2020 skal der bygges havvindmøller med en kapacitet på 1000 megawatt (MW) samt kystnære møller for 500 MW.

Offentlige projekter i den størrelsesorden skal sendes i udbud i hele EU, og staten må ikke favorisere danske firmaer eller danske lønmodtagere.

Men staten må godt indskrive klausuler om, at arbejdet skal ske på overenskomstlignende vilkår, og det er det, der vil ske for udbuddene af havvindmølleparkerne fra energiforliget.

Det er ikke en selvfølge, at offentligt byggeri sker til overenskomstmæssig løn. Det store byggeri af den københavnske metro cityring har været kritiseret for i nogle tilfælde at bruge underbetalt udenlandsk arbejdskraft.

Lønnen for de udenlandske ansatte på det offentlige prestigebyggeri har i flere tilfælde været halvdelen af, hvad danske betonarbejdere tjener, vurderer fagforeningen 3F.

Det er sket til trods for, at det stod i entreprenørernes kontrakt, at arbejdet skulle ske til dansk løn og på danske arbejdsvilkår.

Men regeringen vil sikre, at kravet om at overholde de danske vilkår, fremgår mere tydeligt at udbudsmaterialet, forklarer Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Det skal ikke bare være noget, der står på side 10. Når vi går ind i udbudsrunden skal alle, der overhovedet går ind i udbuddet, være pinligt klar over, at man ikke kan kalkulere ind, at det kan lade sig gøre at fifle på danske overenskomster og på den måde presse prisen, siger energiordføreren.

Regeringen regner med, at energiforliget vil skabe 40.000-60.000 job frem til 2020.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Renoveringen af Den kongelige mønt gik eksv. helt i fisk fordi de polske arbejdere ikke var kvalificeret til opgaven - godt håndværk er ikke bare lige.

Hvis vindmøllerne kommer fra Tyskland, bliver installeret fra Tysk havn hvordan i alverden havde man så tænkt sig, at det skulle foregå til danske lønninger ??.

Hvis møllerne bliver produceret i DK, så vil det naturligvis blive til danske lønninger. Hvad andet havde man forestillet sig ??.

Hvis møllerne bliver installeret af udenlandske crews som er lejet ind fra udenlandske underleverandører, hvordan i alverden tror staten så den kan stå over EU retten.

Dette er til dato det mest hjernedøde indlæg i en debat.

Kom dog ud af glasklokken og fat at der INGEN garanti er for, at det bliver danske vindmøller, at Krigers flak bliver installeret fra dansk havn. Sasnitzt ligger geografisk meget bedre og har pladsen og facilliteterne.

Suz. Venligst dokumenter

"Havmølleparker skal bygges til dansk løn", oplyser Socialdemokraternes energiordfører Pernille Rosenkrantz-Theil.

Jeg ved ikke, om det er en god idé. Egentlig tror jeg, at hensigten er god nok, men udtalelsen er helt amatøragtig. Enten lader denne regering embedesværket styrer det hele - som i finans- og skatteminsteriet, eller også rådfører ministeren sig end ikke med sin departementchef.

Forholdet er jo, at at hvís anlægs-investeringer overstiger 37.245.500 kr + moms, skal denne form for investeringer lægges ud i Offentligt udbud eller Offentligt begrænset udbud, hvorved alle kan søge på opgaven ved at give et tilbud - også udlandske virksomheder.

Selvfølgelig kan man udforme udbudsmaterialet, så nogle bestemte krav skal opfyldes, men disse krav kan udenlandske aktører jo også opfylde, og projektet bliver i hvert fald ikke billigere af det.