Telegram

Hver 20. voksne gør i bukserne

Isolation, skam og begrænset socialt liv er konsekvens for de mange danskere, der ikke kan holde på afføringen
Telegram
14. juni 2012 kl. 12:29

Skammen over ikke at kunne holde på afføringen får mange danskere til at undlade at søge hjælp til problemet.

Mere end hver 20. voksne dansker har svært ved knibe ballerne nok sammen, og det tabubelagte problem hindrer mange i at leve et normalt socialt liv.

På trods af at der er effektiv behandling, så tier de fleste om lidelsen. I stedet lænkes de til hjemmet af skræk for at komme til at gøre i bukserne, hvis de går ud blandt andre.

Men der er hjælp at få, fastslår Jakob Duelund-Jakobsen, ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet og læge ved Aarhus Universitetshospital.

Hvis ikke kostomlægninger og medicin hjælper, så kan et ret enkelt indgreb gøre stor forskel.

En indopereret elektrode og en pacemaker, der elektrisk stimulerer bækkenbund og lukkemusklen mindsker problemerne markant.

Sammen med hollandske forskere har Jakob Duelund-Jakobsen påvist klar sammenhæng mellem livskvaliteten og forbedret evne til at holde på afføringen efter behandlingen med nervestimulationen.

- Det er ingen livstruende sygdom at gå rundt med afføring i underbukserne. Men det har stor indflydelse på folks livskvalitet, siger Jakob Duelund-Jakobsen, og fortsætter:

- En stor gruppe af de patienter, vi får, har været isoleret i hjemmet i 10-15 år og været begrænset i deres aktiviteter af frygt for at få et uheld ude blandt andre. Efter behandling kan de leve et normalt liv, gå i biografen og meget andet, de har været afskåret fra i årevis.

90 procent af de patienter, som lægerne behandler er kvinder, formentlig fordi mændene holder sig tilbage fra at søge læge.

/ritzau/

Opdateret 14. juni 2012 kl. 12:35