Telegram

Ida Auken vil tage sprøjten fra landmænd

Miljøministeren vil overveje skrappere straf for landmænd, der bruger ulovlige sprøjtemidler.
Telegram
5. juni 2012 kl. 23:07

Det skal være slut med ulovlige sprøjtegifte og gødning i landbruget.

Det fastslår miljøminister Ida Auken (SF), efter at Politiken og DR har afsløret, at kriminelle bagmænd forsyner landmænd med ulovlige sprøjtemidler, der kan ødelægge miljøet og i værste fald give kræft.

- Jeg vil overveje at tage sprøjtecertifikatet fra landmænd, der bruger ulovlige pesticider, siger Ida Auken til Ritzau.

Hun vil desuden overveje, om der skal falde større bøder, og om kontrollen skal skærpes.

Under dække at være interesserede købere har Politiken og DR kontaktet en række mellemhandlere og spurgt, om det er muligt at købe ulovlig sprøjtegift og gødning.

Flere bagmænd sælger gødning uden om myndighedernes kontrol på området, viser opringningerne.

Danmarks Naturfredningsforening har foreslået, at landmænd skal kunne frakendes retten til at drive landbrug, hvis de bruger ulovlige sprøjtegifte og gødning.

- Den ulovlige import betyder reelt, at vi ikke kan være sikre på, at myndighederne ved, om vores drikkevand og fødevarerne er forsvarlige at indtage, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening (DN).

I Danva, sammenslutningen af danske vandværker, vækker afsløringen også forargelse.

- Det er rystende. De her ting risikerer at ende i grundvandet. I sidste ende handler det om vores helbred, siger funktionschef Lars Fischer til Politiken.

Der lukkes i gennemsnit to grundvandsboringer om ugen på grund af rester af sprøjtegift, og ifølge Lars Fischer bliver det stadigt sværere at finde rent drikkevand her i landet.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) kalder den ulovlig handel "uacceptabel" og peger på, at der kan blive brug for at stramme op på kontrollen.

Enhedslistens Per Clausen har bedt Mette Gjerskov redegøre for omfanget af landmænds ulovlige indkøb af pesticider og gødning samt for, hvad myndighederne vil gøre for at stoppe det.

/ritzau/

Opdateret 5. juni 2012 kl. 23:15

Jens Høybye

Mon politikerne har indregnet landbrugets eventuelle krav om kompensation for at overholde også disse regler?

500 mill. kr. i årlig kompensation for nedsat sprøjethyppighed, pesticidforbrug, var åbenbart ikke nok, for det er efter udbetaling af 1,5 milliarder kr. i kompensation på jordbeskatningen kun lykkedes at øge forbruget med 20% eksklusive alt det illegale, som afsløret på DR og i Politikken, sam udgifterne til en skattemæssig omfakturereing.

Hvis man smadrede den danske vandforsyning, så ville Danmark blive afhængig af rensning af vandet.

Det kunne der være store privatiseringsmuligheder i.

Mafia!

Det er præcis ordet: Mafia! Betal eller vi ødelægger jeres grundvand!!! Moderne metoder i Palermo og omegn!!!

Kaare Thomsen

hvad med alle de private som henter gift i udlandet

tossen fra Vamdrup har gjordt det i 20 år eller mere bliver taget nogen men der sker uheldigvis aldrig noget med ham, man kan nok allerede idag ringe til ham for at købe noget, han er uden for petergoisk vidde, lige som inde for alt andet er der 2 til 5 % som snyder og det er der fokus ligger.
træls at det skal ødelægge det for de 95 til 98 % som overholder loven.

Mona Blenstrup

I stedet for at hakke på den hetl sikkert meget mindre skade private forvolder (jeg afskyr det alligevel) så gå dog i kødet på de få(?) brådne kar i landbruget, der virkelig yder stor skade på natur, grundvand samt renome.

@Kaare

Landbruget forvalter 80% af jorden i Danmark, så ligegyldig hvad så er problemet bare større i landbruget.

Kaare Thomsen

Geus kan ikke dokumentere gift i vandboringer
Vandforeningen Danva påstår, at pesticider lukker to vandboringer om ugen. Men Geus, som undersøger vandet, kan ikke bekræfte påstanden.

Skrevet af: mbk

Der er tilsyneladende ingen dokumentation for, at landbrugets pesticider lukker to vandboringer om ugen.

Det er ellers påstanden fra Danva, og funktionschef Lars Fischer fortæller ifølge Politiken:

"Der lukkes i gennemsnit to grundvandsboringer om ugen på grund af rester af sprøjtegift, og ifølge Lars Fischer bliver det stadigt sværere at finde rent drikkevand her i landet."

Men Geus, der undersøger grundvandet og drikkevandet, kan ikke bekræfte påstanden, og de seneste oplysninger Danva har fået fra Geus ligger helt tilbage til juni 2010 og drejer sig om perioden fra 1988-2008.

Ikke nødvendigvis landbrugets skyld
Det fortæller Walther Brüch fra Geus som tilføjer, at Geus ikke kan bekræfte, at der er lukket to vandboringer om ugen siden 2009 på grund af pesticider, fordi Geus mangler oplysninger fra kommunerne om, hvor mange vandboringer er taget ud af drift for denne periode.

Det er kommunerne, som indberetter mulige lukninger af vandboringer til Geus, som siden lader disse oplysninger gå videre til Danva.

- Vi kan heller ikke kan sige, hvorfor boringerne er taget ud af drift. Det kan være på grund af større eller mindre koncentrationer af pesticider, men det kan sagtens også skyldes tekniske årsåger, som at boringen falder sammen eller fordi, man har fundet stoffer i drikkevandet, som intet som helst har med landbruget at gøre, siger Walther Brüsch.

Danva ved ikke, hvor oplysninger kommer fra
Lars Fischer kan ikke kaste lys over, hvor Danva får påstanden om de to lukkede boringer om ugen fra.

- Jeg er ikke klar over, hvor vi har de her oplysninger fra, men det skal jeg prøve at undersøge nærmere. Jeg siger heller ikke, at det alene skyldes for mange pesticider i drikkevandet, at de bliver taget ud af drift eller lukket. Mange gange har vi boringerne under observation i et stykke tid, og efter nogle uger bliver mange af dem åbnet igen, siger Lars Fischer ifølge en pressemeddelelse fra Bæredygtigt Landbrug.
Seneste nyheder
Geus kan ikke dokumentere gift i vandboringer

10:21 | 08. jun 2012 | 2
L&F vil straffe pesticid-svindlere

07:17 | 08. jun 2012 | 8
Fødevareproduktion sikres jord i lov om VE-støtte til biogas

17:29 | 07. jun 2012 | 0
Olof har lagt sin første kartoffel

16:59 | 07. jun 2012 | 0
Knap 4.000 landmænd har stævnet staten

10:57 | 07. jun 2012 | 0
DTU er bekymret for farligt svampemiddel

07:29 | 07. jun 2012 | 0
Strukturudviklingen fortsætter mod større landbrug

07:17 | 07. jun 2012 | 1
Bedriftsbesøg på Gl. Estrup

15:17 | 06. jun 2012 | 0
Se alle nyheder Relaterede artiklerGeus kan ikke dokumentere gift i vandboringer
Auken: Pesticider skal godkendes hurtigere
Forskellige aktivstoffer i kamp mod snudebiller
Landmænd garderer sig mod nye afgifter
Dansk Planteværn: Afgift kan udrydde visse afgrøder

Maya Nielsen

Få nu skabt lidt pr. For forskning i ikke skadelige erstatninger for pesticider, jeg tror faktisk iflg. Forlydener at det danske engang så ekstremt hadede Cheminova i øjeblikket forsøger at skabe den slags midler... Men ps. Jeg garanterer ikke for noget er giftfrit men man kan da håbe.
allerhelst så jeg pesticider og gift totalt forbudt i hele Danmark. Men man ville vel kun starte med nogle få områder som Fyen og Samsø f.eks...som forsøgsområder...for totalt gift og pesticidefri regioner ?

mafiosaen frA Vamdrup burde sendes 10 år i fængsel for forbrydelser mod menneskeheden.. sådan en psykopatisk opførdsel han har udvist over for sit eget folk.