Telegram

Kina: Vi åbner nyt kapitel med Danmark

Viceudenrigsminister i Kina siger, at præsident Hus besøg i Danmark er vigtigt og vil øge gensidig tillid.
Telegram
11. juni 2012 kl. 12:45

Kinas præsident, Hu Jintaos, besøg i Danmark fra på torsdag til lørdag vil åbne et nyt kapitel i forholdet mellem Kina og Danmark.

Det siger Kinas viceudenrigsminister, Song Tao, der mandag talte med pressen i Beijing om præsidentens forestående besøg.

Song påpeger ifølge nyhedsbureauet Xinhua, at det er første gang, siden Kina og Danmark fik diplomatiske forbindelser i 1950, at en kinesisk præsident besøger Danmark.

Besøget ventes også, siger Song, at forbedre de bilaterale politiske bånd, den gensidig respekt og tillid, ligesom det fremtidige forhold skal afstikkes.

Det er en vigtig del af at mødes på højt niveau, siger han.

Der skal desuden tales Europa i København, hvor Hu mødes med dronning Margrethe og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), ligesom der skal underskrives en række bilaterale aftaler.

- Vi håber, at den danske side fortsat vil spille en aktiv rolle, når det gælder om at fremme det varige og stabile forhold mellem Kina og Europa, siger Song, der tilføjer, at han venter, at besøget bliver en stor succes.

Videre siger Song, at da Danmark har formandskabet for EU, vil præsident Hu også drøfte den igangværende økonomiske situation og krisen i Europa med sine danske værter.

Blandt de aftaler, der skal underskrives, er en del aftaler inden for landbrugsområdet og området for fødevarer.

Der skal desuden underskrives en aftale om udveksling af kulturcentre, og viceudenrigsministeren siger da også, at udveksling af kulturen og kendskabet folk og folk imellem ventes at blive styrket

/ritzau/

Opdateret 11. juni 2012 kl. 12:50

Claus Sønderkøge

Det er helt uforståeligt at Kina skulle være interesseret i kontakt med en dansk regering der står så dårligt.

Der må stikke noget andet under!

Maya Nielsen

Jamen godt udspil Kina.... Men husk lige at vi foretrmkker venner der også går ind for menneskerettigheder og ytringsfrihed... Hvis Kina accepterer det kriterium, så er der vist ingen ko på isen .....

Maya Nielsen

Det er sgu da fordi de vil have adgang til Grønland og ikke kan tåle at vi igen og igen kritiserer deres stats-diktatur, det er her kamelen ligger begravet og Island er også ideelt om man skal søge nye græsgange til dyr ejet af han-kinesere, især da når klimaet tilter helt om sådan 10- 20 år og de så ikke har mere rent drikkevand...

......

Jeg kender lige så lidt som andre, grunden til at Kinas præsident vil besøge Danmark.

1. Det siges, at han er en "anden slags" politisk leder, og hvis Kina skal reformeres, bare lidt, er det ham, der kan gøre det. Men det har vi i hvert fald endnu til gode.

2. Kina har, meget dygtigt, udlånt enorme formuer til fallerede lande - også EU-lande. Og for 1½ år siden ville Kina diskutere økonomisk politik med USA (læs stille krav), da J.W Bush havde foretaget så store lån i Kina, at Kina var USA´s største långiver.

3. I al stilhed har Kina stille og roligt sat sig på meget store dele af verdens ressourcer, og mange speciel-metaller kan i dag kun købes fra oprindelseslandene med tilladelse fra Kina. Og Grønland har noget interessant, ved jeg ikke.

Claus Sønderkøge

Maya den om Grønland holder ikke. Det du refererer til er under Grønlandsk selvstyre. Det har den danske regering slet ingen indflydelse på.

Det ved kineserne udmærket.

Nej det mystiske ved historien er at det kun er et par måneder siden alle politikere var ude og beklage at kinesiske investeringer systematisk gik udenom Danmark. Det var der vist noget om, da de gik til Sverige og Tyskland.

Hvis dette mønster skulle ændres ville det påkalde udenlandske mediers opmærksomhed. Den opmærksomhed synes at mangle, derfor er meldingen ikke troværdig.

Leif Højgaard

Mon ikke det er en charmeoffensiv for at få fingre i særlige højteknologiske 'jordarter' i Grønlands undergrund.

Leif Højgaard

Kina producerer iflg. Ingeniøren i dag omkring 97 pct. af de sjældne jordarter, som dækker over 17 grundstoffer: de 15 lanthanider, som er grundstofferne nr. 57-71 samt yttrium (nr. 39) og scandium (nr. 21). Scandium, Yttrium og Lanthan tilhører alle gruppe 3 i det periodiske system.

De sjældne jordarter er ikke så sjældne, som navnet antyder, og selv Kina i dag har monopol på produktionen, så skønnes det, at Kina ’kun’ har omkring en tredjedel af de kendte ressourcer i verden

Claus Sønderkøge

Nej Leif de sjældne jordarter er ikke sjældne men minerne er dyre i drift. Derfor har Kina et faktisk monopol. Der er ved at blive åbnet et brud i Australien og USA er ved at genåbne en mine.

Så selvom der er en forekomst i Grønland er det ikke årsagen. Hvis det var, havde den danske regering dog intet med det at gøre, da Grønlands undergrund helt og holdent er overført til Grønlandsk jurisdiktion, uden vi har nogen indflydelse herpå.

Kina kender de juridiske spilleregler så ingen grundltil at komme op med lommefilosofi. Det ligger noget virkeligt under, men hvad?

Leif Højgaard

De 15 lanthanider udviser et væld af komplicerede typer af magnetisk orden, herunder periodiske strukturer, hvor de magnetiske momenter drejer om en akse, når man bevæger sig fra lag til lag i krystalstrukturen. (Den Store Danske)

Leif Højgaard

Claus - måske er det for at få aftaler om at beskæftige underbetalt kinesisk arbejdskraft på Grønlandsk jord og dermed undgå de høje danske lønninger.

Maya Nielsen

NÅ DA sønderkøge. Hvad mon det mærkelige indbrud i DET grønlandske styres arkiver og kontorer handlede om og hvor intet blev stjålet ... Og selvfølgeligt har Danmark da indflydelse men ikke bestemmelse over Grønland.
MEN når det kommer til at står for den millitære overvågning af Grønland, er det Danmarl der står for jobbet og vi kan ikke meget. Det ved Kina...Jeg mener Grønland skulle tage at knytte sig helt vildt tæt yil Canada og USA, inden Kina kommer for godt igang og får spundet sit edderkoppespin ud over hele planeten og sætter alle i en skruestik af gæld... Og afhængighed af det kapitalistiske diktatur Kina

Claus Sønderkøge

Leif den med arbejdskraft kunne måske lyde rimelig, men som jeg husker det er forpligtelsen til at betale national løn reguleret i et EU-direktiv.

Maya vi er ikke uenige i at Grønland ikke vil være i stand til at håndtere Kina på egen hånd. Men skal det ikke være sådan at også Danmark skal være ude af stand til at håndtere situationen før det giver mening for Kina at søge juridisk fremstød?

Noget kan der godt være om disse ting. Rusland blev vist også sorteper i spillet omkring Novai Zemja med BP.

Michael Kongstad Nielsen

Den bedste forklaring, jeg har hørt, er, at Kinas præsident (som mellemlanding på vej til Rio og derefter G20 i Mexiko) vil snakke med EU´s formandsland om hvordan EU selv synes det går, idet Kina er meget interesseret i Europa som samhandelspartner.

Dernæst (og måske vigtigst) om Arktis og rettigheder og færdsel, eftersom isen smelter og nye kortere sejlruter opstår. Arktis er ureguleret område. Ingen ejer det, ingen har særlige rettigheder, det hele er til folkeretlig forhandling, i sidste ende i FN. Men de tilgrænende stater har oprettet et Arktisk Råd, som Kina gerne vil have permanent observatørstatus i. Alt det vil Kina gerne snakke med Danmark om, da vi er med i rådet, ligesom Kina snakkerde med Island og Sverige for nylig. Norge mangler, da man ikke er på talefod efter Nobelprisuddelingen.

Arktisk Råd:
http://www.arctic-council.org/index.php/en/

Fra en blok om Kina:
http://kinablog.dk/2012/06/06/statsbesog-kinas-praesident-hu-jintao-komm...

Tobias Haahr Lorenzen

Kineserne er udmærket godt klar over at visse dele af Vesten (og især i USA) har ringe tillid til Kina og de har ingen gevinst i at alt de gør bliver set som optakten til en større krigserklæring. I Danmark søger Kina en partner indenfor Vestens rammer, der kan tale deres sag med bedre etos end de selv kan. Danmark er et glimrende valg af flere grunde:
Danmark har pt. EU-formandsskab.
Danmark er ikke nogen kæmpe økonomi, så et økonomisk gunstigt partnerskab ville for Danmark være uvurderligt, især i takt med at Kinas økonomi ser ud til at overhale DK's ellers største partner USA. Så længe lader værre med at tale Kinas sag direkte, men måske bare kan være mellemled eller diplomatisk baggrund for USA/Kina - så har Danmark ikke noget at tabe.
Når DK ikke har noget at tabe, er de mere villige til at styrke båndet med Kina.
DK er "berygtet" for at være et af de mest "socialistiske" lande i Vesten - dermed kan man håbe på en vis fælles forståelse. Havde de budt Tyskland op til dans var de højst sandsynligt blevet vendt ryggen til.
NATO's generalsektretær er dansk.
Danmark har et meget godt forhold til USA.

Jeg tror ikke de kunne have valgt et bedre land end DK til at forsvare deres sag igennem, og til at bevise at de ikke er "ude på krig". Hvis de endda forbedre deres menneskerettighedsproblemer bare en lille smule under dette samarbejde, så vil det virke som en enorm sejr for Vesten, om så Kineserne havde tænkt sig at gøre det før eller siden. Men jeg tror (for det er selvf. noget jeg tror alt dette) det først og fremmest handler om at bevise for USA at de ikke ønsker krig.

Kristian Rikard

Jeg er tilbøjelig til at være enig med de to sidste bloggere. Jeg tror såmænd, der er en ret pragmatisk forklaring. MEN tilbage står, at det er det mest
"low key" statsbesøg, jeg har oplevet. Hvis det var Hollande for slet ikke at tale om Obama, ville aviserne i månedsvis have beskrevet Air Force One og dets anti-anti-anti-missilsystem og antallet af CIA agenter og skudsikre biler.
Her kommer en lille mand og siger goddag og flyver så videre. Det er måske derfor, det går relativt godt i Kina. De bruger da ikke unødigt mange penge på kommunikation og spin.

Maya Nielsen

Hu er snart afgående ,så det der med hvad han kan forandre Kina til er ren drømmetænkning.

OG NEJ. Danmark skal ikke ind i en gensiddig lås og underkastelses relation til Kina....
kina har nogle helt grundlæggendxe mangler f.x. Basale menneskerettigheder og ikke mindst en mindsteløn og offentligt sikkerhedsnet for en hver Kineser.
Og Kineserne mangler retten til frit at kritisere det Kinesiske styre . Og Kinas styre mangler forståelse og for den gavn og oplysning man også kan have af en ærlig opposition og kritik !

Michael Kongstad Nielsen

Jeg har tænkt lidt over Tobias Haahr Lorenzens vurdering af Kinas valg af Danmark som en glimrende partner. Hvorfor Danmark? Har Danmark ikke de sidste 10 år været så USA-tro, at vi gør og mener alt ligesom dem. Det fik verden senest at mærke i 2009, hvor Danmark fik forkludret Klimatopmødet så meget, fordi vi gik USA´s ærinde og ikke lyttede til de store udviklingslande.

I Danmark er der også meget mistro og fjendtlighed overfor Kina, nøjagtigt som i USA. Så hvorfor vælge Danmark? Hvorfor ikke Sverige? Der traditinelt har haft et mere neutralt standpunkt overfor USA og Vesten. Men som nu taler rigtigt godt med Vesten under borgerligt styre. Det havde været mere oplagt. Eller Holland. Kernemedlem i EU, men alligevel med skepsis (sagde nej til Forfatningstraktaten), og er et lille land, dog med vægt.

Det er lidt svært at forstå, at Danmark skulle være Kinas nye partner og indgang til Vesten. Jeg tror ikke engang Villy og Helle Thorning har fattet det. De står lidt forvirrede og stammer noget om menneskerettigheder, og sender præsidenten på havnerundfart samt en tur til Haldor Topsøe og et buk på Amalienborg.

Lars-Bo Abdullah Jensen

Claus Sønderkøge:

Grønland er ikke medlem af EU, hvorfor deres regler ikke gælder i Grønland.

I første omgang drejer spørgsmålet sig om bygge arbejdere, ved opbygning af anlæget, altså ikke drift mandskabet, som Kina ønsker skal arbejde under kinesiske forhold. Der er en stor debat på Grønland om dette, og der er da ingen tvivl om, at det også er et emne der intressere kineserne.
Det må dog heller ikke falde under radaren, at hvis Europa ikke har gang i økonomien, rammer det jo kineserne på et ikke ubetydeligt marked, det er jo nok så intressant at tale om, og når nu DK har formandsskabet, vil det jo være naturligt at tale med netop Danmark, om hvad EU agter at gøre for at sikre Kinas markede.

Maya Nielsen

måske de også netop vil ind og bearbejde danskerne og aflure hvorfor vi er så tæt en relation til USA, hvilket jo ikke er helt oplagt sa vi netop er et af de mest socialistisk indrettede lande i Europa, selv om folket er halvkonservativt og nationalistisk på tværs af partifarverne så er vores land jo også lidt et paradoks...

Og sært er det jo også at vores land ind til klarer sig bedre næsten end alle øvrige EU-lande, måske Sverige undtaget selvom vi har den allerhøjeste beskatning af
indkomst..
Men Sverige har de jo allerede besnakket " dem behøver man ikke at forlige sig mere med...
Og for at sige det med et eskimo udtryk "så er det gode jo godt i sig selv ,mens det er de onde ånder man skal holde sig på god fod med..." Hvilket man jo slap for da kristendommen befriede Eskimoerne fra deres evige ofre til de onde kræfter, som de frygtede ...

Med grønlandsk perspekti http://sermitsiaq.ag/node/128373

Maya Nielsen

Kina har ulovligt sat radarudstyr op på Norsk jord, uden tilladelse på Svalbard,de er blevet bedt om at fjerne det,og også fjerne betonfundamentet igen også

Grønland er uendeligt stort....

Michael Kongstad Nielsen

KIna er meget tænkeligt interesseret i at tale med Grønland om undergrund og råstoffer. Kina ser også på hele Arktis, hvor det antages, at der findes store uopdagede olie- og gasforekomster. Hvorfor skulle KIna ikke det? USA, Canada, Rusland og alle andre små og store stater i verden gør det samme.

Grønland kan da godt tale med Kina om disse ting, hvad er problemet? Eskimoerne siger, at man skal holde sig på god fod med de onde ånder. Men hvem er de onde ånder her? Er det kineserne, eller er det eskimoernes fristelse af de mange penge, man kan tjene på kontrakter og udvinding?

Maya - jeg går ud fra du tænker på Rusland og deres ulovlige byggeri af satellitantenner på Svalbard???

Maya Nielsen

lande med diktatur er altid onde ånder....

Michael Kongstad Nielsen

Men så kunne man jo lade være med at tale med dem.

Henrik L Nielsen

De kinesiske medier har ikke omtalt besøget særligt meget. De fokuserer mere på Rio. Det der nævnes, når det gør, er mest er at Hú tager til Danmark fordi landet er EU's nuværende formand og for at høre hvordan det går med krisen i EU som "Kina ensidigt og uden at få noget ud af det har hjulpet igennem krisen og fortsat er klar til uselvisk at hælde flere penge i." (Naturligvis omformuleret, men det er essensen i det mange af dem skriver).
Dernæst har der været enkelte kommentatorer der forbipasserende nævnte det Arktiske forhold. En enkelte dybere reportage herom mente Danmarks krav på noget som helst i den retning var latterlige. Artiklen bragte i øvrigt interessante kinesiske synspunkter, men den blev desværre fjernet. Sikkert i harmoniseringens navn.
Det har også været nævnt at "enkelte danske kommentatorer har lagt op til at den danske minister under besøget skal spørge ind til interne kinesiske forhold (menneskerettigheder, Tibet osv.) som Danmark slet ikke har nogen ret eller grund til at blande sig i. En enkelte mere nationalistisk avis skrev at Hú ville kræve en undskyldning for flere ting, inklusiv Dalai Lamas besøg. Det vil han garanteret ikke, men avisen der skal nok skrive at han fik en :)

John Vedsegaard

Ud over Kinas åbenlyse interesse i Grønlands undergrund, vil et lille land som Danmark passe godt som indgangspunkt til handel med EU, særligt da vi har en særstilling via vores forbehold.
Danmark er meget langt fremme med miljø ordninger af forskellig art, helt klart noget Kina har brug for i en fremadbrusende industrialisering.
Det at vi klarer os rimeligt godt, trods meget lidt tung industri, må også spille ind.
Danmarks kultur kan også godt tænkes at være noget for kineserne, lige som den er det for japanerne.
At vi står på god fod med USA er garanteret også en fordel.
Så alt i alt tror jeg Kina har valgt med hjertet OG økonomiske betragtninger.

Maya Nielsen

de tvinger også kvinder til aborter i 5. måned om NU

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Kinesisk-kvinne-kan-bli-tvunget-...

hvorfor ikke i stedet lovgive om sterilisering efter 3. barn....? og gøre reglen global,undtagen i lande med høj børnedødelighed.... for øvrigt et fair emne i klimadebatten...