Telegram

Rodney King tilgav voldelige betjente

Amerikaneren Rodney Kings liv blev kort og dramatisk.
Telegram
17. juni 2012 kl. 19:10

* Rodney Glen King er født 2. april 1965 i Sacramento, Californien og døde 17. juni 2012.

* Han er verdenskendt som offer for politibrutalitet i Los Angeles 3. marts 1991.

* Den yderst voldelige episode, hvor Rodney King var omringet af syv politifolk, blev i hemmelighed optaget på afstand af George Holliday.

* Optagelserne, som dokumenterer, hvordan en hjælpeløs Rodney King blev slået gentagne gange, blev offentliggjort af nyhedsbureauer i hele verden og medførte et voldsomt raseri fra den sorte befolkning over politiets brutalitet, racisme og social ulighed i Los Angeles.

* Fire politifolk blev anklaget for vold, og da en jury året efter frikendte dem, udløste det omfattende optøjer i Los Angeles, som kostede mere end 50 menneskelig og medførte ødelæggelser for mere end en milliard kroner.

* Senere er to af de fire blevet dømt og sendt i fængsel, mens de to andre blev frikendt.

* Rodney King har sagt, at han formentlig kun overlevede den brutale behandling i marts 1991, fordi hans far havde banket ham som barn, og at han derfor var "trænet" til at få tæsk. Kings far døde i en alder af 43.

* Forud for den voldelige episode i 1991 havde Rodney King forsøgt at stikke af fra politiet i bil, da han frygtede, at hans prøveløsladelse for en afsoning for røveri ville blive afbrudt.

* Rodney King var blevet idømt to års fængsel, efter han i november 1989 havde begået røveri en butik i Monterey Park, Californien.

* Rodney King kæmpede hele sit liv mod et alkoholmisbrug. Han har flere gange været involveret i færdselsuheld og har flere domme for promillekørsel.

* Rodney King har sagt, at han har tilgivet politibetjentenes vold mod ham, "for jeg er også blevet tilgivet mange gange".

/ritzau/

Opdateret 17. juni 2012 kl. 19:15