Telegram

ROJ-TV hjemsøger dansk-tyrkisk forhold

Den danske statsminister måtte igen lægge øre til kritik af sagen om ROJ-TV, da hun torsdag besøgte Tyrkiet.
Telegram
14. juni 2012 kl. 20:45

Tv-stationen ROJ-TV har fortsat sendetilladelse i Danmark, selvom Københavns Byret har fundet, at den har propaganderet for den kurdiske oprørsbevægelse, PKK, der står på terrorlisterne i USA, Canada og EU.

Og det forhold vækker stadig utilfredshed i Tyrkiet. Det måtte statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sande, da hun torsdag besøgte Tyrkiets premierminister Recep Erdogan i Ankara.

Her valgte tyrkerne igen at tage forholdet op over for Danmark.

- Tyrkerne er meget glade for den dom, som er kommet i Københavns Byret. Men de undrer sig stadig over, at ROJ-TV har sendetilladelse i Danmark. Og det gør vi jo egentlig også.

- For hvis PKK bliver anset for at være en terrororganisation, så er det lidt mærkeligt, hvis de kan sende radio og tv i Danmark, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun understreger, at regeringen er i gang med at tilrettelægge en lovændring, så det bliver sværere for erklærede terrororganisationer at få sendetilladelse i Danmark.

Spørgsmål: Hvordan reagerede tyrkerne på det?

- Jeg tror, de er meget tilfredse med det. Jeg forklarede, at vi har et uafhængigt Radio- og TV-nævn, og det må man have respekt for. Det har vi i hvert fald.

- Men det ændrer ikke ved, at regeringen også synes, det er mærkeligt, hvis en terrororganisation skal have sendetilladelse i Danmark, siger Helle Thorning-Schmidt.

Ifølge dommen fra Københavns Byret har ROJ TV været finansieret af PKK, som har haft indflydelse på, hvad stationen har bragt.

Straffen til selskaberne bag ROJ TV, ROJ TV A/S og Mesopotamia Broadcast A/S, er på 40 dagbøder på hver 65.000 kroner til hver af de to selskaber.

ROJ TV har anket dommen til Østre Landsret, hvor sagen ventes at begynde til efteråret.

Sagen har længe præget forholdet mellem Danmark og Tyrkiet med mange og lange diplomatiske diskussioner og uoverensstemmelser, siden ROJ-TV i 2004 begyndte at sende fra lokaler på H.C. Andersens Boulevard i midten af København.

/ritzau/

Opdateret 14. juni 2012 kl. 20:50

Jens Juhl Jernsen

Republikken Tyrkiet er en mafialignende institulition, som ingen andre stater burde tage alvorligt.pga. dens militære besiddellse af en nabostat (Cypern).
Dens angribekende på ytringsfriheden er en skandale, jfr. min hjemmeside, jjjckph.dk

For ikke at tale om politiske fanger.

Maya Nielsen

Og ateister i fængsel alene for deres tro...de er overhovedet ikke klar til EU lad dem i stedet skabe en union ned i området hvor de er et reelt forbillede...Som om det ikke er nok at Serbien overvejes vi skal da ikke have flere halvfacistiske og Rligiøse gakgak stater inden for EU, som om der ikke er bøvl nok allerede .
Jeg sir HAJIR !

lillian simonsen

Gad vide om statministeren seriøst har overvejet, om hendes udtalelser om ROJ TV stemmer overens med danske forhold med adskilt stat og domstol? ROJ TV-retssagen kommer jo ganske rigtigt som oplyst i artiklen op i Landsretten 29. oktober og 40 retsmøder frem, så hvordan kan hun udtale sig så skråsikkert om et forhold, der endnu ikke er afgjort?

Robert Ørsted-Jensen

Der er i virkeligheden tale om en parallel til muhammedtegningsagen. Et muslimsk land ber os om at indføre censur. I dette tilfælde vil man ikke acceptere kurdisk kritik af Tyrkiet. Tv og fri presse er ikke terroisme. Det er dybt beklageligt at vi har en statsminister der går i så små sko at hun ikke evner at påpege dette også som sit eget standpunkt, men dækker sig bag Radio- og TV-nævnet. Det er ydemere beklageligt at man forbereder et lovindgreb der skal begrænse kurdernes ytringsfrihed. Hvorfor blev byrettens afgørelse i øvrigt ikke anket til Lands- og højesteret, sagen er sgu da principiel.

lillian simonsen

Robert O Jensen, sagen ER anket. Og m.h.t det kommende lovindgreb, ved vi jo endnu ikke, om det er med tilbagevirkende kraft. Jeg ved jurister i KM og JM arbejder på lovændringsforslaget. Det er en sand gyser!

Robert Ørsted-Jensen

Tak Lillian, ja dette er i sandhed en gyser, især da med opbakning fra en regering der burde værne om ytringsfrihed. Det er sgu da ligegyldigt hvem der yder støtte til TV, det afgørende må være indholdet af samme, Kun hvis TV udsendelserne opfordrer til terror - men det gør ingen af dem fra alt hvad jeg ved. Der er behov for en forkelig bevægelse for ytringsfrihed og forsvar for samme.

Maya Nielsen

Ja det er ikke alt Helle Thorning blander sig i som jeg biliger... TYRKIET passer overhovedet ikke ind i Europa.... Der er alr for mange i Tyrkiet der trækker i en mere konservativ og til tider islamistisk retning af islam... Det er rent tilbageskridt.

Martin Kaarup

"- For hvis PKK bliver anset for at være en terrororganisation, så er det lidt mærkeligt, hvis de kan sende radio og tv i Danmark, siger Helle Thorning-Schmidt."

Ret beset er ROJ-TV og PKK ikke det samme, skønt byretten i Kjøbenhavnstrup har fundet at ROJ-TV "har propaganderet for den kurdiske oprørsbevægelse, PKK, der står på terrorlisterne i USA, Canada og EU."

Ser jo egentligt bare ud til at ROJ-TV har valgt at reklamere for et forkert produkt - lidt ligesom når TV3 genudsender et af deres tåbelige 30 sekunders indslag om Pampers parfumerede klorblegede bleer. Den slags propagandiseren kunne vi alle nok være fri for , og vil nok redde livet på mange fremtidige kræftpatienter.

Kommer helt til at tænke på dengang DR propagandiserede for terrororganisationen De sorte pantere i USA ved at sende Cirkeline i "Primetime" (for dem som ikke kender sagen; en flok negere som bla. uddelte mælk og mad til andre negerbørn ovre i USA og som iøvrigt krævede lige rettigheder for negere og som regimet - dengang som idag - mener er en form for undergravende terrorisme). Tsk tsk tsk. Burde straks have lukke den biks af "Røde lejesvende"

:o)

Jens Juhl Jernsen

Man prøver igen uden de trykfejl som jeg ikke selv er ansvarlig for:

Jens Juhl Jensen siger:

Republikken Tyrkiet er en mafialignende institution, som ingen andre stater burde tage alvorligt.pga. dens militære besættelse af en nabostat (Cypern).
Dens gentagne angreb på ytringsfriheden er en skandale, jfr. min hjemmeside, jjjcph.dk

Kristian Andersen

Hvad der endnu mere er kritisabelt ved Thorning-Schmidts udtalelse er, at hun i praksis forholder sig - som landets statsminister - til skyldsforholdet i en sag, der ikke er afsluttet. Magten er opdelt, og politikere bør ikke have indflydelse på, hvad der sker i retssal.

For det andet virker det selvmodsigende, når hun først bemærker, at "vi har et uafhængigt Radio- og TV-nævn, og det må man have respekt for." for bagefter at være fortaler for en lovændring, der giver nævnets beføjelse til at fratage sendetilladelser til domstolen, der vurderer ud fra andre kriterier end Radio- og TV-nævnet; kriterier der ikke er til ytringsfrihedens bedste.

Jeg vil mene, at en vurdering af, hvorvidt en tv-station fremmer terror (at 'fremme' er den uklare formulering som står i straffelovens paragraf 114 e), bør grundlægges på, hvad tv-stationen rent faktisk sender og ikke hvem der finansierer den.

TV2 kunne i går afslører at udenrigsministeriet havde overladt det til kineserne hvilke udenlandske medier der kunne få akkreditering til Hus besøg.