Telegram

SF'ere splittet i strid om stemmepligt

SF's Annika Smith støtter Lisbeth Bech Poulsens ret til enegang, mens andre ønsker partilinjen fulgt.
Telegram
27. juni 2012 kl. 19:24

SF's EU-ordfører Lisbeth Bech Poulsen bør kunne stemme imod regeringens skatteaftale med V og K, mener SF's folketingskandidat Annika Smith.

- Det bør stå Lisbeth frit for, at hun ikke ønsker at stemme for. Folketingsmedlemmer står først og fremmest til ansvar for deres vælgere og deres egen samvittighed, siger Annika Smith, efter at en grådkvalt Lisbeth Bech Poulsen onsdag lovede at stemme for den skatteaftale, hun ellers er imod.

- Det er set før - også i den tidligere regering - at nogle sager var så komplicerede, at enkelte medlemmer valgte at stemme imod. Det er der ikke noget nyt i, siger Annika Smith.

Derimod mener Poul Overlund Sørensen, som er medlem af SF's landsledelse, at SF's folketingsmedlemmer må følge partilinjen og stemme for vigtige aftaler som skattereformen.

- Hvis man er valgt som repræsentant for et parti, er man også forpligtet til at følge kollektive beslutninger. Men det er ikke min vurdering, at Lisbeth ville blive smidt ud af partiet. Det kan man ikke, uden at sagen er behandlet af landsledelsen, siger han.

- Her er der tradition for, at der er noget højere til loftet, siger Poul Overlund Sørensen.

SF og regeringen bør ifølge ham hellere lave forlig med Enhedslisten end brede forlig over midten.

- Man bør droppe forestillingen om at lave brede forlig, primært med de borgerlige. Så vil folk hellere have den ægte borgerlige vare fremfor regeringspartierne, siger han.

/ritzau/

Opdateret 27. juni 2012 kl. 19:30

Hanne Cetkin

I søvndalistiske folkeparti er det den store rorgænger og The Boy Wonder der svinger taktstokken.

Utroligt at der stadigvæk findes tungnemme medlemmer af folketingsgruppen, der endnu ikke har forstået hvordan klaveret spiller.

SF er i regering og har lavet en aftale med oppositionen... ville det så ikke være naturligere at læse om den slags intern splid i oppositionen...?

Nils Bøjden

Sådan er partidisciplinen i alle partier. Uden undtagelse.

Du har fuldstændigt ret og pligt til at stemme efter din overbevisning.

Så hvis din overbevisning er at du ikke vil stemme som partiet, så melder du dig bare ud af partiet.

Ellers vil det overhovedet ikke give mening at forhandle som et parti.

Vibeke Svenningsen

Det er normalt kun i spørgsmål af etisk karakter, at partimedlemmer sættes fri. Det virker måske barsk, når man ser magt udøvet for åben skærm, men som Nils skriver kan man ikke forhandle og indgå forlig med partier, der ikke har styr på gruppen.

Hvorfor i himmelens navn skulle SF's ledelse TVINGE folketingsmedlemmer til at stemme for en reform der har et meget stort flertal i folketinget ? Tværtimod kan jeg se en fordel, set fra ledelsens side i at lade udvalgte medlemmer stemme imod, bl.a. for at holde på vælgerne. Men for Hanne Cetkin's "Se & Hør-logik" kan alle dramatiske udfald bruges - indtil flere gange. Ikke engang sandsynligheden for trusler er nærliggende !

Karen von Sydow

Det var godt nok vildt at se Lisbeth Bech Poulsen, grædende på nationalt TV, erklære sin modvillige støtte til skatte'reformen'.

Vildt.

Vibeke Svenningsen

Jeg forstår ikke, hun ikke får mere samling på sig selv, inden hun kaster sig for løverne.

Hanne Cetkin

Det er da helt utroligt som SFs venstrefløj hele tiden får tæsk.

Jeg har en mistanke om at de få tilbageværende venstreorienterede medlemmer at SFs ledelse må have udprægede masochistisk tilbøjeligheder.

Vibeke Svenningsen

Venstrefløjen er bragt til tælling i Dk, så kan man juble nok så meget over EL's fremgang, som bare i det store billede er ligegyldig set i lyset af venstrefløjens samlede kollaps.

Vibeke Svenningsen

EL kommer til at stå med en Pyrrhussejr.

Det er vigtigt at disciplinen indpiskes nu så gruppen er klar til de kameler der er på vej.

Lennart Kampmann

Problemet med SF er at det ikke længere er socialistisk eller folkeligt. Dermed er betegnelsen SF en selvmodsigelse. Måske har partiet undervurderet vælgernes evne til at holde partiet op på sine løfter.

Venstrefløjen trænger til at se projektet falde sammen for at opbygge det på ny, i en form der er andet end velmenende holdninger. Moralsk overherredømme kommer ikke fra hensigt men handlinger.

Med venlig hilsen
Lennart

Morten Kjeldgaard

Jehovas Vidner kunne lære noget her.

Lennart Kampmann

@ Morten Kjeldgaard

Hvad kunne JV overhovedet lære her? En sekt, der udover en foruroligende grad af social kontrol resulterende i afvigende holdninger til lægevidenskaben med risiko for unødige dødsfald, smilende banker på døre lørdage efter bønnemøde?

Med venlig hilsen
Lennart

Slettet Bruger

Jeg tror da ikke Jehovas Vidner udskifter guder så ofte. Måske LBP omvendt skulle have truet med at ekskludere de partiprogram frafaldne.

Kim Østerberg

Ja, der skal pottetrænes til næste store angreb på ellers knæsatte principper i SF, reformen (forringelserne) af førtidspensionen mv. Jeg tror ikke der var mange i partiet, der havde begreb om, hvad mistertaburetterne ville koste?

Mikkel Nielsen

Ja venstrefløjen er sat til telling men det skyldtes også til dels at Soc. Dem omk. Nyrup tiden blev infiltreret af politikere der var langt mere højre drejet end hvad man var vandt til at se i de gode gamle dage. Og partiet er kun som helhed blevet mere højre drejet siden hen.

Det samme er sket med SF efter Villy tog over, og hvor man med rette kan beskylde ham for at magt og ministerposter betød mere end at stå ved partiets oprindelige værdier.

Jeg ærger mig over at højre populisterne ikke har kunne holde sig til de partier de reelt er ideologiske er enige med, i stedet for at ødelægger partier blot for magtens skyld.

Desværre må man også konstatere at DK er et småborgerligt og halv egoistisk land hvor man efterhånden skal lede længe efter solidariteten overfor sine medborgere. Bare mistroren folk har overfor bunden belyser dette alt for godt, at folk følere et retfærdighedsbehov der reelt går ud på at folk på overførsler helst ikke andet end lige kan overleve og så skal de ellers bare holde deres kæft og sige pænt tak. Så er folk sådan set ligeglade med om de aktiveringskrav har en effekt bare de er hårde.

Tak for kaffe siger jeg bare. Med de holdninger er det ærligt talt ikke underligt der er blot flertal for de passer jo perfekt ind i liberalisternes forkryblede menneskesyn.

Mikkel Nielsen

Og Gud hvor kommer mobiler med nogle mærkværdige forslag. Beklager fejlene

Lennart Kampmann

Venstrefløjen må holde op med at tale om populister og liberalister med foragt og modgå det med saglighed. Så længe venstrefløjen definerer sig selv som et kammeratskab af gode selvfede følelser forbliver det uden mål.

Socialisme er forsvundet, unge mennesker aner ikke hvad begrebet dækker over. Det er erstattet med venstrefløj, som ingen heller ikke rigtigt ved hvad er.

SF lider dermed dobbelt, for de skulle da være socialismens sidste bastion, og samtidig bringe klarhed over formålet med venstrefløj.

Med venlig hilsen
Lennart

Daniel Mikkelsen

Nu kan man så konstatere at kritikerne i SF's bagland og helt op i folketingsgruppen og landsledelsen nu er blevet banket så eftertrykkeligt på plads af den liberale linie der nu er SF's egen står uimodsagt.
Alle de folk man hørte her og der i pressen udtrykke foragt for aftalen og "at de ihvertfald ville stemme nej" har jo nu vist os alle sammen at det bare var varm luft og i top ledelsen af SF tænker de ( som en anden fører der tjekker urealistiske kort i en bunker langt fra fronten)
at alt bliver ok og at EL nok skal komme til at elske skatteaftalen og at roen nok skal sænke sig over SF meget snart.
Den slags virkelighedsfjern daglig ledelse har det med at drive hele lande i ruin så hvorfor ikke et lille parti i et lille land der netop har gjort alt og alle opmærksomme på deres svindende eksistensgrundlag

Nils Bøjden

"Hvorfor i himmelens navn skulle SF’s ledelse TVINGE folketingsmedlemmer til at stemme for en reform der har et meget stort flertal i folketinget ? "

Der er nogle få ting der er hellige i parlamentet:

Man skal tale pænt til hinanden fra talerstolen.

Der må ikke tages billeder i snapstinget.

Politiske aftaler holdes.

Denne sidste er en af grundene til at et af de værste skældsord på tinget ikke er kvaj, drukmås eller idiot, men forligsbrud.

Hvis ikke alle medlemmer af et parti stemmer for aftaler/ lovkomplekser har man ingen ide om hvem man har indgået aftalen med. Hvis man laver en folkeskoleaftale mellem SF og DF, men halvdelen af SFs folketingsgruppe ikke stemmer eller stemmer imod, hvem har man så indgået aftalen med?

Dette er en væsentlig grund til at alle i et parti stemmer for de forslag som partier kommer frem til i forhandling.

Så vidt jeg husker er det ALDRIG sket at et folketingsmedlem for Enhedslisten har fået "lov til" at stemme anderledes end resten af gruppen.
Kære venstrefløjsdebattører - hvis vi hæver niveauet, fremmer vi muligheden for brugbar fremgang til venstrefløjen.

Steffen Gliese

Nu er det ikke kvæg, vi stemmer ind i folketinget, og personligt er det galt nok, at jeg skal lade mig repræsentere i vitale politiske beslutninger, hvis jeg ovenikøbet ikke kan regne med, at min kandidat stemmer efter den overbevisning, han har fået min for at have, er vi meget langt fra et virkningsfuldt demokrati.

Det repræsentative demokrati har sine svagheder, men til dato har der ikke været noget bedre.
Hvad kan vi blive enige om ? - jo selvfølgelig : Lav skat, ingen arbejdsløshed, høje sociale ydelser, højt sundhedsniveau, højt uddannelsesniveau, høje miljø-standarder osv. osv.
Hvis alle stemte som Peter Hansen vil ha' ville det bestemt IKKE være virkningfuldt - det ville være virkningsløst.
Hvis vi vil ha vælgerne til at "komme hjem" må vi vise at vi kan lave holdbare løsninger der er ansvarlige økonomisk, socialt, politisk og miljømæssigt.
Det er IKKE det der demonstreres på denne deabatside i disse tider.
Det er det jeg finder sørgeligt. Det venstrefløjen har været bedst til har været at svine deres nærmeste mest muligt til i studentikose vendinger.

Steffen Gliese

Foragten for den ansvarlige danske befolkning, Jesper Frandsen, er manifest. Hvis der er noget, folk ikke tigger om, er det skattelettelser.
Men vi har brug for nogle ægte venstrefløjspolitikere, der ikke tror, at en markedspris afspejler en reel værdi.

Lise Lotte Rahbek

Jesper Frandsen

Jeg ved ikke, om jeg er venstrefløj og om det således også er mig, du er ude med riven efter, når du skriver at venstrefløjen sviner deres nærmeste til.

Jeg har lagt mærke til, at de klart højrefløjske kommantatorer herinde, også tit kommer med kritik af venstrefløjen og deres kommunistiske ansvar for hele østeuropas skæbne.

Men.. jeg er ikke partisoldat. Jeg kommenterer her på egne vegne. Jeg er ikke medlem af en klub af venstrefløjsere som er ude på at omstyrte hverken SF eller det danske samfund, eller er til sinds at tage ansvaret for Stalins fremfærd i USSR-tiden.

Jeg tror, der er rigtig mange af kommentatorerne her, som har det på samme måde. De er her for deres egen skyld og med deres egne meninger, og ikke for at fremme et bestemt partiprogram.
Ikke at der ville være noget forkert i det, det må man jo selv bestemme.

Men detder med at henvende sig til hele venstrefløjen personificerede i individuelle kommentatorer her på sitet - det forstår jeg ikke.
Dette er et kommentarfelt på en avis-side på internettet og ingen parti-konference, så vidt jeg ved.
Jeg har ingen andel i hvad de andre skriver og mener - eller omvendt - selvom vi kan være enige.
Og det er nu da meget rart.

Kære Peter og Lise Lotte.
Jeg ved godt at dette ikke er en partidebat. Mit indlæg handler om frustrationen VI ALLE har når vi ikke kan få øje på vores "fingeraftryk" i beslutnigerne. Dette er altså betingelserne for parlamentarisk arbejde - det er kompromis på kompromis. Vi kan altså ikke "leve af" vores frustrationer. Det massive blå flertal der har hersket siden 1968 kan vi ikke ignorere og mange indlæg her på siden gør netop det !

Carsten Hansen

Som før skrevet:

Der er IKKE et ønske i befolkningen om socialisme i Danmark.
En kendsgerning der bør have været gået op for alle.

Også for herværende Enhedsliste-tilhængere.

MEN, det ændrer ikke ved at SF-ledelsen går for vidt når man tvinger/truer enkelte til at stemme imod deres overbevisning; Og da slet ikke i en sag hvor flertallet for en vedtagelse ikke er i fare.

Carsten Hansen

Men det er nu sjovt hvis Enhedslistetilhængere agerer som fortalere for det frie-stemmevalg.

Det mener Enhedslistens jo ikke selv, idet landsledelsen har det afgørende ord.