Telegram

Krifa erkender svigt over for Vejle-kokke

Faglærte kokke og tjenere på restaurant Vejlegården har ikke fået ordentlig mindsteløn i Krifa-overenskomst.
Telegram
25. juli 2012 kl. 14:54

Kokke og tjenere på restaurant Vejlegården, der i disse dage er havnet i en mediestorm om blokader og den danske arbejdsmarkedsmodels fremtid, har ikke fået en anstændig mindsteløn.

Kristelig Fagforening (Krifa) erkender over for Avisen.dk, at man har begået en alvorlig fejl ved ikke at sikre en anstændig mindsteløn til de faglærte kokke og tjenere i overenskomsten med den østjyske restaurant.

- Vi må erkende, at når 3F's og vores overenskomst bliver sat op over for hinanden, så ser det ikke for godt ud, siger Krifas landsformand, Søren Fibiger Olesen, til Avisen.dk.

Erkendelsen kommer, efter at en række medier tirsdag har bragt en opstilling af henholdsvis 3F's opsagte og Krifas efterfølgende aftale med Vejlegården.

Heraf fremgår det, at alle medarbejderne på den efterhånden landskendte restaurant, der er ramt af blokader og sympatikonflikt, med den nye aftale blot er sikret 110,50 kroner i timen.

Den løn står i skarp kontrakt til 3F's nu opsagte aftale. Her var tjenere eksempelvis sikret 139,50 kroner i timen og gastronomer 125 kroner.

- Vi skulle naturligvis have gjort det klart, at er man faglært, så skal man have en bedre mindsteløn end en ufaglært. Så det var en fejl, siger Søren Fibiger Olesen.

Krifa-formanden mener dog, at medarbejdere på Vejlegården og andre steder med Krifa-overenskomst får mere i lønningsposen med Krifa end med 3F.

- Tager du eksempelvis de faglærte på Nørrebros Bryghus, så får de faglærte her otte kroner mere i timen nu, end da de var organiseret hos 3F, siger han.

Krifa vil forsøge at rette op på mindstelønnen for faglærte inden årets udgang.

- Når vi til efteråret skal genforhandle aftalen for Vejlegården - og en række andre restaurationer - med Kristelig Arbejdsgiverforening (KAF), vil vi derfor gøre vores til, at de faglærte bliver sikret en ordentlig mindsteløn, siger Søren Fibiger Olesen til Avisen.dk.

/ritzau/

Opdateret 25. juli 2012 kl. 15:00

Se i øvrigt også denne artikel om blokade-myten:

http://politiken.dk/erhverv/ECE1698633/forskere-blokader-med-tykke-maend...

Inger Sundsvald

Hvor mange andre svigt og inkompetent varetagelse af arbejderinteresser er der mon?

Claus Wøbbe

Og hvad har det så med sagen at gøre?? Sagen handler ikke om, hvilken overenskomst der er den bedste. Den handler om det frie valg!

og Inger - "arbejdere" i 2012 kan godt forstå deres egen situation. De kan godt læse. De er ikke dumme. De skal ikke have nogen barnepige til at passe på sig.

Jon W Leonon

Altså, i Sociallovgivningen kaldes den slags for 'Uforsvarlig Økononomi' ..

Michael Guderup

Tænk at spilde tid på en restaurant hvor personalet behandles ordentligt, når der render 40-50.000 polakker og litauere rundt og undergraver 3F´s medlemmer dagligt.

Mystisk prioritering.

Inger Sundsvald

Rationalet må være, at fordi der render polakker rundt, så bør danskere være taknemmelige for at blive underbetalt i forhold til medlemmer af 3F?

Michael Guderup

"Underbetalt"? Så vidt jeg kan se, får personalet samme løn, som da de var 3F-medlemmer: Så det er vist ikke der det halter.

http://www.bt.dk/danmark/vejlegaardens-ansatte-til-3f-lad-os-vaere-i-fred

Rationalet er, at 3F burde sætte kræfterne ind hvor forholdene er åbenlyst absurde , og hvor 3F kan opnå de mest besdte resultater for flest mulige

Så kan 3F sætte en advokat på Vejlegården, og køre dem gennem instanserne, i stedet.

Michael Guderup

Rettelse:

Rationalet er, at 3F burde sætte kræfterne ind hvor forholdene er åbenlyst absurde , og hvor 3F kan opnå de bedste resultater for flest mulige

Benjamin Bach

@Michael Guderup:
Fagbevægelsen bruger masser af krudt på at jagte arbejdsgivere, der ansætter udenlandsk arbejdskraft udenfor overenskomst. Det er også fagforeningens problem.

F.eks. Sagen mod Fitness World

3F om udenlandsk arbejdskraft: ...Derfor skal virksomhederne - uanset om de er danske eller udenlandske - indgå en overenskomst, og de udenlandske lønmodtagere skal organiseres.

Hvis virksomheden nægter at indgå en overenskomst, kan fagforeningen helt lovligt blokere arbejdspladsen.

Det eneste mystiske her er din prioritering om at dreje emnet over på gæstearbejdere. Kampen mod social dumping har ikke noget med nationaliteter at gøre men er et fællesproblem for arbejderne, både danske og gæster.

Jon W Leonon

Michael Guderup, faktisk er der ofte ikke meget 3F kan gøre, sålænge arbejdsgiveren har sørget for at papir-arbejdet er i orden er det ikke ulovligt at have udenlandsk arbejds-kræft rendende rund og falde ned fra stilladser og tage til en ringere hyre end Dansk organiseret arbejdskraft ..

Det kan vi så takke den foregående Regering og EU for .

Claus Wøbbe
Ja, det handler netop om det frie valg til at organisere sig. Man må jo ikke organisere sig hos 3F hvis Krifa får overenskomsten. Vejlegården har lavet en lockout af 3F for at tvinge deres ansatte ind i Krifa - endda til meget dårligere vilkår - og modsvaret er så en blokade fra 3F der varetager sine medlemmers interesser og forsvarer dem overfor arbejdsgiveren, og deres - fælles valg - af fagforening. Noget som Krifa åbenlyst ingen interesse har i at forsvare de er slet kke konkurrencedygtige i forhold til 3F.

Men smut hen til Venstre, og plakaterne med "VIL DU ARBEJDE..?" (eller sulte ihjel, underforstået). fordi det er hvor det ender. Og jo, folk er vist ret dumme og historieløse. Selvom de borgerlige da også har gjort deres del, til at skabe det samfund vi har så arbejdsgiverne ikke endte som den svageste part og bare blev strejket ud af landet.

Michael Guderup

Jon:

Skyld og skyld. Østaftalen ophørte under en højkonjunktur.

Den nuværende regering kunne godt have indført de "gamle" tilstande, for at beskytte et arbejdsmarked, der ikke længere er underbemandet.

Claus Wøbbe

Jeg synes I skulle pakke jeres national-socialisme lidt væk. Det står frit for polakker og litauere og andre at rejse rundt i EU og søge arbejde.

@Jon: jo, nogle er dummere end andre, men det er der jo ikke noget ulovligt eller galt i. Du skal ikke bilde mig ind at en kok med en given aflønning og et sæt øvrige arbejdsforhold ikke har en forståelse af, hvor grønt græsset er på den anden side af "de andre hegn". Så står det jo også folk frit at søge derhen, hvor de bedste forhold er gældende. Det er der intet mistænktsomt eller forkert i.

Problemet er at en flok fagforeningspampere klynger sig til de knækkede halvstrå for ikke at vælte helt, for tiden er løbet langt forbi betonsocialismen på arbejdspladserne.

Kom nu videre.

Benjamin Bach

@Michael Guderup: Er det fagforeningernes ansvar eller arbejdsgiverne, villaejerne og den tidligere regeringer, hvor f.eks. Claus Hjort afskaffede sikkerhedsregler for gæstearbejdere? Jeg tror næppe, at det er fagforeningernes skyld, og derfor forekommer det mig, at du afsporer debatten ved at ville debattere gæstearbejdere.

Sagen om Vejlegården handler om en udhuling af den danske model og fagforeningernes magt. Det er vigtigt med en magtfuld fagforening, hvis man skal kunne modstå det store, billige arbejdsudbud og virksomhedernes energiske søgen efter overenskomstfri arbejdskraft.

Desuden er det ikke 3F, der blæser sagen op... det er hackerangreb, medier og Saxobank. Ellers havde det bare været en virkelig simpel blokade lige efter bogen.

Michael Guderup

Claus Wøbbe:

Det er næppe en naturlov, at østeuropæere kan rejse rundt og søge job i EU.

Man må indrette sig efter forholdene. Og lige nu ser forholdene sådan ud, at vi befinder os i en lavkonjunktur, og så må vores egen arbejdsstyrke have førsteprioritet.

Michael Guderup

Benjamin Bach:

Jeg ved ikke hvorfor jeg skal stå på mål for tidligere regeringers "bedrifter". Jeg stemte ikke på dem.

Faktum er, at vi nu har en S-SF-R regering, som, med støtte fra EL og/eller DF, ville kunne genindføre restriktioner på billig, udenlandsk arbejdskraft. Dette er ikke sket.

Sideløbende render 3F så rundt og spilder tid på en blokade som næppe heller får flere i arbejde. Snarere færre.

Hvad er pointen?

Michael Guderup
Man prøver - såvidt jeg kan se - på at finde et eller andet der kan få folk op af stolene og til at protestere. Dette her er et direkte angreb på stort set alle rettigheder på arbejdsmarkedet. Noget der også var oppe og vende i EU med retten til at strejke og det skabte ikke nogen overskrifter eller demonstrationer i Danmark. De render rundt i gadekampe i Spanien over de reformer der bliver lavet der ikke er forskellige fra dem her i Danmark.

Man har prøvet meget andet, fra krigserklæringer om forkerte sokker, til at tage kørestolen fra handicappede og videre over i Paradise Hotel Politics med skattereformer der var Borgen værdig i dramatik og efterfølgende "Man må jo godt eje sin tandbørste" og det har været lidt af et gedemarked det sidste års tid.

Hvis det her ikke virker til at skabe bare lidt engagement i både politik og samfundet.. så er der helt seriøst intet der gør. Tredje verdenskrig kunne bryde ud og danskerne ville trække på skuldrene.

(Men jeg kan selvfølgelig også tage fejl, jeg har kun oplevet VCO politikken og dette her gedemarked er bare normalt)

Claus Wøbbe
Nej, det er netop nationalismen der er styrken ved EU. Alle lande er forskellige og har forskellige kulturer, levevis og arbejdsmarkeder. Hvis man så er utilfreds det ene sted, kan man rejse det andet sted hen og indordne sig i det samfund istedet.

Men jeg er godt klar over, at mere yderligtgående borgerlige kræfter har en ide om et nyt pjalteproletariat der rejser rundt som løntrykkere uden nogen rettigheder og en amerikaniseret forbrugskultur. Det er så tilsvarende et problem ved EU.

Jon W Leonon

Claus Wøbbe :
Det jeg forstår dig sige er at kan man ikke lide lugten i bageriet kan man bare skride ..
I stedet for at lukke vinduet op og blive medens lugten forsvinder.
Du ved lige så godt som alle andre at arbejde ikke er noget man mare plukker fra tilfældige træer i disse tider .

Og nej Michael Guderup og andre, den 'nye' Regering kan ikke 'bare' genindføre noget som helst, uanset hvad de blå lejesvende påstår .
EU har i praksis indført et dag-lejer arbejdsmarked hvor folk forventes at rejse rundt som en anden flok sigøjnere . I Tyskland har der ligefrem været tale om at arbejdsløse skulle flytte til et andet land efter job ..

Henrik Rude Hvid

Der er en god fagforening, der ikke formår at tegne en overenskomst med en "anstændig mindsteløn," som Søren Fibiger Olesen så smukt udtrykker det.

Man kan kun begynde at spekulere i alle mulige bevæggrunde for Søren Fibiger Olesens elegante ryg crawl i helligt herregårdsvand.

Ordet "Frihed", kan ikke bruges til noget uden man nøje vurderer hvilket frihed og hvad den afstedkommer for andre, ja endda for en selv.

Vel har vi frihed til at være usolidariske med andre. Frihed til at tro på KRISTA, vil een det godt fordi de ikke er pamper, eller rettere frihed til at være så uoplyst at man TROR at de ikke er pampere.

Vel har modstandere af ordnede arbejdsforhold ret til at påberåbe sig det store ord FRIHED og påstå at det modsatte er TVANG. At vi har ret til nogengange at være nogle egoister der ødelægger det for andre.

Vel har Liberal alliance frihed til at påstå at deres form for tolkning af frihed, er det eneste rigtige og påstå at dem der mener noget andet er ekstremister.

For dælen da, Frihed er ikke et ord der kan stå og flagre for sig selv. Måske mangler mange evnen til at filosofere lidt over livet og de ord vi gennem tider lærer, så vi kan KOMMUNIKERE og få noget ud af diskussionerne.

Hvor jeg dog ser meget manipulationer i debatter rudt omkring, fordi folk er blevet mere kujonagtige og ikke tør stå ved sine reelle hensigter.

For drejer det sig ikke bare om, for nogle, at de VIL have en uderbetalt underklasse, for selv at score kassen.

Karsten Aaen

Frihed ? et stort ord som altid bør efterfølges af etandet lige så stort ord: ansvar.

Og kombineret får vi frihed under ansvar.

Frihed uden ansvar ender i anarki, ansvar uden frihed ender i tyranni.

Og frihed til selv at vælge sin løn betyder løntrykkeri og anarki...

Eller frihed og næstekærlighed og selvfølgelig som du skriver frihed og ansvar.

Anderledes lyder med disse ord blandet sammen.:Frihed og egenkærlighed og frihed og ligegyldighed

lars abildgaard

hvor mange kan nå at bestille bord til at fylde restaurant "vejlegården" op med gæster, der gerne vil give deres besyv med d. 1. august ...
se bare her og DEL BESKEDEN VIDEST MULIGT:

"Et eksempel på maskerade dækningen er et indslag i DR TV i går hvor en Erik Guldager tonede frem på skærmen og med et roligt blik og blød stemme fortalte at han er på Vejlegården på grund af den gode mad og for at støtte ejeren i en hård tid.

Det som den gode Erik Guldager ikke fortalte er at han er medlem af Dansk Folkeparti og ejer af et mindre galleri der sælger Kurt Westergaards Muhammedtegning.

Han er således ikke bare en tilfældig Erik, men Dansk Folkepartis Erik der igennem flere år har været en af frontløberne i Dansk Folkepartis værdikamp mod venstrefløjen og svinet venstrefløjen til via sin plads i Trykkefrihedsselskabet og ved at fremstille uskønne malerier af venstrefløjens debattøre og politikere.
Og Kurt Westergaards Muhammedtegning vil tage turen til Vejlegården den 1 august.
"Blandt gæsterne til stegt flæsk med persillesovs den 1. august er Inger Støjberg, Joachim B. Olsen og kendte erhvervsfolk.
Inger Støjbjerg holder tale, og derudover har Erik Guldager bestilt en Kurt Westergaard-tegning, der skal sælges på en auktion til fordel for Vejlegården"
Hele farcen har også sin egen direktør for det hele. Nemlig manden med pengepungen Lars Seier Christensen en skattelyramt 80er yuppi med visioner og egen såkaldt bank - Saxo Bank. Man må sige at navnet Saxo er velvalgt.erik guldager … "tilfældig spisegæst … "
http://p77.dk/blogs/shansen/740-df-farcen-pa-vejlegarden

DF-farcen på Vejlegården
p77.dk
Det handler ikke længere om fagligkonflikt inde i Vejlegården men om beskidt vær...

Mette Hansen

"Ellen Kjær:For drejer det sig ikke bare om, for nogle, at de VIL have en uderbetalt underklasse, for selv at score kassen."

Jo, lige netop!!
Jeg er, som du, dødtræt af politikere især fra Venstre og LA men også fra Socialdemokratiet og SF...der forsøger at pakke usympatiske politiske meldinger ind i nysprog og løgne!!
Det er fordummende og ikke et oplyst folk værdigt!

Claus Wøbbe siger:

"Jeg synes I skulle pakke jeres national-socialisme lidt væk"

Utroligt at "moderator" på sitet tillader brugere at kalde andre debattører for nazister!

Men han holder måske ferie?

Ak ja! Det frie valg til en daarligere lön

Eddie Nielsen

Så de sparer på kontigent hos krifa i forhold til 3F men får det desto mindre i løn når de tegner hos krifa ?

Hvad er det så for en "frihedskamp" dem der skifter prøver at vinde når de alligevel taber til sidst??

Claus Wøbbe

@Jon, du siger "Det jeg forstår dig sige er at kan man ikke lide lugten i bageriet kan man bare skride .."

Nej, for pokker! Så må man da kæmpe for bedre vilkår! Men jeg hører omvendt dig sige, at det er den fagforening, der kan komme med den bedste overenskomst, der skal have lov at organisere medarbejderne på stedet.

Til det vil jeg sige 2 ting:
1. hvordan pokker vil du konstatere, hvilken overenskomst (forhandlingsresultat), der er bedst? Og hvorfor er det DIG, der skal vurdere det? Var det ikke en ide at lade de medarbejdere, det handler om, foretage denne vurdering?
2. Én ting er, hvilken fagforening, der skriver aftalen. En helt anden ting er, hvilken forening man som medarbejder er medlem af. Jeg selv kunne aldrig drømme om at melde mig ind i en af de røde fagforeninger, da jeg ikke støtter de politiske partier, de støtter. Og det er der da ingen andre end mig, der skal bestemme.

Martin B. Vestergaard

Har med stor undren fulgt sagen om 3F mod Krifa om Vejlegården og undrer mig over alt det der bliver skrevet for og imod. Er selv medlem af en rød fagforening og har ingen intensioner om at skifte, da det er den fagforening der sikrer mig en ordentlig overenskomst. Men når det er sagt har der være en del tilfælde hvor de røde fagforeninger har kæmpet mod hinanden og den med den dårligste overenskomst er løbet med sejren.

En af de emner der ofte er dukket op i debatten er Vejlegårdens Lockout af 3F medlemmer. Som om det skulle være noget usædvanligt eller noget som kun sker mod medlemmer af røde fagforbund. Det er det ikke, det er et ganske normalt skridt, og jeg har selv været udsat for det, mens jeg var medlem af en gul fagforening, jeg blev nødt til at skifte til trods for at min arbejdsgiver havde overenskomst med min fagforening, hvilket han ikke havde med Metal som jeg skulle skifte til, da kommunen ellers ikke ville refundere en del af lønnen.

Et andet emne er mindstelønnen, og her skulle man tro at det er den løn der bliver udbetalt, men det er det ikke, mindsteløn er et overenskomstteknisk begreb, der bla. danner grundlag for lokalt/individuelt aftalt løn. Ud over det er der en masse tillæg, så det for de fleste af os er meget svært om ikke umuligt at sammenligne to mindsteløns-overenskomster.

Nu er der så kommet en udtalelse fra Krifa der siger at deres overenskomst er dårligere end 3Fs, mens flere ansatte til BT har udtalt at de får samme løn som før skiftet, og ikke kan få øje på hvor deres arbejdsforhold skulle være ringere end under 3Fs overenskomst.

Så hvem skal vi tro på? Det er svært for ikke at sige umuligt for os udenforstående at udtale os om, men hvem vi ikke skal tro på i denne sag er de politikere der gerne vil blande sig. Vi har en meget god model på det danske arbejdsmarked, og den skal absolut ikke ødelægges af en enkelt sag.

Kære politikere I havde alle tiders chance til at justere modellen, men I valgte at fokusere ensidigt på en øgning af arbejdstiden (og arbejdsløsheden), og lade alt andet afhænge af om fagbevægelsen ville være med på den. Det ville vi ikke, så dermed forspildte I den chance I havde for at lave ændringer andre steder i systemet. Det må I så leve med.

Benjamin Bach

@Martin B. Vestergaard
Du har helt ret. Jeg glemmer ikke HKs passivitet, da de uden videre solidaritet blandede sig uden om Prosas faglige kamp, fordi Prosas medlemmer ville overgå til HK så snart de tabte strejkekampen.

Det er for latterligt, når fagforeninger kæmper om kunder og underlægger sig markedskræfterne. De skal stå sammen -- uden fællesskabet, bliver det dårligere for alle.

** Kvaksalverne i Krifa er naturligvis undtaget... de må gerne være alene... eller melde sig ind i DA :)

Sider