Pædagoger: Vi må sige fra før vi bliver syge

Pædagoger skal blive bedre til at tage ansvar for hinanden, hvis sygefraværet skal ned, siger fagforeninger.
26. juli 2012 kl. 12:26Opdateret 26. juli 2012 kl. 13:55

Landets pædagoger skal blive bedre til at tage ansvar for sig selv og hinanden, hvis man fremover skal undgå, at pædagogerne lægger sig syge på stribe på grund af arbejdspres.

Sådan lyder meldingen fra Birgitte Conradsen, næstformand i pædagogernes fagforening, Bupl, på baggrund af nye tal fra Det Fælleskommunale Lønkontor, som den liberale tænketank Cepos har analyseret.

Tallene viser, at pædagogernes sygefravær i 2011 lå 30 procent højere end hos folkeskolelærerne.

- Alle er forpligtet til at skabe gode og stabile arbejdsforhold og arbejdsmiljøer, så man ikke bliver syg af at gå på arbejde, siger Birgitte Conradsen.

Når pædagogernes årlige sygefravær ligger på 14 dagsværk per ansat, skyldes det ifølge Bupl ikke udelukkende politisk bestemte nedskæringer og dårlige normeringer, som resulterer i fysisk og psykisk pres på medarbejderne.

- Det handler også om, at den enkelte medarbejder via sin tillidsrepræsentant får sagt fra. Pædagoger har en tendens til at kæmpe videre og videre, og lige pludselig er bægeret fyldt, og så kan man ikke mere, siger Birgitte Conradsen.

Jan Hoby, næstformand i fagforeningen LFS, der organiserer de københavnske pædagoger, kalder tallene katastrofale og understreger ligesom Birgitte Conradsen pædagogernes fælles ansvar for at få bragt sygefraværet ned:

- Man er ansvarlig for hinanden. Når en kollega har et dårligt arbejdsmiljø, så er det alles ansvar. En af mange løsninger på problemet er, at vi går fra et lille vi til et stort vi. Alle er ansvarlige for alles sunde og sikre arbejdsmiljø, siger Jan Hoby og fortsætter:

- Man skal ikke gå og rutte med det dårlige psykiske arbejdsmiljø. Det skal ikke individualiseres, men gøres til et fælles ansvar.

Begge næstformand peger derudover på, at mange små børn på forholdsvis lille plads øger smitterisikoen hos pædagogerne, hvilket er med til at gøre fraværet i lige netop denne faggruppe særligt højt.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjarne Bisgaard Jensen

Kære pædagoger. I har det privilegie dagligt at kunne arbejde med det smukkeste råstof vi har her i landet.
Så focuser på det og ikke en åbenbart selvforstærkende sygdomskultur i egne rækker

Må indrømme, at når jeg møder en børnehaveklasse på udflugt, så synes jeg altid at mange pædagoerne ser rimeligt udkørt ud.

Jeg tror det er hårdt at holde styr på så mange børn med krudt i røven, specielt jo færre man er om det.

Mads Kjærgård

Også tit at en af ungerne har løbemave, det er noget der smitter, og så er der ufatteligt mange børn med en diagnose i sådan en børnehave, som skal mandsopdækkes, tror ikke lige at det er så let! "Smukkeste råstof"? Hmm kender lige et par unger som kan køre selv den stærkeste ned i løbet af et par timer, fraser som "jeg skal kneppe dig din so" olign. er ikke ualmindelige fra børn helt ned i 4 års alderne, tror det kræver en vis psyke. Så måske skulle man lige se lige fra alle sider af kassen i stedet for at stille det op i sort/hvid. (Ja undskyld sproget, men jo det eksisterer, har været medlem af 2 forældrebestyrelser og det er bare en af de mere milde fraser som jeg har hørt om) Der forøvrigt et gammelt ordsprog der hedder "sygdom er enhver mands herre" synes det er forunderligt at vi er ved at opbygge en forståelse af, at det er noget vi selv er herre over!

Peter Günther

Hvilke roller er det lige pædagoger har i forhold til børnene.

Vi får kun det vi betaler for? Forventninger fra forældrene og mulghederne for pædagogerne ligger i hver sin ende af skalaen. Hvem skal betale regningen for at parterne kan mødes på midten?

Maya Nielsen

Ja men der fides decideret pædagogiske ledere som bliver sure hvis deres ansatte erklærer sig stressede og. Som rundt i krogene går og smalltalker om hvor meget de hader at medarbejdere taler sygdom... SÅ ET KOLLEGIALT KLIMA KAN VÆRE DECIDERET FJENDTLIGT OVER FOR DEN MEST SKRANTENDE ... AF MEDARBEJDERNE og det kan de jo så græde snot over derhjemme ,men de overvejer om en sygemelding vil føre til en skjult plan om at fyre dem fra jobbet ! Thats life as a fact .... På rigtigt mange arbejdspladser 9gså de private...

Maya Nielsen

Ja hvis farmand kan bliv e stresset af en weekend alene med sine 3 børn, så kan en pædagog vel også alene med 40 styks på legepladsen , når der også samtidigt skal tørres røve og holdes øje med de sovende små inde i huset og så må man jo heller ikke tabe blikket for den der leger kravle over hegnet legen... Med 4 kasser under sig.... Mens man også tørrer næser og binder snørrebånd og trøster Amalie som Ingolf kom til at køre ind i da Putin løb ud på højen og Saskia slog hul på knæet så det blødte og hun skulle have hjælp til at skifte tøj ,mens man lige skulle fortælle kollegaen hvem der ER blevet hentet og hvem der under ingen omstændigheder må komme med i parken i morgen og at Asta altså godt må få mælk alligevel og ikke har allergi ....

Anne Tange Elmsted

Hvor er det rart med en debat, der ikke kun kaster ord som 'rundkredspædagogik' og 'hippiepædagogik' af sig.

Hanne Gregersen

Det pudsige er, at det uuddannede (pædagogmedhjælperne hed det i gamle dage) personale som oftest udstråler langt mere overskud og rent faktisk gider være sammen med børnene end trætte pædagoger, som ser ud til at mangle al motivation....... uhyrlig grov generalisering selvfølgelig, men man får for ofte fornemmelsen, at udbrædntheden blandt pædagoger er gennemsnitligt større end i mange andre fag, så måske nogle agf dem blot skulle lave noget andet !

Hanne Gregersen

Udover det gør det det sikkert heller ikke nemmere med hoben af overbekymrede forældre, som himler op, hvis de ser 3 gr sukker i en madpakke eller hvis en skulle formaste sig til at give is i sommervarmen...... eller man glemmer cykelhjelm, når man skal køre på den trehjulede --- det er grotesk, hvilken forældrebetinget detailregulering personalet i daginstitutionerne udsættes for.