Søvndal beklager fejl ved Kina-akkreditering

Villy Søvndal beklager, at et udenlandsk medie skulle søge om akkreditering hos kinesere ved statsbesøg.
5. juli 2012 kl. 10:24Opdateret 5. juli 2012 kl. 11:45

Det var ikke i orden, at tv-stationen NTD Television skulle søge om akkreditering direkte hos den kinesiske ambassade, og derfor missede muligheden for at dække det kinesiske statsbesøg i juni.

Det skriver udenrigsminister Villy Søvndal (SF) i et svar til Folketinget ifølge DR.

- Jeg finder det ikke hensigtsmæssigt, at NTD TV blev henvist til at anmode om poolplads via Kinas ambassade.

- Og jeg har derfor anmodet om, at proceduren for fordeling af poolpladser ændrer sig således, at en sådan situation kan undgås i fremtiden, skriver Villy Søvndal.

NTD Television med base i New York er kendt for at være kritisk over for den kinesiske regering, og tv-stationen er endda forbudt på det kinesiske fastland.

Op til det kinesiske statsbesøg havde NTD Television gentagne gange rettet henvendelse til Udenrigsministeriets internationale pressecenter, IPC, for at få presseadgang til den kinesiske præsident Hu Jintaos officielle møder i Danmark.

Her blev NTD Television henvist til at søge hos Kinas ambassade med den begrundelse, at tv-stationen blev anset for at være kinesisk. Men her fik NTD Television aldrig udleveret presseadgangskort, som tv-stationen ellers burde.

Ved statsbesøg bliver pressepladserne normalt ligeligt fordelt mellem journalister fra værtslandet og besøgslandet, og i dette tilfælde var det den kinesiske ambassade, der besluttede, hvilke kinesiske medier der fik plads.

Hos Enhedslisten undrer det retsordfører Pernille Skipper, at man overlader det til repræsentanter for det kinesiske styre at tildele pressepladser.

- Jeg tager det positivt, at udenrigsministeren nu indrømmer, at der er sket en fejl. Og jeg tager det positivt, at de vil ændre procedure. Men vi er nødt til at følge op på, hvordan det rent praktisk skal foregå i fremtiden, siger Pernille Skipper til DR.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Robert Kroll

På en eller anden måde mangler der noget i historien..

F eks kunne det være nyttigt at vide, om udenrigsministeriet i et eller andet omfang har givet afslag eller uden "skriverier" har undladt at give ansøgende medier adgang til arrangementerne ?? - og i bekræftende fald motivet og begrundelsen ( motiver og begrundelser falder ikke altid sammen).