Telegram

Venstre vil give 17-årige lov til at køre

17-årige skal have mulighed for at få kørekort, hvis de til gengæld har en erfaren bilist med sig i bilen.
Telegram
13. juli 2012 kl. 05:45

17-årige skal have lov til at køre bil, mener Venstre. Men de skal ikke sidde alene i bilen det første år, mener partiet. De 17-årige skal køre sammen med en erfaren bilist, for eksempel en forælder.

Forslaget bliver umiddelbart støttet bredt af Folketingets partier, skriver Jyllands-Posten.

- Hvis vi skal endnu længere ned i antallet af trafikdræbte, skal vi fokusere på de unge. Derfor vil vi have gang i en forsøgsordning, som skal være et tilbud til de 17-årige, siger Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, til Jyllands-Posten.

Baggrunden for forslaget er, at de helt unge bilisters risiko for at blive dræbt i trafikken trods et faldende antal trafikdræbte stadig er syv-otte gange større end for deres forældre.

Forslaget henter inspiration i Tyskland, hvor antallet af ulykker blandt unge billister er faldet med 22 procent på grund af en lignende ordning.

Socialdemokraterne er positive over for forslaget, der dog også har en indbygget pisk: Der skal vanke bøder og frakendelse af kørekortet, hvis den unge kører uden en rutineret bilist i bilen.

- Umiddelbart lyder det som en spændende tanke, som jeg har stor sympati for. Vi skal have mere holdningsbearbejdning af de unge, siger Socialdemokraternes trafikordfører, Rasmus Prehn, til Jyllands-Posten.

Antallet af trafikdræbte har været faldende over de seneste år. Og i maj var tallet historisk lavt, da det for første gang nåede under 200 omkomne på et år.

Dermed blev Færdselssikkerhedskommissionens fem år gamle målsætning for 2012 netop om at komme under 200 nået.

Nu vil Færdselssikkerhedskommissionen have tallet endnu længere ned, og derfor hedder den nye målsætning for 2020, at der højst må være 120 dræbte, eller hvad der svarer til 10 om måneden.

/ritzau/

Opdateret 13. juli 2012 kl. 09:55

Maya Nielsen

Årh nej for pokker skal vi nu have endnu flere løst gående testosteronbomber til at køre ræs rundt i hele landet, unge mænd burde slet ikke have lov at køre automobil før deres 25år fødselsdag.... De tror det er kødhakkere og jagt de er på !

Det er bare Venstre der vil score nogle usle og discount billige point hos neanderthalerne in spe !

Steffen Gliese

Hele tiden dette fis med at lave om på udmærkede regler, der er ganske udmærkede, som de er.

Maya Nielsen

JEG SYNES VI MANGLER EN NATIONAL UNDERSØGELSE AF HVOR MANGE. Der har oplevet en bil fuld af helt unge mænd med overlæg tage sigte efter dig og dine børn og køre decideret efter at skabe dødsangst hos de personer de terroriserer med deres testosteron-eufori, jeg har oplevet det to gange i mit liv med 10 års mellemrum ca.. Og mens man springer der for livet, den ene gang med mit lille 4 årige barn i hånden, så får man ikke skrevet noget bilnummer ned, man tænker kun på at komme helt ud af deres bevidsthed hurtigste muligt... Jeg så også en gammel mand springe for livet mens jeg flygtede så hurtigt jeg kunne...! og nej der var fandme ingen piger i bilen !

Det er det dummeste forslag jeg længe har hørt. Ikke flere unge drenge bag rattet.

I for eksempel Sverige virker det udmærket.. De unge får flere køre timer med mor, far, onkel, tante eller anden godkendt 'kørelærer' ved sin side inden de bevæger sig alene ud i trafikken med sit nyerhvervede kørekort.

@Chris Green: det er bare ikke alle 17-årige der har en fornuftig mor eller far der kan lære dem at køre ansvarligt i bil.

@ Ann Bille,

Nej, men langt lang de fleste har.. og dem der for eksempel har en dom for spirituskørsel kan så ikke godkendes som 'kørelærer'

Forslagets kerne er at det er godt for de unge at få flere køretimer inden de kommer alene ud i trafikken.. Og det kan kun være en god idé..

@Chris Green: det er vel som man ser det. Man ved jo at de helt unge fyre er dem der kører farligst i trafikken fordi de skal prøve grænser af og føler sig udødelige, man ved at de er involveret i flest ulykker med døden til følge (som jo også går ud over uskyldige) så derfor tænker jeg umiddelbart at flere unge fyre ude i trafikken er en dårlig idé.

@ Ann Bille,

Forslaget er altså ikke at unge fyre på 17 skal køre alene rundt i trafikken.. Eller er dit forslag så at unge fyre overhoved ikke skal få kørekort...???

@Chris Green: ja det kan man godt sige, jeg synes ikke at helt unge fyre skal have kørekort, hæv gerne den aldersgrænse for min skyld.

@ Ann Bille,

Du må være ejer af en køreskole...

I rest my case...

@Chris Green: nej det er jeg skam ikke. Det er bare min holdning. Unge fyre er farlige i traffiken.

Jon W Leonon

Ann Bille skrev :
'det er bare ikke alle 17-årige der har en fornuftig mor eller far der kan lære dem at køre ansvarligt i bil.'

Men det får de så på magisk vis den dag de fylder 18 eller hvad ? Eller de der 10-20 køretimer de 18-årige får lærer dem det måske, hvorefter vi kan slippe dem fri på egen hånd ?

Det her er et fremragende forslag, for en gang skyld giver flosklen 'Frihed under Ansvar' lidt mening .
(Der er også en vis logik i det, når Venstre mener at 14-årige godt kan sidde i fængsel så kan 17-årige sgu også køre bil .)
Det er jo ikke kun i Sverige det virker ..

Og gider du så ikke lige skrue lidt ned for dine generaliseringer der ikke formår at camouflere dit mande-had ??

Slettet Profil

Chauvinismen er ved at være lidt for almindeligt herinde, syntes jeg.

Brian Pietersen

man har en fin ordning nu, hvor man må køre knallert nogle år, derefter bil / motorsykler..og efter noget tid..gå op i støøre modeller... det ser fornuftigt ud....

mange gør alligevel som det venstre står for....det de vil uden at tage hensyn til andre....så..ingen grund til at sætte aldresgrænsen ned.

Jon W Leonon

Ann Bille synes så heller ikke at 18-årige skal have et arbejde eller en uddannelse ?
Prøv du lige at være tømrer uden kørekort ..

Maya Nielsen

Ja er det ikke sjovt at opleve lidt velbegrundet kvindechauvinisme... Til en afveksling...

Slettet Profil

Ja Maya, la' os endelig bekrige hinanden - Vi mangler også lidt mere konflikt i verdenen - Her er så kedeligt.

Karen von Sydow

Maya Nielsen,
automobil? Hvilket århundrede kommer du fra?

og Ann,
du er god til at vurdere og dømme: hvor skal aldersgrænsen så gå?

Det er jo netop problemet, at de unge kommer ud i trafikken helt alene efter kun at have haft de obligatiriske 16 kørelektioner og 4 manøvrebanekurser.

Lyder lidt som rygmarvsrekationer.

@Jon W Leonon: beklager hvis jeg stødte dig, det har intet med mandehad at gøre, jeg skriver at jeg mener unge fyre er farlige i traffikken (og derfor ikke bør være endnu yngre derude) og at de står for langt de fleste dødsulykker med biler involveret, det er ikke mandehad, i så fald er det danske færdselspoliti én stor bunke mandehadere, for oplysningerne kommer fra dem.
Jeg synes det er lidt trist at få at vide man er mandehader fordi man kritiserer en gruppe bestående af mænd eller lignende.

@Kristian Bevan: med stor risiko for at lyde barnlig:
det var jer der startede.

Slettet Profil

Ret stor ja.

Karen von Sydow

Peter,
det er da ikke udemærkede regler, når risikoen for at blive dræbt er 7-8 gange større for de unge end deres forældre.

De mangler erfaring og rutine; det burde loven ikke forhindre.

@Kristian Bevan: men ikke mere barnligt end at kalde andre for mandehader fordi man kritiserer en mand eller to (med fakta bag sig ovenikøbet)

@Karen Von Sydow: Men de unge piger har jo heller ikke erfaring og rutine bag rattet, så hvorfor er det så stadig drengene der kører som gale og er invovlverede i flest ulykker?

Vibeke Svenningsen

Det har da intet med mandehad at gøre, når man skriver, at langt flere unge mænd end kvinder involveres i færdselsulykker. Tag på besøg i enten Viborg eller Hornbæk, hvor rygmarvsskadede genoptrænes i deres bye liv i kørestol som lam. Der er det direkte synligt. Der er langt flere unge mænd end kvinder på baggrund af en færdseksulykke. De unge kvinder er dog antalsmæssig over mænd, når det kommer til rideulykker - udspringsulykker er også i højere grad unge mænd.

Jeg ved ikke, om forslag vil give bedre unge billister - man kunne vel indføre reglen for 18 - 20 årige så, eller noget.

Vibeke Svenningsen

Ann:

Drenge kan li' motorkraft, piger heste, hvis man kigger generelt på det. Så er der alle dem, der ikke er sådan.

Karen von Sydow

Ann,
jeg har modsat dig ingen interesse i at gøre det til en kønsdiskussion. Men rigtigt, drengene er overrepræsenteret i statistikken.

Et forslag som dette med allerede positive erfaringer kunne gøre noget ved den kedelige statistik.

Vibeke Svenningsen

Man kunne vel godt lave en prøveordning, hvor man efter et par år undersøgte virkning af det. Der må da også være nogle erfaringer og undersøgelser fra fx USA, hvor det jo fungerer på den måde. Bliver de unge bedre billister på den måde, eller ej?

Karen von Sydow

Vibeke,
enig. En solnedgangsklausul kunne være en idé.

Nye tanker og initiativer burde være velkomne og ikke bare skydes ned per automatik.

Sider