Telegram

Arbejdere søger mod blå blok

DF og V tiltrækker flere arbejdervælgere end Socialdemokraterne. Hver tredje arbejdervælger har vendt S ryggen
Telegram
13. august 2012 kl. 03:00

Socialdemokratiets position som arbejderparti er alvorligt udfordret.

Siden folketingsvalget har hver tredje af Socialdemokratiets arbejdervælgere vendt partiet ryggen, og nu tiltrækker Venstre og Dansk Folkeparti flere arbejdere end Socialdemokraterne.

Ved valget sidste år var S det parti, som flest arbejdere stemte på. Men nu er Socialdemokratiet kun landets tredjestørste arbejderparti.

I stedet har Venstre overtaget rollen som arbejdernes foretrukne parti, og også Dansk Folkeparti har overhalet S i kampen om arbejdernes gunst.

Det viser en opgørelse, som professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet har lavet for netavisen Altinget.dk på baggrund af mere end 45.000 Gallup-interviews fra sidste folketingsvalg og frem til sommerferien.

- Helle Thorning-Schmidt er efter min mening en statsminister, som udstråler en meget elitær holdning. Og det tror jeg slet ikke, at den almindelige arbejder kan identificere sig med, siger Pia Kjærsgaard, Dansk Folkepartis afgående formand, til Altinget.dk.

Politisk kommentator Erik Meier Carlsen peger på udlændingepolitikken som en væsentlig årsag til udviklingen. Dertil kommer, at Socialdemokratiet ifølge ham befinder sig i en decideret identitetskrise.

- S er i krise af mange årsager. Men en stor del kan forklares med det identitetstab, at partiet ikke længere fremstår som et rendyrket arbejderparti, som arbejderne kan identificere sig med, siger Erik Meier Carlsen.

Hos Socialdemokratiet ærgrer politisk ordfører Magnus Heunicke sig over udviklingen.

- Vi er et parti, der er rundet af arbejderbevægelsen. Derfor er det her meget vigtigt for os. Men vi må erkende, at vi ikke har været gode nok til at forklare, hvorfor det har været nødvendigt med alle de reformer, som vi har gennemført det seneste år, siger han.

/ritzau/

Opdateret 13. august 2012 kl. 03:10

Socialdemokraterne er et parti, der er rundet af arbejderbevægelsen.

Derfor skulle de måske blive bedre til at forklare hvorfor deres egne vælgere flygter til DF og V.

Vælgerne véd åbenbart godt hvor de ikke vil være længere ;o

Holger Madsen

Så længe Socialdemokratiet bliver ved med blot at sige, at vi ikke har forklaret os godt nok, vil denne udvikling fortsætte.

John Vedsegaard

Når der kun findes et parti på rød side og det er yderst kommunistisk, kan de vel ikke flygte andre steder hen, alternativt må disse vælgere stemme blankt.

Jens Overgaard Bjerre

Socialdemokratiet har selv sagt og skrevet, at de er et middelklasseparti og ikke længere et parti for arbejderbevægelsen. Blandt andet i en i en kronik i Politiken 1. maj 2010. Men det er da også svært at forklare nedskæringer for almindelige mennesker, mens man giver til den højere middelklasse, som ikke savner noget som helst. At de overhovedet har nogen vælgere tilbage, er mere utroligt synes jeg. Der er i hvert fald ingen arbejderbevægelse i Socialdemokratiet længere! Kun gamle mølædte faner og store museer, som huser LO og andre tidligere arbejderorganisationer.

Steffen Gliese

Regeringens politik legitimerer oppositionens, der er ret identisk. Socialdemokratiet forpassede en historisk chance for at gøre samfundet yderligere solidarisk ved at understøtte det økonomiske system fremfor at stramme vilkårene for dem, der har allermest ud af den samfundsmodel, vi har.
Det privilegium, som private virksomheder - især de store - opererer på, bør genforhandles, for det er klart, at de, der er henvist til at stå på pinde for andre, vil søge beskyttelse i lyset fra dem med penge og magt, når samfundet afsiger sig ansvaret for at styrke og støtte.

Kim Houmøller

Udlændingepolitikken vil til sidst koste socialdemokraterne livet. De danser efter Margrethes pibe, medens D,F. gnider sig i hænderne. Hvem betaler prisen for den førte udlændingepolitik? Arbejderne og især de ufaglærte, som boligmæssigt og arbejdsmæssigt bærer hele byrden, medens alle Djøfrerne sider i deres parcelhuse og er blinde for virkeligheden.

Johannes Lennar

Socialdemokratiet er ikke et arbejderparti men et liberalistisk projekt, der lefler for de høje herrer rundt omkring.

Det underlige er, at regeringen ikke formår at forklare hvad de har fået gennemført. Medierne er naturligvis ikke uskyldige, når det kommer til at fokusere på de dårlige historier frem for de gode og derved gør det svært for bl.a. socialdemokratiet. Dog har regeringen måske fortjent denne behandling, nu når den ikke ser ud til at ville gøre op med 10 års liberal politik. Hvorfor ikke lytte til enhedslisten og gennemføre klare socialistiske reformer, det kunne måske få nogle vælgere tilbage.

Henrik Rude Hvid

Socialdemokratiet ved ikke længere, hvem socialdemokratiet er. Det er vel meget logisk, at arbejderne søger andre græsgange, når regeringen f.eks. har fjernet efterlønnen, som betød meget for mange arbejdere, samt sænket dagpengeperioden. I stedet tilbyder V og co. skattelettelser. Kan arbejderen ikke få det ene, kan arbejderen få noget andet, andetsteds. Det handler formentlig ikke om dårlig kommunikation, fra socialdemokratiets side, men om dårlig socialdemokratisk politik, der fremstår som en spejling af borgerlig politik. Men hvorfor så ikke få den "rigtige" vare på den anden side af det politiske landskab, hvor politik og holdning passer sammen. Det var da mærkeligt med de meningsmålinger... ;-/

Emil Edelgart

Det kan da umuligt være politikken, der drager vælgerne - den er stort set identisk, også udlændingepolitikken.

Nej, årsagen skal nok nærmere findes i Socialdemokraternes vedholdende fornærmelse af egne vælgere - at de "ikke har forklaret sig godt nok," er en hån mod vælgernes intelligens. De kan udmærket se, at der er neoliberale boller på suppen i alle partier undtagen ét, så hvorfor ikke vælge det, som lover en smule større skattelettelser, når velfærdsstaten alligevel afmonteres? Resten går til Enhedslisten.

Det eneste, der kan redde Socialdemokraterne, er en total udrensning i toppen af partiet, når denne regering vælter.

Lars Andersen

Det gik galt da arbejderne blev udskiftet med akademikere der aldrig har været i en skurvogn.

Flemming Nielsen

Hvorfor skulle regeringen dog forklare deres politik? resultaterne kommer til at tale for sig selv, pressen er gået fra at være vagthund til at være blå lænkehund,
det har altid været pressens opgave at formidle regeringens politik, det sker ikke da pressen er mere fokuseret på at beskrive konflikter.
Jeg ser det som en klog taktik, at lade resultaterne tale frem for en masse snak og fortællende historier som de politiske kandestøbere (kommentatorerne) efterlyser, deres problem er at de ikke får noget at spinde over. Vælgerne ter sig som en flok forkælede børn pt. Når de blå og enhedslisten siger regeringen føre blå politik, så stemmer vi på de blå, det ligner valg ud fra overskrifter og News Lænkehunds politik.

Dorte Sørensen

PS: Hvem er arbejdervælgerne.

Hvilke arbejdere taler vi om? Taler vi om de generationer af arbejdere, som i årtier har været tilknyttet den social-demokratiske bevægelse?

Eller taler vi om de arbejdere som er næsten lige er blevet arbejdere? Og hvis forældre havde en gård, en selvstændig bager-forretning, eller var en af de små håndværksmestre nær den by, hvor forældrene boede ?

Mange af de automekaniker-elever jeg underviste da jeg arbejde på teknisk skole for nogle år siden, havde altså en far, som var selvstændig, enten vognmand (transport), landmand, eller håndværker. Og selvom de blev arbejdere i traditionel forstand, skiftede de jo ikke standpunkt ideologisk (fra blå til rød) bare fordi de fik arbejde indenfor et traditionelt arbejderniveau, her som automekaniker eller smed.

Imens regeringen burde gøre ALT for at genskabe de 160.000 arbejdspladser i den private sektor som er tabt, så sysler regeringen med at kriminaliserer prostitution og indføre kønsneutrale personnumre.

Farvel og tak siger arbejderen.

Heinrich R. Jørgensen

Suicidalkammeraterne har pt. ingen positiv og "stærk" fortælling, om hvordan de forsøger at lirke den nok så berømte forskel ind i hverdagen og samfundslivet. Samfundssind, ligeværd, almene goder, det fælles bedste og lignende mantraer der har været ytret i fordums dage, er ikke længere ambitioner der advokeres for, og heller ikke noget mange finder troværdige og forstandige.

Det er nemmere at bekende sig til Venstres doktrin om, at enhver gør klogest i at være egoist og nepotist, og give fanden i de vilkår andre levnes. Det er en afstumpet tankegang, uanset hvor megen digterisk glasur der hældes over denne. Men doktrinen er ærlig og rationel -- den virker, og virker plausibel.

Det er også nemmere, at bekende sig til DF. De brokker sig uafladeligt, både når det er berettiget og når det ikke er. De, der i uklare vendinger kritiserer, er langt mere troværdige end de der forsvarer et dysfunktionelt system -- hvis lytteren vel at mærke oplever, at systemet er dysfunktionelt.

Lise Lotte Rahbek

på baggrund af mere end 45.000 Gallup-interviews fra sidste folketingsvalg og frem til sommerferien.

Hm.
Når nu Gallup havde respondenterne i telefonrøret alligevel, hvorfor spurgte de så ikke hvorfor, de hellere ville stemme på blå?

Jeg er træt af meningsfirmaer og pressens vedholdende kolportering af løse spekulationer over resultaterne..

Rasmus Kongshøj

Det er forståeligt nok at arbejderne flygter fra Socialdemokratiet. Problemet er ikke dårlig kommunikation, problemet er dårlig politik.

Hvis Socialdemokratiet holdt op med at føre neoliberal politik, og i stedet prøvede på at være socialdemokrater, ville arbejdere have et reelt alternativ til neoliberalismen.

Så hellere få den ægte vare, stemme på Venstre og håbe man kommer til at være blandt de heldige der får en skattelettelse. Hvis man er mere velfærdsorienteret kan man også stemme på DF. De har en let forklaring på vores problemer (det er de fremmedes skyld), og de giver indtryk af at kunne fravriste de øvrige borgerlige partier et par små lunser velfærd.

Jeg tror ikke på Socialdemokratiet. Hvis de vil overleve som regeringsbærende parti, er det nødvendigt med en omfattende udskiftning i såvel toppen som i politikken.

Kim Houmøller, den situation du beskriver 06:53 er meget præcis, dog har jeg svært ved at se at der skulle være en reel "byrde" udover den af visse politikere og medierne oppiskede stemning af fremmedhad.

Flemming Nielsen

Rasmus Kongshøj Tja måske er det nok at vælgerne holder op med at lytte til den blå lænkehund!

Når der skrives i artikler der ikke er gjort noget for at skabe arbejdspladser er direkte forkert. Man forventer at den grønne energiplan skaber Jobs. Så er de 10 mia. i år og 8 mia. i 2013 til Kick starten der er nævnt i flere artiklen, men ikke at kommunerne snøvler, det tager tid at planlægge og få tingene i licitation de grønne tilladelser osv.

http://www.kemin.dk/da-dk/nyhederogpresse/presseme

Der er sat penge at til veje elektrificering af strækningen Esbjerg Kolding.

Bro

http://ing.dk/artikel/129508-flertal-for-fire-mill

Bredt forlig sikrer el tog, cyklisme og ungdomskort

http://www.cisionwire.dk/radikale-venstres-folketi

Ud over de første 10 mil. som er første trin af kick starten. Resten af pengene til reformer nye reformer og forlig, straks afskrivningerne på maskiner i virksomhederne og fjernelse af iværksætterkatten også er initiativer der giver flere arbejdspladser og endelig skattelettelserne 1/1 som vil give mere forbrug = flere arbejdspladser. Pengene skal først bevillige i finansloven til oktober og de love træder i kraft til 1/1 2013. Så hvad med at tagen en puster med den kritik af, at der ikke skabes arbejdspladser?

Mascha Madsen

50% af arbejderne er så rige, at de identificerer sig mere med nyrige mellemledere.. Der ligger hønen begravet, men venstrefløjen vil ikke indse at arbejderne i dag er deres egne værste fjender, fordi de netop ikke har nogen reel solidaritet med de allerfattigste arbejdere ... !

Mascha Madsen

50% af arbejderne er så rige, at de identificerer sig mere med nyrige mellemledere.. Der ligger hønen begravet, men venstrefløjen vil ikke indse at arbejderne i dag er deres egne værste fjender, fordi de netop ikke har nogen reel solidaritet med de allerfattigste arbejdere ... !

Rasmus Kongshøj

Socialdemokratiet har gravet deres egen grav. Ved at blive et middelklasseparti, der ikke længere fremmer solidariteten i arbejderklassen, har de fjernet den tilskyndelse Blå Bjarne havde for at stå sammen med de lavtlønnede og arbejdsløse arbejdere.

Der er ingen klangbund for socialdemokratisk politik længere, så for at holde på Blå Bjarne forsøger de at kopiere Venstre, men det virker ikke, for Venstre er trods alt bedre til at være Venstre end Socialdemokratiet.

Det der kan redde Socialdemokratiet er at de begynder at tale om klassekamp igen; at de igen bringer den grundlæggende interessekonflikt mellem arbejdere og arbejdsgivere frem. Blå Bjarne skal vide at han lige så godt kunne være arbejdsløs eller syg, og at han i sidste ende får det bedste resultat ved at stå sammen med andre arbejdere, i stedet for at støtte den nuværende klassesamarbejdspolitik, der kun gavner arbejdsgiverne.

Flemming Nielsen

Rasmus Kongshøj
Hvor har du dog din politiske viden fra? S er blevet et rødt socialliberalt parti, første skridt tog de under Anker da han opgav ØD. den sidste krampetrækning mod en socialistisk overtagelse af produktionsmidlerne, der bekendte S sig til det samme, som Villy førte SF frem til før sidste valg, nemlig den socialliberale idelogi at fællesskabet skal finansieres over skatterne, det er stik mod V idelogi der har som mål at samfundet skal finansieres af brugerbetaling og forsikringer, altså et liberalt samfund som fog beskrev i sin bog minimalstaten, der har du forskellen blå blok. og den regering vi har i dag som er socialliberal, men uenig om hvor social vi har råd til at være. Så drop det spind V forsøger derimod at lade som om de er et arbejderparti, men de er og har altid været et arbejdsgiverparti, bønder er også arbejdsgiver. S er et midterparti til venstre for R og højre for SF.

Rasmus Kongshøj

Man skal vist bruge en lup, hvis man skal se det sociale i regeringens social-liberale politik.

Flemming Nielsen

Rasmus Kongshøj Hmm var det et argument? så vil jeg gerne have det uddybet. Hvad kalder du afskaffelse af starthjælp, asylansøger ud af flygtningelejrene, mm, kan du konkret komme med emner du mener ikke er socialt? Glem efterløn og halvering af arbejdsløshedsperioden, det var VKO og R før valget. Og kan ikke bebrejtes S. Hvad med alle de interitiver du før påstod ikke var lavet? læs mit indlæg til dig 10.39

Jeg mener nu, at en meget stor del af problemet må antages at hænge sammen med, at Socialdemokraterne har en leder, som arbejderne slet ikke kan identificere sig med, nemlig en akademisk karrierekvinde.

Vi taler om et vælgersegment, der meget tænker med maven og forholder sig til personer snarere end partiprogrammer.

Og her må man bare erkende, at både hjemmehjælperen Pia Kjærsgård og "Lille Lars fra Græsted" som personer har en større appel til den gruppe end Helle Thorning.

Og derfor tror jeg heller ikke på, at S for alvor kan vende udviklingen, før de får en ny og lidt mere folkelig leder.

Rasmus Kongshøj

@Flemming Nielsen:

Nu skal man ikke gøre mere ud af starthjælp og kontanthjælpsloft end det kan bære. Reelt set var det Enhedslisten, der måtte holde regeringen op på at afskaffe det. Ligeledes er det trods alt ret få mennesker der var ramt af disse fattigdomsydelser.

Jeg skal bestemt ikke brokke mig over at man lavede forbedringer her, men i det store billede betyder det ikke ret meget.

Derimod kommer det til at betyde noget for rigtigt mange mennesker, når man aktivt vælger et skatteforlig til højre, og vælger at reducere i overførselsindkomsterne. Ligeledes rammes rigtigt mange af førtidspensions-reformen, der parkerer syge og handikappede på kontanthjælp i årevis, i stedet for at give dem en pension de kan leve af.

Samtidig tilslutter man sig helhjertet de borgerliges ideologi om at arbejdsløshed er de arbejdsløses egen skyld, man overtager hjernedødt de nyliberale økonomiske modeller, og man deltager i mobningen af de svageste i samfundet.

Undskyld mig, men det er ved Gud ikke socialt. Regeringen kan ikke blive ved med at bruge afskaffelsen af starthjælpen som figenblad for deres nyliberale politik.

@Lars Hansen:

Jeg mener bestemt at Helle Thornings person er en del af problemet. En blodfattig akademisk uddannet karrierekvinde, som tydeligvis ikke brænder for andet end at være kalif i stedet for kaliffen, der lige så godt kunne være bureaukrat nede i EU eller direktør for et forsikringsselskab.

Johannes Lennar

Michael B Pedersen:
Jeg er også ret høj, Johannes Lennar, men jeg syntes ikke, at de lefler for mig.

Hvis du er så høj i hatten så klarer du dig nok også uden.

Sider