Forsker: 30 kr. i timen er en reel mulighed

Forsker kalder timelønninger på 30 kroner "en reel mulighed" af Venstre-forslag om blokadeindgreb.
22. august 2012 kl. 14:01Opdateret 22. august 2012 kl. 14:15

Timelønninger på 30 kroner er ingen urealistisk konsekvens af et forslag fra Venstre og Dansk Folkeparti om at begrænse den danske fagbevægelses ret til at blokere virksomheder.

Det siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen.

- Det er da en reel mulighed, hvis den dansk fagbevægelse ikke har mulighed for at blokere for eksempelvis polske organisationer, der slår sig ned i Danmark med sortbørslønninger, siger Flemming Ibsen.

Ifølge Venstres og Dansk Folkepartis forslag skal det være forbudt for lønmodtagerorganisationer at lave konflikt mod virksomheder, blot de har tegnet overenskomst med en landsdækkende organisation.

Forslaget blev børstet af i forbindelse med konflikten mellem Restaurant Vejlegården og 3F, hvor sidstnævnte blokerer for Vejlegårdens skraldeindsamling og meget andet, fordi ejeren har tegnet overenskomst med Kristelig Fagforening.

- Hvis du kan underbyde danske overenskomster, uden at fagbevægelsen har mulighed for at slå tilbage, så bliver det alt andet lige også mere attraktivt for udenlandske organisationer at etablere sig i Danmark med lavere løn, siger Flemming Ibsen.

Socialdemokraterne lancerer onsdag en kampagne mod Venstres og Dansk Folkepartis forslag, hvor de direkte beskylder partierne for at ville dumpe danskernes lønninger.

Hos Venstre afviser man pure den påstand.

- Sæsonen for skræmmekampagner starter godt nok tidligt, siger Venstres gruppeformand, Kristian Jensen.

- Normalt er det noget, vi ser i en valgkamp, men regeringen er åbenbart så meget i knæ, at den nu begynder at sprede usandheder i håbet om lidt medvind, siger han.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Organisering af arbejdskraften sikrer lønmodtagerne ordentlige løn- og arbejdsvilkår og at arbejdskraften ikke udnyttes som billig arbejdskraft. Fagbevægelsen er nødt til at have rettigheder til at kunne kæmpe for disse rettigheder og oplys
e om hvis nogen vil svække dem.

Hvis vi også i fremtiden vil have et Danmark hvor vi har råd til at opretholde et godt velfærdssamfund er det vigtigt at vi ikke konkurrerer med lavindkomstlande - vi vil alligevel aldrig kunne konkurrere med dem på løn.

I stedet skal vi konkurrere på befolkningens uddannelse og et højt videnniveau.

Her er muligheden for hurtigt og effektivt at nærme Danmark til en gini-koefficient på 1 ;o(

http://www.information.dk/telegram/308814

http://da.wikipedia.org/wiki/Gini-koefficient

Hanne Gregersen

Ibseb: hvorfor ikke 15 kr ? Nogle gange bliver selv forskeres politiske præferencer så tydelige, at det underminerer deres i forvejen vigende troværdighed.

I øvrigt synes jeg ikke under nogle omstændigheder blokaderetten skal afskaffes, men en vis lødighed må fordres. Forventeligt, at tågehornet Heuniche tyr til den slags med en tidligere seriøs arbejdsmarkedsforsker..... nej det går ikke !

Thomas Dalager: hvad med om Venstre begynder at opføre sig normalt...ellers kan de smutte til USA med deres samfundsnedbrydende forslag..iøvrigt sammen med DF, som da overhovedet ikke aner, hvad danskhed er, når de kan finde på at støtte så tåååbeligt et forslag!!

Kristian Laursen

Nemlig, oh Kristian Jensen. Venstres og LAs højt profilerede støtte til Vejlegården var nemlig en privat principsag for alle involverede. Ikke valgkamp.

Brian Pietersen

Mette

de er som de altid har været..... de prøver hele tiden at ødelægge alt..da de ik evner at leve i et samfund...
ALT skal tilrettelægges dem...
-----------------------
Det ville være interessant at se dem leve for sig selv.... venstrefolk hele pisset samme sted..uden mulighed for at kunne udnytte andre end dem selv.

Michael Møller

Hvordan skulle "polske organisationer, der slår sig ned i Danmark med sortbørslønninger" - blive en "landsdækkende organisation." ?..

I USA går det faktisk bedre... Allerede for 20 år siden var mindstelønnen på 4 US Dollar, og den er blevet hævet siden.

@Michael Møller

Det gør de ved at sige at de er det.

Så længe alle i Danmark kan melde sig ind, så er det i princippet en landsdækkende organisation.

Indtil videre er det kun LO forbundne der kan indgå kollektive overenskomster.

Men den ret ønskes fjernet til fordel for private forretninger der kalder sig faglige organisationer - også de udenlandske

Rasmus Kongshøj

Overskriften "Forsker: 30 kr. i timen er en reel mulighed" kunne lige så godt have været "Forsker: Venstre-forslag vil virke efter hensigten".

Venstre har altid arbejdet for at presse danske lønninger og arbejdsvilkår ned, så deres kapitalist-venner kan blive endnu rigere. Det har aldrig været nogen hemmelighed.

Michael Møller

@Søren List
Jamen så er sagen jo afgjort. Der er jo forenings frihed - så har Flemming ibsen jo ret.
Hvis der er nogen danskere der vel arbejde til 30 kr i timen så er det en reel mulighed.

Alle der brokker sig over muligheden til så uhørt lave lønninger i Danmark, løber gerne ned og køber (for eksempel) tøj og andre varer der er produceret til langt lave lønninger og ringere arbejdsvilkår i andre lande..
Walk the talk og køb dansk varer der er produceret til anstændige lønninger og arbejdsvilkår..

Brian Pietersen

Chris

jeg betaler genre lidt mere for det er dansk.. jeg køber gerne i en butik istedet for over internet..så jeg kan se der er ansatte der får løn..osvosvosv...

at prøve og trække folk ned på venstres niveau vinder du intet af.

Brian Pietersen

jeg ville feks også hellere betale noget mere over skattebilleten og få en bro bygget i danmark istedet for i Kina..da det er bedst for samfundet som helhed....og i længden

Når løndumpning ikke er den primære hensigt med det her forslag, kan det kun ses som et direkte angreb på fagbevægelsen... Ikke at det kommer bag på nogen, da venstre i årevis har ventet på en grad af folkelig opbakning til at forslå et forbud mod fagforeninger, ligesom deres forbilleder i USA arbejder på...

@ Brian Pedersen,

Godt hvis du gerne betaler mere for danskproduceret... men det er nu de færreste der gør det.. DER har du problemet.. Hvor meget dansk syet tøj går du rundt i..? Hvor mange af dine møbler er dansk producerede.. hvad med dit fjernsyn og andre kapitalvarer..? At købe danskproducerede agurker nede hos den lokale grønthandler er godt... rigtig godt.. men det rykker altså ikke på den lange bane..

Lave lønninger og working-poor-tilstande er ikke nogen skræmmekampagne, men en helt åbenlys risiko. Vi behøver bare at se til Tyskland, et højt udviklet land som vi - trods størrelsesforskellen - på afgørende områder kan sammenligne os med. Her har denne situation været reelt eksisterende i flere år. Tysk økonomi bliver tilmed omtalt som forbilledlig for tiden. Bl.a. har Hjort Frederiksen direkte henvist til tyske tilstande på arbejdsmarkedet, som relevante for Danmark.

Men denne trussel er ikke først nu pludseligt blevet aktuel her i landet, med Venstres forslag. Truslen er et generelt træk, ved den nuværende økonomiske og arbejdsmarkedsmæssige kurs. Derfor er der også et element af hykleri, ved Socialdemokraternes særlige fokus på dette forslag. Den politik som de selv står i spidsen for, indebærer sociale nedskæringer og øgning af udbudet af arbejdskraft, i en krisetid med mangel på arbejde. Det kan kun fungere ved enten et økonomisk mirakel, eller stærkt faldende lønninger. Og mon ikke det sidste, er det mest realistiske?

Steffen Gliese

Danmark er tydeligvis ikke velegnet til almindelig kapitalistejet produktion - man forsøgte at dølge det forhold med massive investeringer via lønmodtagernes egne ophobede formuer i 90erne; men det var kun en stakket frist, tiden er inde til et egentligt angreb på ejerformerne og en reel hensigtmæssiggørelse af arbejdet i almen interesse.

Steffen Gliese

Det bizarre er, at der afgjort er lønninger, der burde falde til samfundets bedste - politikernes, erhvervsledernes, de efterhånden horribelt vellønnede offentlige ledere.
At det ikke batter i statskassen gør ikke noget, penge er først og fremmest et magtmiddel, og i et demokrati kan vi ikke leve med den form for exceptionalisme i det lange løb, når de graverende konsekvenser for befolkningen som helhed fremgår så tydeligt.

Brian Pietersen

Chrios

jeg er helt enig i at vi ikke gør det godt nok...
nu du siger Dansk tøj...

så har jeg lige prøvet alt hva jeg kunne overhovedet at fremskaffe noget til brug for fiskeri.....i god kvalitet.....

det lykkedes mig ikke at finde andet end jeg skal få familien til at hjælpe med at lave det...
så jeg endte med Svensk og Norsk.... og det er også kun delvist produceret i de pågældende lande selvom det er kvalitetsmærker.

jeg har tøj der er lavet i danmark.... håndsyet........der er for få..og da det er "mode" de går efter.. er det ikke noget for mig generelt....
så der er et problem, men man kan håbe det ændrer sig.... jeg vil til enhver tid hellere købe dansk produceret...og så skal det være langtidsholbart...god kvalitet.

Desværre er det ikke muligt i praksis, Chris Green, da produktionen jo netop, helt bevidst, er flyttet for at øge avancen. Uden politiske indgreb, bliver det ikke aktuelt, før vi inden længe, erfarer, det er den eneste løsning.

Hanne Gregersen

@Mette
Dine vanlige forsimplinger a la "smut til USA" er en smule for infantile til mit debatniveau. Det ville være befriende med knap så meget reygmarvsrefleks og lidt mere forholden sig til substansen....please :o)

John Vedsegaard

Vi må så komme med et modkrav, alle SKAL være medlem af en LO-fagforening, det er selvfølgelig frit om de vil være medlem af andre fagforeninger ved siden af.
Endvidere må vi kræve mindstelønninger, så den slags ikke kan ske OG bøder på mindst 1000 gange det beløb man har snydt for, konfiskation af virksomheden og forbud mod at drive virksomhed fremover - så kan de lære det.

@ Brian Pedersen,

Produktionen er flyttet ud af landet fordi fabrikanterne ikke kunne OVERLEVE med de danske lønninger OG fordi danske forbruger (som alle andre) i første omgang, kigger til sin egen tegnebog.. OK fedt dansk produkt (for eksempel) men jeg kan få det samme for det halve(fra Kina (for eksempel)..

Hanne Gregersen

@John
Er det ikke bedre blot at henrette dem, som ikke makker ret og melder sig i de rigtige fagforeninger, så kan de lære det ?

Martin Sørensen

http://www.information.dk/227418

skal vi ikke bare, slå det helt fast, man behøver ikke at tage ret langt væk for at finde koncekvensen af hvad der vil ske hvis vi ikke har en stærk fagforening bag os,

tag til tyskland og se working poor, det er en realitet og faktum, uden fagforening lig, timeløn på i mellem 30-80 kr/t det er en ligning der går op med garanti, og dette gælder ALLE lande hvor fagforeningen er svag,

Karsten Jachs

"I fængslerne får man 12 kr. i timen plus kost og logi - der er intet at tabe: “Op på barrikaderne”"

hehe..

det hjælper ikke så meget at blokere et fængsel...