Telegram

Krise: Danmarks økonomi skrumper voldsomt

Dansk økonomi skrumpede i andet kvartal og kan være på vej mod nulvækst for hele året.
Telegram
29. august 2012 kl. 09:03

Dansk økonomi er fortsat ramt af krisen. Således havde Danmark negativ vækst på 0,5 procent i årets andet kvartal.

De nye BNP-tal bekræfter dermed økonomernes frygt for, at Danmark balancerer på randen af en økonomisk recession.

De skuffende tal for væksten får Danske Banks cheføkonom Steen Bocian til at nedjustere sin forventning til økonomien i 2012.

- Et forholdsvis optimistisk bud er en vækst for 2012 som helhed på nul procent - men mere realistisk må vi nok forvente negativ vækst for året som helhed, siger Steen Bocian.

Det private forbrug faldt med 0,9 procent i andet kvartal, mens det offentlige forbrug steg med 0,3 procent.

De offentlige investeringer steg i andet kvartal, men var faldet kraftigt i første kvartal.

- Det ser ikke ud til, at hverken efterlønspenge eller skatterabat på erhvervsinvesteringer har formået at vende stemningen i den private sektor, mener Steen Bocian.

Den lidt neutrale udvikling i de offentlige investeringer viser desuden, at regeringens kickstart ikke rigtig har haft effekt endnu.

Også Jyske Banks cheføkonom Niels Rønholt må nu revurdere tidligere forventninger til økonomien. Banken havde håbet på en vækst på 0,6 procent i 2012.

- Det bliver meget svært at nå, hvis dagens tal står til troende. I så fald skal vi være glade, hvis der bliver tale om positiv vækst i 2012. Nulvækst er mere sandsynligt, mener han.

Et lille lyspunkt i tallene er det ifølge økonomerne, at eksporten trods alt har vist en lille fremgang i andet kvartal. Men her er man bekymret for, at det kan være en stakket frist, fordi udsigterne i blandt andet europæisk økonomi fortsat er meget usikre.

- Alt i alt må vi konstatere, at dansk økonomi atter bevæger sig den forkerte vej. Vi er gået fra sneglefart til nu decideret tilbagegang, siger Lone Kjærgaard, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

/ritzau/

Opdateret 29. august 2012 kl. 10:15

John Vedsegaard

Naturligvis skrumper landets økonomi, kun udmeldelse af EU kan ændre på det forhold.

Lise Lotte Rahbek

Folk er ved at spare op til risikoen for at blive arbejdsløse.

John,

"Naturligvis skrumper landets økonomi, kun udmeldelse af EU kan ændre på det forhold."

Uhm... altså fordi vores største samhandelspartnere er udenfor EU eller fordi Den Store Græskarmand vil belønne os med 1 trillion ved udmelding, eller hvordan?

Bare lige for at forstå den økonomiske logik bagved din hypotese...

Vibeke Svenningsen

Det er ekstra bemærkelsesværdigt grundet de mange private midler, efterlønsreformen har sendt i omløb.

Sådan går det, når man sparer folk ihjel.

Hvad skal vi have til aftensmad, Hans?

Din søster!

Økonomisk tilbagegang i andet kvartal 2012 (Danmark).

Bruttonationalproduktet (BNP) faldt 0,5 pct. i andet kvartal, når der korrigeres for prisudvikling og sæsonbevægelser, viser foreløbige beregninger.

Det er dårligere end både EU-27 (27 lande) (-0,2%) og i vores nabolande Tyskland (0,3%) og Sverige (1,4%).

Den samlede indenlandske efterspørgsel faldt i alt 1,6 pct. som følge af nedgang i det private forbrug og investeringerne samt en lille stigning i det offentlige forbrug.

I forhold til samme periode sidste år er BNP faldet 0,9 pct. i årets andet kvartal og 0,3 pct. i første halvår.

Baseret på hidtidige erfaringer kan usikkerheden på BNP-væksten generelt vurderes til ± 0,5 procentpoint.

http://www.dst.dk/pukora/epub/Nyt/2012/NR433.pdf

Ude i Europa og den vestlige verden ser det sådan ud:

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-14082012-BP/EN/2-140...

Vibeke,

"Det er ekstra bemærkelsesværdigt grundet de mange private midler, efterlønsreformen har sendt i omløb."

Mit indtryk er at ganske mange har brugt pengene på at lukke huller og nedbringe gæld. Ønsker man en reel økonomisk effekt og et løft i boligmarked og privatøkonomi i det hele taget, skal der mere konsistent flere penge mellem hænderne på den enkelte.

Klara

"Sådan går det, når man sparer folk ihjel."

Pudsigt nok var det ellers - igen - det offentlige forbrug der steg. Måske er det på tide at erkende at økonomisk vækst kommer fra neden. Ikke per dekret fra Det Offentlige...

Lise Lotte Rahbek

Thomas Krogh

Mener du de flere penge skal mellem hænderne på halvdelen enkelte , enkelte udvalgte eller alle enkelte?

De rige stakler, det må være hårdt. :)

Lise Lotte,

"Mener du de flere penge skal mellem hænderne på halvdelen enkelte , enkelte udvalgte eller alle enkelte?

Hvad der i sidste ende giver samfundet den nødvendige ekstrainflux af økonomisk aktivitet og iværksættermotivation. Det vi i sidste ende skal leve af. Så helst en effektiv skattenedsættelse.

Steffen Gliese

Det er jo klart, at den måde, vi analyserer økonomien på i dag, giver fejlagtige opfattelser af tingenes tilstand. Vi skraber imod forbrugsloftet, vi kan ikke finde på mere at anskaffe, medmindre vi virkelig anstrenger os. Vi kan lave om, og det kalder vi vækst, men det er det jo ikke, det er blot fremskridt, der oven i købet skærer ned på væksten og forandrer produktionsprocesserne, så de med held bliver rent efterspørgselsbaserede: den nuværende model giver et udbud til markedet, som modtages eller afvises; men fremover vil det forhåbentlig blive sådan, at varen først produceres, når nogen ønsker den.

Vibeke Svenningsen

Thomas:

Det ændrer stadigt ikke ved, det ikke viser det reelle fald i privatforbruget, da der ekstraordinært som en engangsforteelse er pumper penge ud i omløb - ergo er faldet nok større.

Peter Hansen,

"Det er jo klart, at den måde, vi analyserer økonomien på i dag, giver fejlagtige opfattelser af tingenes tilstand. Vi skraber imod forbrugsloftet, vi kan ikke finde på mere at anskaffe, medmindre vi virkelig anstrenger os"

Pas på med ikke at projicere dine holdninger, dine forbrugsmønstre og dine idealer overpå andre. Jeg kunne snildt finde på noget at bruge en større pose penge ting - alt lige fra ombygninger, private projekter og idéer til iværksætterting og -sager.

--

"Vi kan lave om, og det kalder vi vækst, men det er det jo ikke, det er blot fremskridt, der oven i købet skærer ned på væksten og forandrer produktionsprocesserne, så de med held bliver rent efterspørgselsbaserede: den nuværende model giver et udbud til markedet, som modtages eller afvises; men fremover vil det forhåbentlig blive sådan, at varen først produceres, når nogen ønsker den."

Alt, alt for snævert. Masser af gode produkter bliver til fordi folk tror på en idé, selvom der ikke her-og-nu er et behov for det. Jeg har prøvet mange udviklingsværtøjer i min IT tid, som jeg aldrig havde efterspurgt eller tænkt på, men da jeg først prøvede dem fik jeg en aha-oplevelse - "det her er da smart - det sparer mig for xx timer" eller whatever. Og uaget at jeg ikke er Apple-fan og aldrig havde overvejet at definere et behov for en iPad skal jeg da indrømme at da jeg først fik prøvet den og så hvor praktisk den var til mange formål, jamen så var jeg da solgt.

Du skal tænke omvendt.

Vibeke Svenningsen

Mit indtryk er nu også, at det er delt, hvad pengene går til - nogle til huller, andre til her og nu forbrug, andre til anden pensionsopsparing og til slut, nogle vælger at bebevare deres efterlønsmulighed. Det er ikke entydigt, hvor pengene kanaliseres hen.

Vibeke,

"Det ændrer stadigt ikke ved, det ikke viser det reelle fald i privatforbruget, da der ekstraordinært som en engangsforteelse er pumper penge ud i omløb - ergo er faldet nok større."

Jeg er ikke uenig - selvom jeg er overbevist om at efterlønsboomet hele tiden har været overvurderet, så tror jeg vi havde set et endnu større fald i privatforbruget uden det.

Vibeke Svenningsen

Thomas:

Det er svært at afgøre på nuværende tidspunkt, da perioden for den skattefrie udbetaling ikke er udløbet. Men der var så vidt, jeg husker, en forventning om ca 18 mia i udbetaling - det er immervæk en sjat penge.

Christian Nissen

Det har jo heller ikke været en hemmelighed at vi betaler for meget for mange ting pga. manglende konkurrence.

Hvis det så bare var luksusting kunne det vel gå an men sådan er det jo ikke.

Se denne artikel budskabet har været gentaget | andre artikler:
http://www.b.dk/nationalt/det-er-for-dyrt-at-vaere-dansk

Det gør jo også at lønnen er nød til at være høj eller kan vi jo ikke eksistere her i Danmark.

Flemming Andersen

Sålænge vore politikere gør alt hvad de kan for at gøre de sociale ydelser kortere og usikre, vil almindelige mennesker reagere fornuftigt og forsøge at afbøde denne usikkerhed på den måde de kender,: Ved opsparing.
I den forbindelse er forbrugsmulighedens størrelse mindre vigtig og da er pengemængden ikke det afgørende for reaktionen.
Dertil kommer så politikernes generelle utroværdihed, hvor deres løfters manglende værdi giver endnu større ulyst til at forbruge, endsige være igangsætter.
Det der sker er jo dybest set, hvad vore folkevalgte beder om skal ske

Økonomien kommer forhåbentlig til at gå tilbage samlet set, når politikerne indser at der skal skæres markant i de off. udgifter. Udgiftsstop er slet slet ikke nok

Mads Kjærgård

Det er da vanvid at skære i de offentlig udgifter nu!
De offentlige udgifter holder jo hånden om dels det private arbejdsmarked, beskæftigelsen og dermed efterspørgslen! Man gentager lige nu, det samme som man gjorde i 30erne og det virkede jo som bekendt ikke, folk blev bange, stak pengene under madressen og holdt op med at forbruge. Noget er, at jeg tror det ville hjælpe hvis vi kunne have tillid til politikerne, men de mener noget det ene øjeblik og noget andet det næste. På mig virker det som om, at partierne er blevet "playground" for unge karrierepolitikere, som kun tænker på hvad der er bedst for dem selv ikke for Danmark!

Steffen Gliese

Problemet er, at vores samfund har fået lov til - indenfor 10-15 år - at blive aldeles drevet af forbrug og omsætning; men det bringer ikke flere værdier frem, det cirkulerer dem bare, og denne cirkulation er altså for tiden gået i stå.
Man kan sige, at pengene ikke har nogen værdi, hvis de ikke omsættes, og det er jo rigtigt, for så vidt at inflationen udhuler deres værdi; men samtidig er det vel også den vej, vi mener, at samfundet skal gå: mindre forbrug, mindre arbejde?

Niels Engelsted

Det overordnede navn for de herskende tanker er i disse år: REALITETSRESISTENS.

Økonomien er langt fra det eneste område. Her er nogle andre:

http://www.monbiot.com/2012/08/27/the-heat-of-the-moment/

http://politiken.dk/indland/ECE1724346/officer-fortael-sandheden-om-arma...

Brian Pietersen

Tomas Kropgh

jeg tror også vi skal have meldt os ud af EU...hurtigst muligt..

så skal der nok arbejdes indtil vi får styr på landet igen....
så kan vi måske igen få ordentlige forhold på arbejdspladser osv osv osv osv.

så hellere melde sig ud nu end i morgen.

Steffen Gliese

Thomas Krogh, jeg er vokset fra dén dér teenage-benovelse over tekniske dimser.

Brian Pedersen,

"jeg tror også vi skal have meldt os ud af EU…hurtigst muligt.."

Det er da et synspunkt, men jeg har endnu ikke set nogle kunne kvalificere hvad de regner med at få ud af det i praksis...

F.eks. om vi - phhhooof - ud af den blå luft, får foræret alle de fordele der er ved det Indre Marked etc, af "nogen"...

--

"så skal der nok arbejdes indtil vi får styr på landet igen….
så kan vi måske igen få ordentlige forhold på arbejdspladser osv osv osv osv."

Så som...?

--

"så hellere melde sig ud nu end i morgen."

Lad os se en konkret plan og nogle realistiske konsekvensberegninger først. Fyr løs.

Peter Hansen,

"Thomas Krogh, jeg er vokset fra dén dér teenage-benovelse over tekniske dimser.

Tekniske dimser som f.eks. professionelle IT udviklingsværktøjer og den slags?

Hanne Gregersen

Der er en ulækker aura, at jeg ved godt, hvad alles forbrugspræferencer burde være i disse spalter...... jeg (og med mig flere, vil jeg væde på) vil gerne have mig frabedt, at andre end mig selv og mine nærmeste definerer, hvad jeg har lyst til at bruge mine brandbeskattede skillinger til...... listen er stadig alenlang af dejligt materielle ting, hvilket på ingen måde er en forhindring for supplement af lidt åndelig aktivitet, når jeg sidder med stængerne i det mexicanske golf med en kølig ved hånden.

Det stinker af elitært pis, når alt for mange mener at have patent på, hvad andre har brug for !

Krise: Danmarks demokrati skrumper voldsomt ...

Sider