Telegram

PET-chef: Vi smed CIA ud af Danmark

Danmark udviste amerikanske CIA-ansatte, fordi de ulovligt aflyttede Nordkoreas ambassade i København.
Telegram
11. august 2012 kl. 23:22

I dybeste hemmelighed udviste Danmark sidst i 1970'erne amerikanske CIA-ansatte for ulovlig aflytning af den nordkoreanske ambassade i København.

Bag om ryggen på de danske myndigheder samarbejdede amerikanerne med private danskere om lyssky aktiviteter, og da det blev opdaget, drog den daværende Anker Jørgensen-regering den yderste konsekvens:

Den smed stormagtens agenter ud efter indstilling fra Politiets Efterretningstjeneste (PET). Det afslører tidligere PET-chef Ole Stig Andersen i sine erindringer, der nu udkommer på Forlaget Sohn, skriver Politiken Søndag.

- Man behandlede CIA-agenterne på samme måde, som man behandlede agenterne fra KGB (den russiske efterretningstjeneste, red.), når de blev taget i ulovlig efterretningsvirksomhed i Danmark. Tre CIA-agenter blev erklæret persona non grata og måtte forlade landet, skriver Ole Stig Andersen i bogen.

Historien blev holdt hemmelig af "hensyn til USA", og ved at give en af CIA's danske medhjælpere et "tiltalefrafald" kunne sagen holdes uden for det almindelige retssystem.

Ifølge professor i international politik ved Københavns Universitet Ole Wæver er det ikke så overraskende, at USA foretog aflytninger uden dansk tilladelse.

- Det bemærkelsesværdige er, at Danmark valgte at træffe beslutning om at udvise agenterne, siger Ole Wæver til Politiken.

Han forklarer det med den socialdemokratiske regerings USA-kritiske linje og stormagtens ry efter bl.a. Vietnamkrigen.

En PET-chef er bundet af livslang tavshedspligt og ikke mindst, når det gælder forholdet til fremmede magter. Ole Stig Andersen mener ikke selv, at han bryder tavshedspligten, da koldkrigsperioden er skildret indgående af blandt andre den såkaldte PET-kommission.

/ritzau/

Opdateret 11. august 2012 kl. 23:35

Holger Madsen

Det var kun i Ankers tid noget sådan kunne ske.
I dag får de lov til at blive.!

Martin Kaarup

Ole Wæver har aldeles ret; bemærkelsesværdigt er det.

Peter Poulsen

Det har vel først og fremmest handlet om at holde konkurrenter ude og dermed sikre sin egen position.

Billige point at forsøge sig med. Men alle ved jo efterhånden, at PET vil gøre alt for at komme i seng med CIA. Man har forsøgt at tage domstolene som gidsler overfor offentligheden, har omgået Wambergudvalget og vildledt folketinget. Så den her er simpelthen for lam i roen at grave frem fra fortiden...

Med venlig hilsen

John Vedsegaard

Det lyder da underligt, Echelon er her da stadig, bare på en måde så Danskere ikke kan få at vide hvad og hvem der bliver overvåget derfra!

Men her er så overskriften som vi ALDRIG kommer til at se; "Vi smed Mossad ud af Danmark og de er ikke vendt tilbage" ...

Bjarne Bisgaard Jensen

Nøj hvor vi gungrer sagde musen til elefanten da de gik over broen

Inde i på den amerikanske ambassade har de en vicevært der ind-imellem kravler op på en stige og renser ambassadens tagerender.
Men en dag blev viceværten forhindret andetsteds og CIA -agent Joe fra West-Virginia som var lidt af en handy mand i sin fritid; tilbød at kravle op på den 7 meter høje stige og inspicere tagrenderne.
Næppe stod Cia-Joe oppe på stigen før lille "Mossad- Abraham" forklædt som hjemløs posedame stod neden for stigen for at udspionere på CIA Joe; der jo normalt ikke tog sig af tagrende-rensninger.
"Hvad laver du ?"- råbte "Mossad-Abraham" op til Joe der kastede et blik ned og genkendte Abraham på trods af forklædningen.
"Nå' jeg undersøger bare om der er passeret nogle Mossad - spioner her på gaden i løbet af natten". svarede CIA-Joe.
"Hvordan kan kan du se det på tagrenden ?" råbte Abraham tilbage.
"Åh jo - ser du Mossad spioner plejer at være så højrøvede at de kan skide i en tagrende der sidder syv meter oppe - så vi tjekker lige !