Telegram

Shellpapir afslører dårlig nordsøaftale

Fortrolige papirer afslører, at den staten de seneste 8 år kun har fået en lille merindtægt på nordsøaftalen.
Telegram
24. august 2012 kl. 04:02

Nordsøaftalen fra 2003, som regulerer, hvor stor en del af indtægterne fra olien i Nordsøen, der havner i statskassen, har efter alt at dømme langtfra været så god en forretning for Danmark, som partierne bag aftalen igen og igen har fremhævet.

Det afslører fortrolige papirer fra oliegiganten Shell, som Politiken er kommet i besiddelse af.

Ifølge papirerne har aftalen totalt set blot betydet en samlet merindtægt til staten på 1 milliard kroner om året - i alt omkring 9 milliarder kroner - siden aftalen trådte i kraft i 2004.

Det er markant mindre end de 20 milliarder kroner ekstra om året, der har været fremhævet i debatten, siden energi- og klimaminister Martin Lidegaard (R) i november sidste år annoncerede et serviceeftersyn af aftalen.

En aftale som i sin tid blev indgået mellem selskaberne i Dansk Undergrunds Consortium (DUC) - Mærsk, Shell og Chevron - og partierne V, K, R og DF.

- Vi indgik i sin tid en god aftale, som har sikret staten langt større indtægter end forventet - faktisk 20 milliarder kroner ekstra årligt, skrev de konservative ifølge Politiken i en pressemeddelelse så sent som i februar.

Skatteordfører Mike Legarth (K) afviser, at merindtægten er blevet markant mindre end forventet:

- Vi ved ikke noget om, hvad vi havde fået ind, hvis vi ikke havde lavet den nye aftale, siger han til Politiken.

Blandt de partier, der i sin tid stemte mod aftalen, vækker de nye oplysninger forargelse:

- Det her bliver et vigtigt tema i finanslovforhandlingerne. Når regeringen siger, at der ikke er penge, bøjer vi os ikke for det. Det her viser, at der er penge, siger Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen til Politiken.

/ritzau/

Opdateret 24. august 2012 kl. 09:25

Mascha Madsen

Op I r..... Med Shell , hvis der er noget der kunne være en god ide, så er det at nationalisere olie-produktionen og ejerskabet til overskudet, lige her synes jeg hellere vi skulle købe Norges Ekspertise end Shells o.a.

LAD OS FÅ DØMT DEN AFTALE MED mærsk og co. Ulovlig og indse at den har været forræderisk over for det danske folk.. De har snydt og bedraget os de pampere !!!!!!!

Bare for at få partistøtte ned I deres dybe lommer, det er jo korruption, ka vi så få åbne regnskaber og kildehenvisninger I partiernes nepotistiske partikasser....

Bjarne Bisgaard Jensen

Forstår din indignation Marche Madsen, men der er intet nyt under solen. De kloge snyder eller forfører de mindre kloge

Mascha Madsen

Ja men så må de arme jo spænde ben for dem !

Karsten Jachs

Skeletterne rasler så måt ud af VKO's skabe...

Mascha Madsen

Ja påfaldende at netop de, der støttes af Mærsk også er de, der har givet han en givtig aftale I nyeste historieskrivning...

Vi skal have ændret loven så de kun betales for at hjælpe os, ikke for at skumme fløden !