Tobaksindustrien sat på plads i Australien

De globale tobaksfirmaer taber sag i Australiens højesteret. Fremover skal cigaretpakkerne være anonyme.
15. august 2012 kl. 04:06Opdateret 15. august 2012 kl. 04:10

Australiens øverste domstol har sagt god for nye indskrænkninger over for tobaksindustrien.

Onsdag afviste højesteretten i Canberra et krav fra de globale tobaksgiganter om at omgøre en ny lov, der begrænser cigaretproducenternes muligheder for at reklamere for deres varer.

Tobaksfirmaerne mener, at den ny lov er forfatningsstridig, men det afviste et flertal af de syv dommere.

Afgørelsen betyder, at cigaretter og andre tobaksvarer fra 1. december skal sælges i anonyme, olivengrønne indpakninger, og tobaksmærkernes navn må ikke længere stå på pakkerne. Advarsler om risikoen ved rygning bliver det eneste grafiske element.

Loven er i tråd med anbefalingerne fra World Health Organization, og retssagen har trukket stor opmærksomhed fra andre lande, der overvejer at følge Australiens eksempel. Blandt andre Storbritannien, Norge, New Zealand, Canada og Indien.

Afgørelsen er et slag i ansigtet på tobaksfirmaerne. Deres juridiske muligheder for at udfordre den nye lov er nu udtømt i Australien.

- Det er fortsat en elendig lov. Den er kun til gavn for de organiserede kriminelle bander, som sælger illegale cigaretter på vores gader, siger Scott McIntyre, talsmand for British American Tobacco (BAT) i Australien.

Han garanterer samtidig, at BAT naturligvis har tænkt sig at gøre, som loven foreskriver.

Organisationer, der bekæmper rygning, hilser afgørelsen velkommen. Blandt andre Australia's Cancer Council.

- Vi håber, at andre nationer vil gøre som Australien og eliminere brugen af tobakspakker som et værktøj i deres markedsføring. Det vil bidrage til at nedbringe det globale antal af dødsfald relateret til rygning, siger direktør Ian Oliver.

Myndighederne har et mål om at nedbringe antallet af rygere i Australien fra omkring 15 procent af befolkningen til ti procent inden 2018. Årligt menes 15.000 personer at dø som følge af rygning.

Gennemsnitsprisen for 20-styks cigaretpakker er i Australien på over 100 kroner.

/ritzau/Reuters

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er fandeme da nedern. Så når man er til et selskab så ved man ikke hvems pakke riste smøger der er hvis, fordi de er alle sammen ens.

Og hvis der ikke må stå hvilke mærke smøger det er, hvordan ved man så om man ikke bare har fået den billige pakke, når man har betalt for den dyre?

Der må da være nogle forbruger organisationer der må gribe ind. Nårh nej de er alle købt og betalt af nicorette og antiryge bevægelsen.