Telegram

Natochef hylder fremskridt i Helmand

De danske soldaters ansvarsområde i Afghanistan er stadig farligt - men civil Natochef ser grund til optimisme
Telegram
19. september 2012 kl. 15:12

Det går stadig bedre i den afghanske Helmandprovins, hvor 700 danske soldater gør tjeneste. Men opgaven er langt fra løst.

Det siger Natos øverste civile repræsentant, den britiske diplomat Simon Gass, onsdag på et pressemøde i Bruxelles som reaktion på, at den britiske forsvarsminister har luftet muligheden af, at tilbagetrækningen af de 9500 britiske soldater kan fremskyndes.

- Det er ikke mit job at kommentere de britiske troppebevægelser. Men sikkerhedssituationen er meget bedre end for 18 måneder eller to år siden. Det er en succes, selv om det endnu ikke er en fuldstændig succes.

- Jeg kan se, hvorfor der er større selvsikkerhed. Men der er stadig dele af Helmand, der er farlige og med meget betydelig tilstedeværelse af oprørere, siger Gass og peger især på den nordlige del af Helmand som "meget voldelig".

Storbritanniens forvarsminister, Philip Hammond, sagde i sidste uge til avisen The Guardian, at de britiske soldater har ændret deres syn på, hvor mange soldater det er nødvendigt at bevare i Afghanistan.

- De er overraskede over, i hvor høj grad de har været i stand til at trække sig tilbage og overlade broderparten af ansvaret for kampoperationer til afghanerne, sagde Hammond til The Guardian.

De britiske styrker har hovedansvaret for Helmand. Hidtil har planen været, at alle kampsoldater under den Natoledede Isafstyrke skal forlade Afghanistan med udgangen af 2014.

Den danske forsvarsminister, Nick Hækkerup (S), beskrev i sidste uge den britiske melding som "en god nyhed".

Han holder sig dog foreløbig til planen om dansk tilbagetrækning sidst i 2014. Men ministeren understregede, at Danmark koordinerer tæt med Storbritannien. Den britiske minister er onsdag og torsdag på besøg i Danmark.

Partierne bag den danske Helmandplan er netop ved at indlede forhandlinger om en ny plan for den fortsatte danske indsats i Afghanistan.

/ritzau/

Opdateret 19. september 2012 kl. 15:20

Ja, det skal de jo sige, nu da tilbagetrækningen nærmer sig.