Telegram

Dansk film ripper op i blodigt indonesisk sår

Den dansk-producerede dokumentarfilm "The Act of Killing" tager et opgør med Indonesiens blodige fortid.
Telegram
5. oktober 2012 kl. 13:37

Et af de helt store diskussionsemner i Indonesien i disse uger er den danskproducerede dokumentarfilm "The Act of Killing", som behandler et blodigt kup, der blev gennemført i landet i 1965 og bragte general Suharto til magten.

Flere end en halv million mennesker blev ifølge skøn slået ihjel ved kuppet.

Flere af det sydøstasiatiske lands store medier har anmeldt filmen, der havde premiere i september. Blandt andet har det toneangivende politiske ugemagasin Tempo lavet en særudgave om filmen og dens utrolige historie.

- Det er ud over mine vildeste forventninger, men det er naturligvis meget tilfredsstillende. Forhåbentlig kan det sparke til en forsoningsproces i landet, siger filmens instruktør Joshua Oppenheimer.

Filmen, der af produceret af Signe Byrge Sørensen fra selskabet Final Cut, behandler ikke selve kuppet, men hvordan kuppets vindere efterfølgende har retfærdiggjort folkedrabet, der ellers blev bredt fordømt.

Drabene blev begået af kriminelle dødspatruljer og var primært rettet mod kommunister og personer med tilknytning til kommunistpartiet, men blev senere tiet ihjel.

I dag ser de utallige drabsmænd sig selv som helte. De fortæller åbent om drabene, og hvordan de har det godt med deres handlinger. I filmen fortæller og viser de, hvordan de begik deres forbrydelser.

- De ser sig selv som helte, og de er aldrig blevet konfronteret med deres handlinger, siger Oppenheimer.

- Drabene har givet et meget skizofrent samfund, hvor den ene halvdel af befolkningen er martret, mens den anden glæder sig over fortiden, siger Joshua Oppenheimer.

Han har arbejdet med filmen i syv år og kom ved et tilfælde i kontakt med historien nogle år tidligere i forbindelse med et andet projekt.

Det er i øjeblikket ikke lovligt at vise filmen i Indonesien. Den er blevet vist ved forskellige visninger rundt om i verden, og den præsenteres for det danske publikum ved en event i 60 danske biografer den 7. november.

Den har indtil videre scoret gode anmeldelser, blandt andet har den fået fem stjerner i den britiske avis The Guardian.

/ritzau/

Opdateret 5. oktober 2012 kl. 13:59