Hvem er den kroatiske eksgeneral Gotovina

Kroatiske Ante Gotovina blev fredag overraskende frikendt for krigsforbrydelser ved FN's ankedomstol i Haag.
16. november 2012 kl. 11:33Opdateret 16. november 2012 kl. 11:45

* Ante Gotovina bliver født nær Zadar på Kroatiens adriaterhavskyst 12. oktober 1955.

* Som 16-årig forlader han hjemmet og slutter sig til den franske fremmedlegion. Krigsførelse i Afrika, Guatemala og Paraguay gør ham fortjent til fransk statsborgerskab.

* Som medlem af fremmedlegionen har han ry for at være modig og glad for smukke kvinder. I 1980'erne idømmer franske domstole ham en fængselsdom for røveri, bortførelse og pengeafpresning.

* I 1991 vender han tilbage til Kroatien for at deltage i uafhængighedskrigen.

* Som general leder han Operation Storm for at knuse det serbiske oprør i Krajinaprovinsen i august 1995. 150 serbere henrettes, og op imod 200.000 serbere flygter, da de kroatiske styrker rykker frem og brænder huse ned.

* Ante Gotovina gifter sig med en major i hæren efter krigen.

* Den reformvenlige præsident Stjepan Mesic sender Gotovina og seks andre generaler på tidlig pension i 2000, da de gør oprør mod Kroatiens løfte om at efterforske egne krigsforbrydelser og udlevere mistænkte til FN's krigsforbrydertribunal.

* Gotovina sværger, at han aldrig vil overgive sig.

* FN's krigsforbrydertribunal i Haag sigter Gotovina for at have begået grusomheder mod serberne i et hemmelig anklageskrift i 2001.

* Gotovina går øjeblikkeligt under jorden. Det forlyder, at han bliver sejlet ud på Adriaterhavet i en af sine venners lystbåde.

* Gotovina tiltales ved krigsforbrydertribunalet for forbrydelser mod menneskeheden i forbindelse med Operation Storm og bliver i december 2005 anholdt på den kanariske ø Tenerife og udleveret til Haag.

* I april 2011 idømmer tribunalet ham 24 års fængsel for de forbrydelser, som han fortsat nægter at have begået.

* Fredag bliver Gotovina højst overraskende frikendt af en ankedomstol, og han sættes omgående på fri fod.

/ritzau/Reuters

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

En juridisk skandale - og en kvalmende blå bog for en fascist der tillod sine styrker at angribe igennem den danske FN-lejr, hvorved danske soldater mistede livet.
For ikke at tale om den massive etniske udrensning hans styrker stod for.
Føj.