Israel besvarer skud og rammer mål i Syrien

For anden dag i træk har Israels hær skudt mod Syrien, efter en vildfaren syrisk granat ramte Golanhøjderne.
12. november 2012 kl. 14:02Opdateret 12. november 2012 kl. 15:10

Israelske kampvogne skød mandag mod Syrien som reaktion på, at endnu en syrisk granat landede i de israelsk kontrollerede Golanhøjder.

I en meddelelse oplyser hæren, at den foretog "direkte træfninger" som reaktion på skyderiet fra den syriske side af grænsen.

- Israelske soldater affyrede skud fra kampvogne mod kilden til skyderiet og bekræfter, at der er direkte træfninger, lyder det i meddelelsen.

Militære kilder siger, at det er et mobilt artilleri, der er ramt på den syriske side.

Det er ikke oplyst, om den syriske granat, der landede i Golanhøjderne, blev affyret af regeringsstyrker eller oprørere.

Granaten slog ned på et åbent område og forårsagede ingen skade på hverken mennesker eller bygninger, oplyser Israels hær.

Dagen inden havde israelske soldater skudt varselsskud mod Syrien for første gang siden Yom Kippur-krigen i 1973.

Mandagens granatnedslag er sjette gang på lidt over en uge, at den syriske konflikt har bredt sig hen over grænsen til nabolandet Israel, skriver avisen Haaretz.

Efter søndagens granatnedslag i Golanhøjderne sendte Israel en besked til FN, hvor landet advarer om, at der vil komme "en reel reaktion", hvis der igen bliver skudt ind over grænsen til den jødiske stat.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, opfordrede søndag begge sider til at udvise tilbageholdenhed.

Ban er "dybt bekymret for muligheden for en eskalering", siger hans talsmand.

Israel erobrede Golanhøjderne fra Syrien under Seksdageskrigen i 1967 og har siden da holdt området besat.

Formelt er de to lande stadig i krig.

/ritzau/Reuters

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Gert Romme

Det interessante er, at det faktisk er Syrien, der ejer de små vandrige bjerge i Golan.

Og det er Israel, der direkte har stjålet dem, og i øvrigt udnytter vandresourcerne ulovligt

Brugerbillede for Stig Rasmussen

Gert: Syrien tabte dem i angrebskrig, ligesom Danmark tabte Slesvig Holstein, sådan er krig nu engang, Syrien kan kun takke sig selv.

Brugerbillede for Zehra Aras

Det mest interessante er vel at sådan et angrep vil normalt give voldsomme reaktioner fra Israels fælles fjender. De fælles mellemøstlige fjernder er midlertid i stridighed med hiananden (igen), hvilket (igen) giver israel et frit spillerum. Så ja, hvis vi er ude i takketaler, så kan de arabiske lande (+ Iran) vel takke sig selv.

Brugerbillede for Jimmy Braun

Stig

Hvis du mener at Israel retmæssig har krav på Golanhøjderne fordi de tog dem under et angreb.
hvorfor er det så ikke internationalt anerkendt.
Så skulle Russland have beholdt Berlinfordi de erobrede det ?
USA... alle de lande de har invaderet og angrebet.
Israel skulle ikke tilbagelevere Sinai til Ægypten....de har så også retmæssig krav på Vestbredden ?

Brugerbillede for Mikkel Andersen
Mikkel Andersen

Selvfølgelig skyder israelerne igen..... hvad skulle de ellers?
Syriske militser, oprørere eller Assad-regimet kan alt efter dagens program i det kaosramte land have en interesse i at forsøge at inddrage israelerne. Og israels bedste modsvar er nok (som beskrevet i artiklen) at ramme hårdt og præcist direkte tibage på dem der skyder over grænsen.

Brugerbillede for Stig Rasmussen

Jimmy Braun: Hvis du kigger på et kort vil du se at Soviet tog sig rigeligt betalt i sejren med landområder fra Polen, Ungarn , Finland og Rumænien foruden satelitstaterne i Baltikum så ja krig har en pris.
Egypten var villige til at indgå permanent fred med Israel for Sinai, det har Syrien aldrig ville.

Brugerbillede for Jimmy Braun

Såvidt jeg kan se på kortet er alle de nævnte lande suveræne stater/lande.
Israel ville aldrig være interessere i fred med Syrien...da Golan højderne har store vandresourcer.
Syrien gør heller ikke krav på dem...men siger at det tilhører Libanon.

Du har kun besvaret et lille udpluk

Brugerbillede for Stig Rasmussen

Jimmy Braun: Er Syrien da ikke en suveræn stat?

Det er også helt forkert at påstå at Syrien siger at Golan tilhører Libanon, det drejer sig om et lille område, Sheeba farms som FN mener er syrisk:
http://en.wikipedia.org/wiki/Shebaa_farms

Om Israel er interesseret eller ej er irrelevant, hvis Syrien ønsker at området kommer tilbage må det jo tilbyde anderkendelse og fred til Israel.

Brugerbillede for Niels Engelsted
Niels Engelsted

Stig, Danmark tabte ikke Slesvig og Holsten. De var aldrig en del af Danmark, men feudale hertugdømmer med den danske konge som feudalherre. De forsøgte at befri sig selv i revolutionsåret 1848 men blev nedkæmpet af den danske hær. Det kvalte dog ikke deres selvstændighedstrang--holstenerne og sydslesvigerne var tysktalende. Stormagterne foreslog sensibelt, at man skulle foretage en folkeafstemning, så befolkningerne selv kunne bestemme deres tilhørsforhold. Resultatet ville have været nogenlunde det samme, som det der blev resultatet ved folkeafstemningen i 1920, bortset at Danmark nok havde fået en bid mere plus Flensborg.
Det skete ikke. Kongen og det danske højre ville fortsat have Danmark til Ejderen, og så måtte man igennem de blodige rædsler som Bukh-Swienty har beskrevet i sine udmærkede bøger og derefter et halvt århundrede under tysk okkupation. Så det er en historie om hybris, og hybris er det eneste som det har fælles mes Israel.

Brugerbillede for Mikkel Andersen
Mikkel Andersen

Stig m.fl.@ Druzerne oppe i Golan er vist også temmelig tilfredse med at bo på den israelske side af grænsen i en civiliseret moderne stat. Mere trist ser det ud for deres syriske druzer-fætre der historisk har valgt at bakke op om Assads alawitiske regime og nu er på vej til at få ørerne i sunni-oprørsmaskinen.

Brugerbillede for Jimmy Braun

Det er ikke noget jeg påstår....
I forbindelse med Libanon / Israel konflikten i 2006...udtalte Syrien at de ikke ville forhandle Shebaa farms med Israel....da de mente at det tilhørte Libanon.....og det står ikke i wikipedia.

Brugerbillede for Stig Rasmussen

Jimmy Braun: Du kan vel forhåbentlig læse hvad du selv skriver?

"Israel ville aldrig være interessere i fred med Syrien…da Golan højderne har store vandresourcer.
Syrien gør heller ikke krav på dem…men siger at det tilhører Libanon."

Sheeba farms er ikke en del af Golan.

Brugerbillede for Stig Rasmussen

Niels Engelsted: Det er irrelevant, du kan tage Skåne som eksempel istedet eller Tysklands tab af Alsace.

Krig har en pris, især for den der taber, det er ikke noget nyt.

Brugerbillede for Stig Rasmussen

Jimmy Braun: Hvad var ideen med linket? - det viser jo netop at du er forkert på den.
Sheeba Farms og Golan er adskilte områder og Syrien mener ikke at Golan tilhører Libanon.

Brugerbillede for Mikkel Andersen
Mikkel Andersen

...og det østligste Polen blev sovjetisk; og det østligste tyskland blev Polsk, og sydøstTyskland blev Tjekkisk, og........fortsæt selv. Alle grænserne i Mellemøsten er tegnet af mere eller mindre uduelige eller uvidende kolonimagter eller grådige kaliffer. Så Israels grænser er vel ikke mindre rimelige eller velovervejede end nabolandenes grænser, der ikke er meget nyere

Brugerbillede for Mikkel Andersen
Mikkel Andersen

På bundlinjen er det vel uomtvisteligt at 99,8% af Mellemøsten er styret af arabiske diktatorer i alle mulige udklædninger (Kaliffer, konger, sheiker, oberster, præsidenter, osv....). Det er selvfølgelig ikke nemt at være de sidste 0,2% når raketter og granater flyver over grænserne, men så er det jo godt at vi holder sammen i den demokratiske klub...

Brugerbillede for Niels Engelsted
Niels Engelsted

Stig, Skåne er et langt bedre eksempel, det er rigtigt. Her skete en folkefordrivelse og en meget voldelig svenskificering .

Men det er interessant, at du bruger dette som alibi for Israels handlinger. På en måde befriende også, at slippe for alt det moralske præk om et mishandlet folk og det teokratiske vås om det gudgivne land og det udvalgte folk. Ud med folkeret. Ud med demokrati. Ud med folkenes selvbestemmelse. Ind med den rå magtpolitik.

Men husk så bare, at den der lever ved sværdet, dør ved sværdet, og lad være at klynke, når det sker.

Brugerbillede for Lasse Kold

Mikkel Andersen

"Om Israel er interesseret eller ej er irrelevant, hvis Syrien ønsker at området kommer tilbage må det jo tilbyde anderkendelse og fred til Israel."

Israel er ikke, og har ikke været interesseret i fred med Syrien. Alene af den grund, at Israel for at overleve intern har brug for en fjende ekstern.
Hvis Israel var interesseret i fred, ville de anerkende de grænser som er blevet fremsat af FN.

Nu siger jeg ganske rigtig "Israel", og det er måske det forkerte ord at bruge, for jeg er af den overbevisning, at de fleste Israelere gerne VIL freden, men er udsat for en massiv propaganda fra politikerne som igen er udsat fra pres fra de ortodokse og hele teokratiet. Stakkels Israelere. Stakkels Syriere.

Brugerbillede for Zehra Aras

Mikkel Andersen:

Du vrøvler!

De syriske druzere er i høj grad kritisk mod Assad regimet - og er ikke tilfreds med Israels besættelse af Golan højderne! Desuden er staten Israel hverken moderne eller civiliseret.

Brugerbillede for Mikkel Andersen
Mikkel Andersen

Det er ikke vrøvl.... spørg selv druzerne...eller bare se om du kan tælle en eneste israelsk-druzer i horderne af flygtninge der sprøjter ud fra Mellemøstens sammensurium kaos, barbari, islamofacisme og kvindeundertrykkelse

Israel er vel netop civiliseret ift. til sine mange naboer og husk på at vi baserer hele vores kristne kulturcivilisation på skuldrene af den jødiske civilisations tænkning.

Brugerbillede for Mikkel Andersen
Mikkel Andersen

Tyrkerne ved ikke rigtigt hvor de rammer, mens israelerne oppe i Golan har fuldt overblik til at spotte mål, og har bekræfter at have ramt to "sovjetiske kanonstillinger" (de må mene russisk-producerede... )

Brugerbillede for Stig Rasmussen

Niels Engelsted: Interessant udlægning i forhold til at du er fortaler for et Assad Syrien der nægter dets kurdiske befolkning selvstyre og har myrdet løs på dets egen befolkning, så kan man jo vende den tilbage.

Der er konsekvenser ved angrebs krige, det virker som om du mener at der ingen konsekvenser burde være ved at forsøge at invadere et naboland tre gange.

Men jeg er efterhånden vandt til at Israel er en bekvemmelig prugelknabe for såkaldte kystbane socialister , der ikke kan drømme om at kritisere diktatorer så længe de bare er anti USA eller Israel.

Brugerbillede for Stig Rasmussen

Zehra Aras: Jeg tror du blander tingene lidt sammen, det er ikke Israel der starter med at kaste mortergranater over grænsen, det er Syrien.

At foretage aggressive handlinger mod et naboland man har en våbenhvile aftale og demilitariseret zone med resulterer i svar og konsekvenser.

Brugerbillede for Nic Pedersen

Man bedes bide mærke i formuleringen:

"Israelske soldater affyrede skud fra kampvogne mod kilden til skyderiet "

Der påstås netop IKKE fra israelsk side, at man ved HVEM der har skudt, med hvilket motiv. Men de beskyder selvfølgelig "kilden".
Den israelske hær opfører sig faktisk forbilledligt afdæmpet og professionelt (hvis man ikke er krigsliderlig) her.

Brugerbillede for Mikkel Andersen
Mikkel Andersen

Det er netop den banale fordel ved at sidde på toppen af bjerget der gør at det syriske regime (eller militser) rammer dårligt og at israelernes gengældelse sidder "lige i skabet" (to russiskbyggede mobilt artelleri blev nedkæmpet).

Forøvrigt fandt jeg lige ud af at det syriske luftvåben blev savet midt over af et israelske luftvåben i Libanon-krigen i 1982. Over 80 MIGs blev skudt ned!! Det er ganske meget - og mon ikke de syriske oprørere (og de sunni-civile) i en stille stund sender en tavs taknemmelig tanke til de israelske piloter der pryglede Assaderne og vel mere end halverede det syriske luftvåben.

Brugerbillede for Nic Pedersen

Jeg opretholder en til vished grænsende fornemmelse af, at det israelske flyvevåben i 1982 var pisseligeglade med de syrere, som gammel-Assad aflivede i Hama samme år!
(jeg kan faktisk ikke engang huske om det var før eller efter)