USA bliver klodens oliekonge

USA bliver verdens største olieproducent, og prisen på dråberne går op, lyder vurdering fra energiagentur.
12. november 2012 kl. 14:50Opdateret 12. november 2012 kl. 14:55

Om otte år, i år 2020, er USA verdens største olieproducent.

Så konkret er forudsigelsen fra Det Internationale Energi Agentur (IEA) mandag.

- Den seneste opblomstring i USA's gas- og olieproduktion fremskynder de økonomiske aktiviteter og ændrer Nordamerikas rolle i den globale energihandel, siger agenturet.

Men billedet varer ikke ved, for allerede omkring midten af 2020'erne vil produktionen i Saudi Arabien og de øvrige OPEC-lande igen være størst, lyder det fra IEA.

Sikkert er det dog, at den globale tørst efter den dybsorte olie vil stige over de næste to årtier.

Ifølge IEAs årsrapport omhandlende fremtidens energimarkeder stiger efterspørgslen med hele 14 procent frem til 2035.

Dermed når forbruget op på 100 millioner tønder om dagen, hvilket er 700.000 flere, end IEA forudså for bare ét år siden.

Dét er et tegn på, at vi stadig er i gang med at regne ud, hvordan vi får flyttet energisystemerne over på mere bæredygtige stier, vurderer IEA.

Samtidig med at olieforbruget går op, stiger prisen også fremover mere end hidtil antaget af IEA, så prisen i 2035 vil ligge på 125 dollar per tønde (730 kroner) i stedet for 120 dollar (705 kroner).

- Det stigende olieforbrug i lande med spirende økonomier, og særligt til transport i Kina, Indien og Mellemøsten, mere end opvejer den lavere efterspørgsel i OECD-landene. Det skubber forbruget støt opad, siger IEA.

Ifølge dem står transportbranchen - med den tunge godstransport i spidsen - for 40 procent af verdens efterspørgsel på olie.

Derfor vil det kunne mærkes på økonomien i USA, at de frem til 2035 ifølge IEA bliver selvforsynende på energiområdet, modsat i dag hvor de importerer 20 procent af deres samlede energibehov.

Det er især udviklingen af nye teknologier og metoder på USA's energimarkeder, der ligger til grund for den udvikling.

Særligt den udskældte gasindvindingsmetode "fracking" er med til at skubbe udviklingen fremad.

/ritzau/AFP

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Dennis Berg

"Dét er et tegn på, at vi stadig er i gang med at regne ud, hvordan vi får flyttet energisystemerne over på mere bæredygtige stier, vurderer IEA."

Det var en pæn måde at sige, at vi er skide ligeglade med alternativ energi.
Vi er vidne til menneskehedens kollektive selvmord.

Brugerbillede for Mikkel Andersen
Mikkel Andersen

Mon ikke Danmark producerer mere olie pr. indbygger end USA? Hvis vi ville være rare ved klimaet kunne vi da bare frede og forsegle nogle af forekomsterne i Nordsøen.

Brugerbillede for Per Torbensen

Det handler om USAs kreditværdighed som er af tvivlsom karakter-pludselig overgår de Saudi Arabien og Rusland i energimængder,dream on.

Deres analyser bygger på fiktive tal som skal afspejle en forventet tilpasning til virkeligheden,dream on.

Brugerbillede for Flemming Andersen
Flemming Andersen

Man kan da slå to ting fast.
At der for os alles skyld bør forskes og udvikles meget mere i alternative vedvarende energikilder hurtigst muligt af hensyn til miljøet både hvor udvindingen finder sted og hvor olien brændes af.
Hvilket jo nok ikke sker.

At dommedags profetierne om oliemangel og energimangel for verden, indtil forskningen lykkes
med alternativer, tilsyneladende ikke går i opfyldelse.

Og så kan man jo så begynde at fundere på hvem det er bedst at være i lommen på Nordmænd, Amerikanere eller Arabere.

Brugerbillede for Hanton  Flilk

Nogle af jer ovenstående tager i jeres kommentarer afstand fra denne dårskab,men gør I personligt noget for at modvirke dette, korrekt betegnede, "kollektive selvmord"? Nogle af jer joker, men vent til det i artiklen nævnte årstal, 2020, og se om I til den tid stadigvæk syntes, at der er noget at grine af..!

Brugerbillede for Filo Butcher

Flemming Andersen, hvad mener du med at ....dommedagsprofetierne ...ikke gå ri opfyldelse?

Har du sovet de sidte 10-15 år?
Ragnarok er sgu i fuld gang!

At USA nu går forrest med at fracke det sidste sorte lort ud af undergrunden beviser det jo bare.

Brugerbillede for Flemming Andersen
Flemming Andersen

Filo Butcher

Jeg mener blot at oliereserverne er dømtomme utallige gange, for at hæve priserne op på så højt et stade som muligt. Det samme til dels for kul.
At disse fossile brændsler skulle rinde ud inden andre og bedre energiformer er gjort tilgængelige har vist sig ikke at være rigtigt.

Jo jo, jeg har skam sovet de sidste 10-15 år, tak udmærket. Ligesom jeg har haft mine vågne stunder og her hvor jeg bor ses ragnerok ikke. Men det skyldes nok udsigten og ikke indsigten kan jeg forstå.

Om udvinding af skifferolie er noget skidt, fordi USA heller ikke magter at gøre det hensigtsmæssig eller forsvarligt, har jeg ikke sat mig ind i må jeg indrømme. Her er vist igen forskellige opfattelser??

Brugerbillede for Atle Hesmyr

Verden trenger ingen ny "oljekonge". Det løbet er kørt ferdig. Verden trenger ingen ny "konge" overhovedet. Det verden trenger er reellt demokratiske republikker baseret på folkeforsamlinger, konføderalisme og økologisk sunn fornuft.