Telegram

Danske specialstyrker får egen kommando

Soldaterne skal nu bruges mere offensivt internationalt, mener forsvarsordfører Lene Espersen (K).
Telegram
1. december 2012 kl. 00:07

De opererer som regel i al hemmelighed, men med det nye forsvarsforlig vil de danske specialoperationsstyrker få en mere synlig profil end hidtil.

Jægerkorpset og Frømandskorpset får deres egen kommando på tværs af forsvarets tre værn og med direkte reference til forsvarschef Peter Bartram, skriver Jyllands-Posten.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) betegner den nye kommando som et led i fremtidssikringen af det danske forsvar.

- Jægerkorpset og Frømandskorpset har nogle helt særlige kapaciteter. Når for eksempel Nato henvender sig og beder om et dansk bidrag til internationale opgaver, bliver vi bedt om at bidrage med kvalitet og ikke kvantitet.

- Specialoperationsstyrkerne er meget efterspurgte soldater, siger han.

Der er umiddelbart ingen planer om rent fysisk at slå Jægerkorpset og Frømandskorpset sammen.

Men forsvarsordfører Lene Espersen (K) mener, at samlingen af de to korps i én kommando giver mulighed for at udvikle særlige kapaciteter, som Danmark kan byde ind med internationalt.

- Den nye kommando er et klart politisk signal om, at vores specialoperationsstyrker skal bruges mere offensivt i internationale operationer.

- Det kunne for eksempel være til efterretningsopgaver i Syrien, nålestiksoperationer eller befrielsesaktioner, hvor danske statsborgere er taget til fange i udlandet, siger Lene Espersen til avisen.

Major Lars H. Ehrensvärd Jensen, Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, mener, det er på tide, at specialstyrkerne får deres egen kommando.

- Danmark er faktisk et af de sidste lande, som gør det her. Man kan sige, at der i dag er en 50 år gammel systemfejl i forsvaret, hvor de to enheder har været underlagt to forskellige værn.

- Specialoperationsstyrkerne er ikke et taktisk, men et strategisk instrument og en selvstændig værnsfælles kapacitet, der bør rangere på lige fod med de nuværende kommandoer, siger han til Jyllands-Posten.

/ritzau/

Opdateret 1. december 2012 kl. 00:20

»- Den nye kommando er et klart politisk signal om, at vores specialoperationsstyrker skal bruges mere offensivt i internationale operationer.«

Deres første opgave bliver at nakke Hugo Chávez, Fidel Castro og Mahmoud Ahmadinejad.

Bagefter er der nogle obsternasige fagforeningsledere i Mellemamerika, der skal have sig en lærestreg, og sådan ligger der et utal af arbejdsopgaver og venter for det nyoprettede ekspeditionskorps.

De kunne så starte med at befri de to danske sømænd samt deres fillipinske kollegaer, som bliver holdt fanget af pirater i Afrika.

Det ville klæde det danske "forsvar" og politikerne at bruge kræfterne på at redde danske statsborgere i stedet for at sikre virksomheders økonomiske interesser.

En aktivistisk krigspolitik!