Telegram

Folkelig modstand mod regeringens barselsplaner

Vælgerne er imod regeringens planer om at øremærke barsel til fædre, viser ny måling fra Megafon.
Telegram
26. december 2012 kl. 23:12

Det er langtfra nogen vælgermagnet, når regeringen vil øremærke tre måneders barsel til fædre, skriver Politiken.

Blot 28 procent af vælgerne erklærer sig enige i, at tre måneder af forældres samlede betalte barselsorlov bør øremærkes til mænd og ellers skal bortfalde. Det viser en måling, som Megafon har lavet for Politiken og TV 2.

Omvendt er 55 procent af vælgerne uenige i, at det er en god model.

Ifølge beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) får modstanden ikke regeringen til at ændre holdning. Men der går noget tid, inden man har et forslag klar.

- Jeg tror, at det er vigtigt, når man ændrer på noget, som har så stor betydning for familierne - og det har barselsordningerne virkelig - at man laver en model, som familierne kan se sig selv i.

- Det handler også om, hvor hurtigt man implementerer en ny ordning, siger hun til Politiken.

Efter at have droppet kvoter i bestyrelser og et forbud mod sexkøb betragtes øremærket barsel nu af flere som regeringens store chance for at få en markant ligestillingsprofil, skriver Politiken.

Også internt i regeringen er der ifølge Politikens oplysninger skepsis i forhold til øremærket barsel og konsekvenserne for arbejdsmarkedet og daginstitutionerne.

Adspurgt flere gange, om hun kan garantere, at tre måneders øremærket barsel bliver gennemført inden 2014, nøjes beskæftigelsesminister Mette Frederiksen med at henvise til, at "regeringsgrundlaget er ikke ændret".

Venstres ligestillingsordfører, Fatma Øktem, siger til Politiken:

- Jeg håber simpelthen, at de vælger at lave et løftebrud mere på det punkt, for det vil helt klart være et af de gode af slagsen. Det bør være op til de enkelte familier at beslutte, hvordan de vil bruge deres barsel.

Befolkningsmodstanden får dog ikke den radikale ligestillingsordfører, Marlene Borst Hansen, til at ændre holdning:

- Tallene overrasker mig ikke, for det er nogenlunde den samme fornemmelse, jeg har, når jeg møder folk. Men så snart man begynder at fortælle folk, hvad det går ud på, er der rigtig mange, som bliver overbevist, siger hun til Politiken.

/ritzau/

Opdateret 26. december 2012 kl. 23:25

Jeg mener, at mødre skal have lov til at gå hjemme med 80% af dagpengesatsen, til deres børn skal i anden klasse.

Simon Olmo Larsen

Peter Hansen

Kun mødrene?

Simon, ja! :-) Der er jo modstand mod at øremærke noget af den til fædrene.

Michael Kongstad Nielsen

Hvorfor skal staten bestemme om så private

forhold? Skulle den ikke hellere koncentrere sig om bankunioner og udenrigsrepræsentation?

Jesper Frimann Ljungberg

Hvor glimrende en ide jeg synes det er at fædre tager barsel, så er det nok noget, som familierne selv bedste kan finde ud af at fordele.

// Jesper

Hvem andre end danskere ville sige nej til betalt frihed med børnene?

Jesper Frimann Ljungberg

@Peter Hansen
Hvis %'erne er med mig, så glæder jeg mig til næste gang. Men hvis det skulle lykkedes at få en til så er jeg minimum 44, og der behøver man sku barsel .)=

// Jesper

Morten Rasmussen

Hvad hulen er det som får røde partier til at mene at de skal blande sig i hvordan folk lever deres familieliv?

Hvad er det for en overstatslighed, med en 'unisize'-løsning som skal trækkes ned over alles hoveder?

Kan vi lige få nogle Grundtvig-principper tilbage, med tillid under ansvar? Frihed fra andres moralske love, så længe det ikke skader dem?

Hvor er forskningen som siger, at fædre skal have 3 måneders barsel med barnet, for at det bliver et harmonsik menneske?

Kan vi kante os hen imod rationelle argumenter, uden at ordet 'ligestilling' kan bruges som trumf?

Borgerne i Danmark burde faktisk takke ja til næsten alt, der kan trække arbejdstagere ud af det politisk betændte arbejdsmarked.

Regeringen håber vel at spare penge. Det er derfor, de gør det, tror jeg.

Men hvor er jeg dog træt af, at politikerne vil blande sig i ALT i vores liv, denne totale topstyring af et usamfund. De skulle hellere bruge deres tid på at finde ud af, hvordan de kan redde stumperne af vores samfund.

Jesper Frimann Ljungberg

@Peter Nielsen

Jeg mener heller ikke at de bør blande sig, men snarere gøre det nemmere for fædre at tage 'barsel'.
Der hvor jeg arbejder der opfordrer man aktivt fædre til at tage en del orloven. Og jeg ville ikke have været foruden.
Selv om det var hårdt så var det meget givende.

// jesper

Michel Steen-Hansen

Jeg har barselsorlov sammen med Vitus på 9 måneder. Vi skriver dagligt om mænd, identitet og barsel på www.farsbarsel.dk

Vores Mor sidder i folketinget og lige nu mener hu, at hun kæmper en kamp for at give familierne bedre forhold ved at reserverer en del af barselsorloven til mænd. Vitus og jeg, at det er en god ide med øremærket barsel. Ikke kun fordi knægten og hans gamle far synes det er fantastisk dejligt, men også fordi der er så mange undersøgelser og indikatorer der viser, at det gavner hele familien og skaber mere dynamik på arbejdsmarkedet, hvis mænd tager en større del af barselsorloven.

Det handler ikke om at tvinge fædre på barsel mod deres vilje, men om at lave reglerne så en del af barslen er til faderen og en del er til moderen. På den måde kan familierne selv vælge om de vil bruge både mor og fars barsel. At lave sådanne regler skal motiverer flere fædre til at tage barselsorlov. Hvis vi ser på udviklingen i andelen af fædre på barsel halter vi gevaldigt bagud i Danmark i forhold til Norge, Sverige og Island, hvor de har forskellige former for øremærket barsel og gode erfaringer med det - se mere. Hvad er det egentlig som det patriarkalske Danmark frygter ved at dele barselsorlov op med en del til mænd og kvinder?

Du kan læse hele blogindlægget her http://farsbarsel.blogspot.dk/2012/12/farsbarsel-29-skal-hjlpe-mndene-me...

Tjoh... Da jeg blev far (for to et halvt år siden) arbejdede jeg ca 2 dage om ugen som timelærer. Det gav mig ca. det samme i udbetaling som en kontanthjælp ville have gjort, samtidig med at det gav mig masser af tid med sønnikke. Arbejdet og samværet med den lille var nogenlunde ligeligt fordelt, i det omfang jeg kunne få lov af- /komme til for moderen.

Hvis jeg havde været tvunget til øremærket barsel, ville det have betydet farvel til arbejde og goddag til kontanthjælp, ansøgningskapløb, bekræftelsesknapper, aktiveringsmølle og skrankepavecircus.

Så nej, umiddelbart syns jeg ikke det er en god idé at trække den slags ned over hovedet på folk. Som pointeret er muligheden jo tilstede for de familier der ønsker det.