Grønland: Ny mine-lov møder hård kritik

Både arbejdsgivere, arbejdstagere og interesseorganisationer kræver mere debat om afgørende lov.
6. december 2012 kl. 16:53Opdateret 6. december 2012 kl. 17:10

Grønlands regering med det største parti Inuit Ataqatigiit (IA) i spidsen er under kraftig beskydning i forbindelse med behandlingen af den såkaldte storskalalov i det grønlandske landsting, Inatsisartut.

Loven ventes vedtaget fredag og sætter rammerne for de enorme selskaber, som står på spring for at få del i den grønlandske undergrund.

En af kritikerne er advokat Anders Meilvang, som er formand for interesseorganisationen Transparency Greenland. Foreningen er stiftet i anledning af de store selskabers indtog i Grønland.

Meilvang mener, at befolkningen i højere grad bør tages med på råd om loven.

- Storskalaloven har en så afgørende betydning for Grønlands fremtid, at der ikke er råd til at haste den igennem uden først at inddrage hele samfundet på demokratisk vis, siger formanden.

Loven indeholder blandt andet en kontroversiel bestemmelse om, at store selskaber skal have tilladelse til at ansætte fremmed arbejdskraft på udenlandsk overenskomst.

Kritikerne mener, at loven dermed åbner for import af underbetalt kinesisk arbejdskraft, og at den er blevet hastet igennem uden offentlig debat, fordi regeringen er bange for at skræmme de store selskaber væk.

Transparency Greenland vil nu have udskudt loven til januar.

- Offentligheden og civilsamfundet har krav på at blive hørt i forbindelse med en lovgivning, der kan få så vidtrækkende konsekvenser for landet, siger Anders Meilvang.

Den grønlandske miljøorganisation Avataq frygter konsekvenserne for det grønlandske miljø, hvis loven vedtages, og selskaberne begynder at rykke ind.

- Man vil for alt i verden ikke sende signaler, der kan opfattes som negative af potentielle investorer for at ikke skræmme disse væk, skriver Mikkel Myrup, organisationens formand, til Ritzau, og fortsætter:

- Industrialiseringen af Grønland kommer i alt for stor grad til at ske på industriens præmisser og ikke på befolkningens. En befolkning, som vel at mærke skal leve med de sociale og miljømæssige konsekvenser.

SIK, som er den største grønlandske fagforening, og Grønlands Arbejdsgiverforening har tidligere været ude med hård kritik af loven

Oppositionsleder Aleqa Hammond fra partiet Siumut har givet udtryk for modstand, fordi hun mener, at processen har været forhastet.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvis befolkninger skulle "tages med på råd", ville det jo nærmest være umuligt for nogen regering at skampule miljøet til fordel for profit..!

Grønland bliver ihvertfald ikke ved med at være grønt meget længere.

Over flere generationer en kæmpe udgift, så profit er vel så meget sagt. Muligvis, med vores race som indsats, der er tale om så primitiv adfærd, det er helt uvirkeligt.

Det afhænger vel, som udgangspunkt, af hvor mange generationer, man forventer vi har tilbage at løbe på..?

Når jeg nævner "profit", er der naturligvis tale om "her og nu-profit", som er det eneste der tæller for dem, som træffer beslutningerne om at udnytte for profit.

(Hvilket også er årsagen til, at jeg gætter på "ikke så mange", i forhold til spørgsmålet omkring generationerne)

Fra ugebrevet Mandag Morgen:

"Lønninger uden overtidsbetaling og feriepenge, arbejdsuger på 60 timer og modregning af udgifter til tøj, bolig, mad og forsikring. Det bliver virkeligheden for tusindvis af kinesiske gæstearbejdere i Grønland, hvis Landstinget som ventet i dag vedtager en lov, der gør det muligt for udenlandske selskaber at etablere store mineprojekter på grønlandsk jord med udenlandske overenskomster."

"Loven garanterer de udenlandske arbejdere en mindsteløn, som svarer til ufaglærte grønlænderes mindsteløn, der i øjeblikket er 80,41 kr. Men samtidig tillader loven, at arbejdsgiverne kan fratrække udgifter til arbejderen, f.eks. tøj, ophold, mad, forsikring og rejser. Og øvrige forhold reguleres af deres hjemlige overenskomst."

https://www.mm.dk/regeringen-giver-gr%C3%B8nt-lys-til-kinesiske-arbejdsf...

(Inden nogen skælder mig ud for at være kritisk er også den grønlandske fagbevægelse stærkt skeptiske.)

Siumut (det grønlandske 'Socialdemokrati') stemte blankt, så helt enstemmigt er det ikke. (Med mindre man går efter 'den der tier samtykker.)