Telegram

Retoriker: Sådan holder du en perfekt nytårstale

En god tale skal være kort, have et klart budskab og holdes tidligt på aftenen. Få gode råd til nytårstalen.
Telegram
29. december 2012 kl. 10:00

Nytåret står for døren, og måske går du med tanker om at holde en nytårstale for dine venner eller din familie.

Måske skriver du blot stikord ned og gemmer en lap i lommen, som du kan fiske op, når du har slået på glasset. Måske har du slet ikke et forberedt noget, men blot gjort dig strøtanker.

Trine Nebel er selvstændig rådgiver med en master i retorik og formidling fra Aalborg Universitet. Hun giver her sit bud på, hvordan du undgår at trætte venner eller familie med ligegyldig nytårssnak.

* Forbered talen i god tid. Det er for sent at begynde planlægning af talen to timer før dronningens nytårstale. Begynd derfor senest dagen før.

* Kom med ros og ris og vær bagudskuende om året, som er gået - og fremadskuende om året, der kommer. Vær samlende, så gæsterne oplever en samhørighed og et fællesskab.

* Nytårstalen skal give stof til eftertanke. Når man samler op og skuer fremad, er der grundlag for at forholde sig til noget større end én selv. Tal gerne om noget almengyldigt, som de fleste vil kunne genkende eller forholde sig til.

* Din nytårstale skal kun have ét overordnet budskab. Dette ene budskab kan du til gengæld underbygge, folde ud og eksemplificere, men har du ét kernebudskab, har du størst mulighed for at gøre indtryk med talen.

* Inddrag historier og eksempler. Små anekdoter og eksempler fra året, der gik, kan bringe mentale billeder frem hos gæsterne og få dem til at nikke indforstået. Det er et godt fif til at forankre budskabet i din nytårstale.

* Kort og godt er meget bedre end langt og ligegyldigt. Din nytårstale bør derfor ikke vare mere end otte minutter. Men husk, at en tale, der et kort, klar og god, tager meget længere tid at forberede end en tale på 20 minutter om alverdens emner.

* Hold din nytårstale tidligt på aftenen, da gæsterne ofte mister koncentrationen og interessen senere. Nytårstaler skiller sig nemlig ud ved, at de oftest holdes i festligt lag, hvor der indtages alkohol.

* Brug 30 sekunder på indledende at fortælle om, hvad din tale vil indeholde. Fold derpå talen ud som beskrevet ovenfor. Brug det sidste minut på at rekapitulere og samle op på, hvad du ønsker, at gæsterne tager med fra talen.

* Øv dig. Tag tid. Øv dig. Tag tid. Øv dig. Tag tid. Kun ved at øve dig og tage tid, kan du vide præcis, hvor lang tid din tale tager. Når du øver dig, får du også bedre styr på din tale, så du kan tale mere frit.

/ritzau/

Opdateret 29. december 2012 kl. 10:05

God

Kristian Rikard

Jeg holder kun nødigt taler, da mange vi kender er meget bedre til det! Men som paradigme for en hæderlig præsentation er det da sikkert meget fornuftigt, det rhetorikeren siger.

morten hansen

Øh...

Drop alt det retoriske crab og hold en tale fra hjertet.

Søren Blaabjerg

En god tale kræver, at der står et spændende personlighed bag, hvis synspunkter kan rumme interessant stof til eftertanke, og som samtidigt hæver sig et godt stykke over banaliternes klamme hængdynd, meget gerne med en forfriskende overrumplende vinkling, der gør at den bagefter vil blive husket som mindeværdig.

En dårlig tale derimod er en, der til fulde indfrier forventningerne.