Telegram

Vestager: Danskerne bruger ikke deres penge

Selvom realindkomsten stiger, så holder danskerne igen med privatforbruget.
Telegram
13. december 2012 kl. 11:26

Selvom danskerne rent faktisk får flere penge mellem hænderne, så holder de igen med at bruge dem.

En mindre stigning i privatforbruget end forventet er således en af årsagerne til, at regeringen i den nye økonomiske redegørelse må nedjustere forventningerne til økonomien - både for i år, men også for de kommende år.

- Paradokset er, at der sådan set er pumpet en del penge ud i samfundet. De ligger bare stille derude. For forbrugerne og virksomhederne bruger dem ikke, siger økonomi- og indenrigsminister, Margrethe Vestager (R).

I august-redegørelsen ventede regeringen en stigning i privatforbruget på 1,2 procent i 2012 og 2,0 procent til næste år. Det skøn er nu ændret til 1,0 og 1,5 procent. For 2014 ventes ligeledes en vækst i privatforbruget på 1,5 procent.

Dermed er stigningen i privatforbruget væsentligt lavere end stigningen i danskernes realindkomst.

Den økonomiske redegørelse viser nemlig, at husholdningernes disponible realindkomst stiger med over to procent næste år som følge af skattereformen og de lave renter på danskernes boliglån.

Derudover har danskernes købekraft netop fået et ordentligt hak opad i kraft af tilbagebetalingen af efterlønsbidraget, som har sendt 28,5 milliarder kroner tilbage på danskernes bankkonti.

- Der er hævet for 28,5 milliarder kroner i efterlønsbidrag, hvor vi havde regnet med 17 milliarder kroner. Pengene er ikke nødvendigvis brugt til at betale gæld, men de er der. Det understøtter forbrugsmulighederne og kan understøtte væksten, siger Vestager.

Men trods flere penge mellem hænderne holder danskerne altså igen med forbruget. Den økonomiske redegørelse viser, at selvom husholdningernes realindkomster er øget med 4,25 procent siden 2009, er privatforbruget blot steget med 2,25 procent.

Derfor tør regeringen heller ikke tro på mere end en afdæmpet vækst i privatforbruget på 1,5 procent til næste år.

- Vi forventer ikke, at forbrugsvæksten næste år vil stige lige så meget som fremgangen i købekraften. Det er først i 2014, det vender, og privatforbruget når op til fremgangen i disponibel indkomst, siger Margrethe Vestager.

/ritzau/

Opdateret 13. december 2012 kl. 11:35

Niels Engelsted

Man kan ikke lade være at føle med Margrethe. Hvorfor kan folk dog ikke forstå, at hvis de bare forbruger mere og villigt accepterer nedgang i løn og velfærdsydelser, så vil alt blive godt.

Lise Lotte Rahbek

Hvad er det, dem som har penge, skal købe?

Jesper Frimann Ljungberg

Det er bankernes skyld.

// Jesper

Øh, reallønnen er kraftigt nedadgående og arbejdsløsheden på vej op. Hvordan passer de faktorer ind i dette regnestykke?

Regeringen må lave et lovindgreb overfor de borger der ikke vil bruge penge.
Alle dem med realindkomst forhøjelser.
- Bistandsmodtager, dagpengemodtager, førtidspensionister og den slags folk med stor forøgelse i deres realindkomst

Det er jo usolidarisk mod dem med friværdi og store gældsnedskrivninger.

Man får jo lidt ondt af den radikale økonomidemagog - nu hendes forudsigelser ikke holder stik. Nu viser det sig at krystalkuglen ikke kan tage forbehold for den mennesklig faktor
-"Kaoselementet"-

Hun har givet pengene til de forkerte. De velbjærgede og bankerne. Havde hun i stedet givet til de lavstlønnede og fattigste så ville der blevet brugt penge. Hvor svært kan det være. Dem der ikke mangler noget har ingen grund til at købe...

Philip B. Johnsen

Man kunne vælge at give flere penge til dem der ingen har, de vil bruge dem frem for, at tilgodese dem der har råd til at spare op.

Vibeke Svenningsen

Tiden var bare sjovere dengang mantraet var "alle har ret til et fedt køkken". Nu har materialismens nået en grænse - på sin vis er det vel ikke dårligt for nogle. For andre er der altså ikke sådan, de holder igen på pengene - de bruger stadig det, de har og nogle måneder lidt til.

Vibeke Svenningsen

I øvrigt var så ikke specielt smart på den konto at give nettoordningen for solceller for private dødsstødet, hvis man ønskede private skulle bruge deres penge til at sætte gang i væksten og skaffe arbejdspladser her til lands - ikke er særligt smart træk lige nu, når man ser på private midler brug her og de arbejdspladser, det har givet.

Jeg tør sku ikke bruge mine penge så længe Margrethe er ved magten, hvem ved hvornår vi igen skal købe en bank fri af dens fejlslåede spekulationer ?
Så Margrethe, få styr på dem der startede krisen, så vil jeg gerne bruge lidt flere penge.

Send mig nogle penge, Margrethe, så lover jeg at bruge løs af dem.

Sådan er det hvis man ikke stoler på hvad regeringen finder på i morgen... Cash is King..

Søren Roepstorff

@ Chris Green

Nej, sådan er det, når erfaringen viser, at skiftende regeringer ikke er i stand til at administrere landets økonomi. Så må vi sikre os selv.

Keynes siger, at i en arbejdsløshedskrise med stor privat opsparing skal staten spændere.
Modsat ved lav ledighed og stor privat gældsætning skal staten holde igen og spare op.
I Danmark gør vi det modsatte og forstår så ikke hvorfor tingene ikke fungerer.
Keynes er den eneste der nogen sinde har formuleret en krisestrategi som har vist sig at holde i virkeligheden.

Søren Lom

Ja det virker næsten ligeså godt som at tisse i bukserne, hvis man lader de systemiske fejl overleve krisen.

Til Vibeke.

Eneste grund til at danskere investerede i solceller, var forbi de privat lave en super god forretning og statskassen betalte. Læg dertil at solceller er en meget dyr måde at få VE på ifht. til store vindmøller.

Vibeke Svenningsen

Per:

Ja, og? De brugte deres penge på noget, der stimulerede vækst, skabte arbejdspladser og var godt for miljøet fremfor ferier til udlandet osv. Hvis man færdes rundt i Europa kan an da tydeligt se, der kommer mere og mere solenergi, så jeg finder bestemt ikke, det var fornuftigt at stoppe den investering fra privat side herhjemme. Torskdumt faktisk!

Til Vibeke.

Fint med VE, men det er sgu dybt tåbeligt at vælge den dyreste form.

Eneste grund at disse anlæg som anden VE er skudt op, det er massive tilskud.
Nu begynder man at skære i tilskudene til solceller rundt omkring, så dør industrien ind af en kant

Men til forskel fra store vindmøller, som får tilskud via PSO ordningen, dvs. fiansieret, så er hobbymøller solceller et direkte tab for statskassen.

Når de nu kan se deres forudsigelser fra et år til det næste ikke er troværdige. Hvad mon de så har at sige om deres 2020 planer.

Det er også værd at tænke på vi ofte har hørt lyden af ordene " Det skal kunne betale sig at arbejde" og at vi efter gentagende gange at ha hørt den sang, nu oplever en realløn der er sat 18 år tilbage.

Vi bruger ikke vores penge nej. Det har regeringen gjort på vores vegne, og ved flere tilfælde bag vores ryg. Jeg nævner gerne igen og igen dronekøbet f.eks.

Søren Roepstorff

@ Per Nielsen

"Eneste grund til at danskere investerede i solceller, var forbi de privat lave en super god forretning og statskassen betalte."

Det er ganske enkelt ikke sandt. Jeg kender flere, der også af andre grunde fik solceller op.

"Fint med VE, men det er sgu dybt tåbeligt at vælge den dyreste form."

Med den form for logik er der da ikke megen mening i at køre i luksusbiler, at spise på dyre restauranter eller at drikke dyr vin. Folk må da selv bestemme, hvordan de bruger deres penge. I øvrigt er det vel aldrig "tåbeligt at vælge den dyreste form", hvis den er bedst?!

Til Søren

Fuldstændig enig i at mennesker selv må bestemme, hvilke VE, de investerer i. Men så bør solceller naturligvis finansieres over PSO og med samme satser som store vindmøller.

Det må gælde om samfundsmæssigt at få mest mulig VE til billigst mulig penge.

Klart at folk vælger at spare på pengene, når fremtiden virker så usikker som den gør. Uanset hvilken regering der sidder ved magten, så er det afgørende for befolkningen med en form for tryghed.

"Kære Vestager

Det ville være en fornøjelse at bidrage positivt til deres økonomiske tanker om vores evner udi forbrug.

Nu er forbrug mange ting, og dækker jo også over nødvendigheder. Netop nødvendigheden ville være undertegnede en glæde at bidrage til, men da den bolig der har interesse er steget fra cirka 20.000 DK til over 1.000.000 DK og huslejen ligeledes procentvis er gået fuldstændig amok siden man besluttede sig for at smadre andelsbevægelserne, er de penge der er hverken til bu eller bæ.

Måske en bustur om måneden, kombineret med en is vil blive højdepunktet.

Hvis Vestager havde forstand, så prøvede hun at forstå virkeligheden som den udfolder sig for de der skal tilegne sig nødvendigheder, og hvis Vestager var succesfuld med sin forstand, ville Vestager forstå at problematikken er helt nede i livets almindeligheder.

Rasmus Kongshøj

Kære Maggie Vestager!

Jeg lover at bruge flere penge end jeg gør nu. Jeg ved godt jeg har været doven med forbruget på det sidste, men jeg skal nok stramme op nu, og virkeligt forbruge igennem.

Jeg skal bare lige have fat i nogen flere af de der penge. Har du et pengetræ jeg kan få?

Søren Lom, hvad mener du med "Keynes er den eneste der har formuleret en krisestrategi"?

Hvad har vi så alle reformerne til? er de ikke en krisestrategi? Og hvad med: "gør som markederne siger" er det ikke en krisestrategi?

Markedsloven siger absolut intet om at holde hånden under en hel rådden sektor, jf. den skal vi bare lade dumpe hvad dumpe vil.

Problemet er vel mest at vi ikke gennemfører de krisestrategier vi har.

Når man hele tiden blæser med mel i munden ender det nødvendigvis med et kæmpe griseri.

Bjarne Bisgaard Jensen

Det er helt generelt synd for de radikale, de er jo de klogeste, bare ærgerligt at borgerne ikke vil indse dette og lægge guldet i Maggies hænder

Vibeke Svenningsen

Per:

Det er absurd at tro, man kan dreje private midler over i en anden form for investering, der både fremmer grøn energi og arbejdspladser i Dk. Hele illusionen bygger på, at vi mennesker primært er homo economicus - det er vi ikke! Vi investerer i solceller, da det giver mening for, det giver os følelsen af at gøre noget - og samtidigt er det ikke helt økonomisk torskedumt. Med forringelsen opstå billedet af, at man nu bliver snydt, og derfor giver branchen en katastrofeopbremsning.

Det er dog lidt absurd at mene, staten snydes ved grøn energi - forbrugerne undlader blot at købe sort energi! Lidt som at fremstille der som om, man snyder ved at bruge offentlig transport fremfor at købe en dyr stor bil med stor afgift til staten.

Samtidigt er det bare dumt ikke at stimulere denne branche, når man så danskerne lyst til at bruge deres penge her, og så vide, hvad det førte med sig af udviklingsmuligheder for branchen. I sommers kørte jeg til Berlin, og det mest bemærkelsesværdige var antallet af solcelleparker - det samme så jeg forleden på en togtur fra Firenze til Milano - dog ikke helt i sammen skala - men det er en branche i vækst og med udviklingsmuligheder. Det er så tydeligt, hvis man åbner øjnene og ser sig omkring. Det skal man ikke give en katastrofeopbremsning ud af ondt i numsen over, at nogle borger ikke betaler samme afgifter - de sviner altså heller ikke i samme grad, tværtom skal man få flere med og finde andre måder at sikre det indtægttab staten nødvendigvis lider, når borgerne rent faktisk vælger at forbruge grønt med deraffølgende tab af skatteprovenue for staten. Det klinger jo fandens hult på den ene side at ville sætte en grøn dagsorden og livsstil, og samtidigt ikke have svaret på, hvad vi gør for at sikre staten de fornødne indtægter, når borgerne rent faktisk lader sig påvirke.

Carsten Mortensen

De danskere er da også nogen møghunde....sådan at skuffe Vestager, som gør så meget godt....for nogen ;-)

Vibeke Svenningsen

I øvrigt vil jeg dog personligt gøre mit til at give Vestager en god dag i dag - julegabeshoppinghelvedet skal overstås med flid, målrettethed og god planlægning, og gang i kortet....

Sider