Flere voksne bliver høje af medicin til ADHD-patienter

Depressioner og selvmord kan blive konsekvensen af det stigende misbrug af stoffet ritalin, advarer ekspert.
27. januar 2013 kl. 15:55

Nye tal fra Giftlinjen afslører, at antallet af voksne, der får forgiftninger efter at have indtaget store mængder af det amfetaminlignende stof ritalin, stiger voldsomt. Det får ifølge Søndagsavisen flere eksperter til at slå alarm.

- Der er faktisk tale om et lægeordineret stofmisbrug. De praktiserende læger bør reagere, når forbruget blandt ADHD-patienter pludselig stiger, siger overlæge Kim Dalhoff fra Giftlinjen til avisen.

Poul Videbech, professor i klinisk psykiatri ved Aarhus Universitet, er enig. Han frygter, at en del af medicinen ender på det sorte marked, da lægerne ikke har styr på medicineringen af ADHD-patienter.

I 2008 fik Giftlinjen 27 henvendelser om ritalinforgiftninger. I 23 procent af tilfældene var stoffet brugt som rusmiddel.

I 2011 var der 114 henvendelser, hvoraf stoffet i 41 procent af tilfældene blev brugt som rusmiddel, og alt tyder på, at tendensen fortsætter.

- Det er vigtigt, at det går op for lægerne, at medicinen kan misbruges. Vi ser patienter, der bliver svært psykisk syge af rusen. I yderste konsekvens får de dybe depressioner og begår selvmord, forklarer Videbech over for Søndagsavisen.

I Sundhedsstyrelsen er man bekymret over, at ADHD-medicin bruges som rusmiddel. Derfor fører man kontrol med, hvor meget ritalin læger udskriver, forklarer tilsynschef Anne Mette Dons til avisen:

- De læger, der udskriver for meget medicin, risikerer et skærpet tilsyn, et påbud eller at miste retten til at udskrive medicin.

Kun speciallæger i psykiatri kan stille en ADHD-diagnose og ordinere medicin. Men når det gælder voksne, kan også den praktiserende læge udskrive medicinen.

Står det til Michael Dupont, medlem af bestyrelsen i Lægeforeningen og formand for lægemiddeludvalget, bør det kun være psykiatere, der udskriver ADHD-medicin. Det afviser Sundhedsstyrelsen dog.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Simon Olmo Larsen
Simon Olmo Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu