Telegram

Mette Frederiksen: Jobcentre spilder de lediges tid

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen varsler "grundlæggende forandringer" i beskæftigelsesindsatsen.
Telegram
12. januar 2013 kl. 23:10

Det system, som skal hjælpe ledige i arbejde, har slået fejl. Sådan lyder en sønderlemmende kritik fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) over for Politiken.

Ministeren riser de kommunale jobcentre for at "spilde de langtidslediges tid", og hun varsler samtidig "grundlæggende forandringer" i regeringens indsats for at øge beskæftigelsen.

Mette Frederiksen mener, at jobcentrene ikke har gjort nok for at mindske antallet af ledige, der mister dagpengene i de kommende måneder.

- Da vi lavede den første akutpakke (i august 2012, red.), hvor vi sikrede de udfaldstruede ekstra samtaler og en personlig jobformidler, sagde alle kritikerne: "Alt det gør vi i forvejen på jobcentrene." Men det gjorde de ikke, påpeger ministeren.

- For efterhånden kom det jo frem, at de ledige siger: "Nej, jeg har ikke haft en personlig jobformidler før, nej, jeg er ikke blevet tilbudt jobrotation før, nej, jeg har ikke fået tilbudt en afklarende samtale for at finde ud af, hvordan jeg kommer videre.

- Hvis du spørger mig, hvad de så har lavet på jobcentrene, svarer jeg: Det må du nok spørge om, siger Mette Frederiksen.

Hos Kommunernes Landsforening accepterer formand Erik Nielsen (S) ikke ministerens kritik.

- Kendsgerningen er, at de kommunale jobcentre leverer en mere intensiv og mere effektiv indsats, end da staten havde opgaven, siger han.

Ministeren oplyser til Politiken, at regeringen netop er ved at lægge sidste hånd på planerne for den fremtidige beskæftigelsesindsats, og hun vil derfor ikke afsløre sine tanker om jobcentrenes fremtid.

Erik Nielsen advarer dog mod, at flytte jobcentrene bort fra kommunalt regi.

- Det er lovgivningen, der er noget galt med, siger han.

I Dansk Arbejdsgiverforening er man derimod mere på linje med ministeren.

- Mette Frederiksen har gjort sig til talsmand for rigtig fornuftige synspunkter om, at beskæftigelsessystemet skal fungere bedre. Vi vil meget gerne have drøftelser, siger direktør Henrik Bach Mortensen.

/ritzau/

Opdateret 12. januar 2013 kl. 23:40

Jamen, så luk dog lortet og brug pengene på noget fornuftigt!

Steffen Gliese, Peter Andersen, Henrik Rude Hvid, Martin Hansen , Jette Abildgaard, Claus Jørgensen, Rasmus Kongshøj og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

Jobcentrene/arbejdsformidlingen har spildt de lediges tid siden 70'erne. Det har aldrig været andet end bureaukrati for bureaukratiets skyld.

Steffen Gliese, Mette Hansen, Peter Andersen, Heinrich R. Jørgensen, Henrik Rude Hvid, Jette Abildgaard og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Jobcentrene har vel aldrig gjort mere (eller mindre) end det, de havde mandat til og fik besked om at gøre.
Det er jo meget nemt først at pålægge jobcentrene at gøre noget og så bagefter give dem skylden for, at det ikke virker.

Søren Bro, Steffen Gliese, ellen nielsen, Mette Hansen, Heinrich R. Jørgensen, Jens Overgaard Bjerre, Tue Romanow, Torben Nielsen, Torben Selch og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Hvad er det for en ikke-nyhed at bringe? Ethvert barn ved da at det eneste Jobcentrene gør for beskæftigelsen, er at holde en masse papirskubbere beskæftiget med at administrere de arbejdsløse. Frederiksen II kommer ikke med andet end noget generaliseret kritik, og hun vil ikke sige hvad hun har tænkt sig at gøre ved problemet. Den slags må vi almindelige undersåtter pænt vente med til regeringen har tænkt færdig.

Imens falder folk ud af dagpengesystemet, og arbejdsløsheden fortsætter.

Men hvis man endelig skulle tænke i hvad man kunne gøre for at forbedre systemet, så er der her et par beskedne forslag.

- Det meste af det man sætter arbejdsløse til er enten rent gratisarbejde, eller også er det tåbelige pipfuglekurser af den ene eller den anden slags. Det virker som om det vigtigste for Jobcentrene er at kunne sige de har 'aktiveret' den arbejdsløse (og dermed få refusion fra staten).
I stedet skal man gøre aktivering valgfri. Den arbejdsløse skal have lov til selv at vælge mellem mange forskellige tilbud. På den måde vil de mest ubrugelige aktiviteter automatisk blive valgt fra, mens folk vil søge ind på de tilbud, der bringer dem tættere på et arbejde.

- Fjern alle mulige kurser og projekter inden for arbejdsløshedsindustrien. I stedet skal ledige tilbydes rigtige, kompetencegivende uddannelsesforløb.

- Mange afgørelser fra Jobcentrene bliver i dag afgjort ud fra hvor meget refusion man kan få fra staten. Lav refusionsordningerne om, så der ikke er nogen økonomisk fordel ved at træffe den ene afgørelse fremfor den anden. Det skal kun være rent faglige kriterier, der lægges til grund.

- Der trænger i alvorlig grad til en etisk reform inden for arbejdsløshedsindustrien. Virksomhedskulturen i systemet er betændt, og de arbejdsløse betragtes ofte med nedladende bedreviden og foragt. Der er brug for at de ansatte i systemet lærer at betragte de arbejdsløse som ligeværdige medborgere.

- De mange penge man i dag bruger på meningsløse aktiveringsprojekter bør i stedet bruges på at genindføre arbejdsformidlingen. Jobcentrene bør ansætte folk med gode netværk inden for erhvervslivet, til at formidle kontakt mellem ledige borgere og ledige jobs. På den måde hjælper man rent faktisk borgerne frem for at genere dem.

- Og her til slut et kontroversielt forslag. Der er notorisk ikke brug for alle på arbejdsmarkedet, og der vil altid være nogen der må stå uden for. I stedet for at tvinge alle til at tage del i stolelegen for fuld kraft, bør de arbejdsløse, der ikke savner et job have mulighed for at kunne blive midlertidigt fredet indtil der igen er brug for dem. På den måde kan man koncentrere ressourcerne om at hjælpe dem, der har det dårligt med at gå arbejdsløse.

Einar Carstensen, Steffen Gliese, Vivi Rindom, Heinrich R. Jørgensen, Tue Romanow, Torben Bruhn Andersen, Jette Abildgaard, Torben Nielsen, Claus Jørgensen og Michael Madsen anbefalede denne kommentar

Rasmus,
de ting, du beskriver, er sikkert rigtige nok. Men hvem har pålagt jobcentrene at arbejde på den måde? Jeg tvivler på, at det er jobcentrene selv. Og så kan det jo i øvrigt være fuldkommen ligegyldigt, om de hedder jobcentre eller arbejdsformidlinger?

Jeg har rent faktisk oplevet systemet som bruger - det ER systemet det er noget galt med. Jeg synes den sagbehandler jeg havde har gjort et rigtig godt stykke arbejde, altså på Jobcentret. Ved nærmere eftertanke, er jeg faktisk overordentlig meget tilfreds. De forskellige ansatte på aktiveringscentrene er der så indimellem nogle decideret båtnakker - typisk dem der er blevet lidt gamle og slidte i deres primære/tidligere erhverv - og så har fundet sig en støvet sofa at snorke i.

Bl.a. var der et 3 mdr. ophold i det at søge job, skrive ansøgning og trimme sit CV. Skønt.. så fik jeg pudset det af... i løbet af den første uge -resten var en zoombie tilværelse foran skærmen med jobnet.dk og Jobindex - hvor sidemanden spillede KomOgVind og den anden .. levede et eller andet..

Det grundlæggende problem er at mennesker er forskellige, og er forskellige steder i deres liv - men systemet fordrer man behandles ens.

Jobnet-systemet søger transition - dvs. med den erfaring du har som skraldemand - hvordan gradbøjer vi den til jobbet som tjener i en grillbar. Hvad med at undersøge om manden ikke hellere ville være Edb-assistent. Dvs. en mulighed for at starte et helt nyt liv - i en alder af 35 eller 45.
Nææ nej det kan vi ikke ... du skal jo stå til rådighed for arbejdsmarkedet... ja go-daw.

Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese, Claus Jørgensen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

Det forunderlige er at det er gået op for ministeren.

Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese og Peter Andersen anbefalede denne kommentar
Jens Overgaard Bjerre

Problemet er, at vi har en minister, som aldrig har været på det almindelig arbejdsmarked, og derfor ikke aner noget som helst om de arbejdsløses situation.

Job-centrene må arbejde efter en lovgivning. Hvis de ikke gør det overtræder de loven og ministeren må indskærpe eller ændre loven for centrene.

Det er jo egentlig til grin og burde i tv, men uden instruktion og manuskript, eller aftaler om, hvad man ikke må tale om.

Steffen Gliese, Peter Andersen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar

Mette har ret: vi i jobcentrene spilder de lediges tid med at kontrollere og aktivere for at opfylde lovgivningen, der jo udover at lov skal holdes også er forstærket af såkaldte kommunale økonomiske incitamenter til at gøre netop dette. Jobcentrene mødes med de ledige, der skal svare på en masse spørgsmål osv, hvorefter de skal gå a-kasserne og svare på det samme, så ja, Mette, du og dine har med stor succes sørget for at vi spilder de lediges tid.

Rasmus Kongshøj, Torben Selch, Einar Carstensen og ellen nielsen anbefalede denne kommentar
ellen nielsen

At ændre noget er svært,
hvis man ikke først har erkendt fejlene og manglerne!

Jeg respekterer faktisk ministre og toppolitikere,
som tør gå ud i offentligheden og erkende sådant,
vel videne at "prygl" vil hagle ned over dem
både fra oppositionen og partifæller!

Og jeg må også melde, at jeg ikke har forstået,
hvorfor det er kommunerne, som skal påtage sig
at uddannelse og/eller få arbejdsløse i job.
Hvad har man fagforeninger og arbejdsløshedskasser til?

Informationens debat tillader også,
at en debattør kalder en kvindelig minister "skøre kælling",
især når job-situationen er så kompliceret som i disse år,
at ingen beskæftigelses-minister - uanset partifarve - vil, her og nu, være i stand til at løse opgaven.
Det vil tage mange år!

Steffen Gliese

Lad os nu lige huske, at den nuværende perverterede udgave af et ikke-fungerende system er Claus Hjort Frederiksens ægtefødte, som han manipulerede for at få igennem, jv. Tynells udsendelser.
Det var præcis ønsket om at få AF over til kommunerne, der var en af de mest tvivlsomme manøvrer - men jo også hele ideen om at aktivere i en uendelighed frem for at give folk plads til at finde det rigtige job for dem, for ikke at tale om en mulig anvendelig uddannelse; men hele grundlaget var den laveste fællesnævner, der hed: kortest mulig vej til jobbet, at man m.a.o. ikke ville fortsætte den succesfulde linje fra Nyrup-Jelved med opkvalificering af arbejdskraften. Claus Hjort Frederiksen har været en katastrofe for det sammenhængende danske arbejdsmarkedssystem, og desværre fortsætte de radikale i den nuværende regering med at blokere for fremadrettet forbedring af en skamskudt forvaltning.
PS.: Det, som Claus Hjort Frederiksen nok var mest forhippet på, var at fjerne den grundlæggende kategoriske forskel i systemet på a-kassemodtagere (folk på arbejdsmarkedet, men for en tid på reservebænken) og bistandsmodtagere (folk udenfor arbejdsmarkedet med behov for en social indsats). Det største angreb på denne del af velfærdsstaten var og er, at man reelt set flyttede al indsats over i arbejdsministeriet uden blik for betydende og betydelige nuancer, ikke mindst de sygedagpengemodtagende blev her udsat for en fuldkommen absurd forvaltning, hvor det private arbejdsforhold blev udfordret af forvaltningens emsige kontrol og mulighed for indgriben og sanktion overfor den sygemeldte, aldrig har vi kendt til sådant svineri før.

John Vedsegaard

Mette Frederiksen har da ret i at jobcentrene spilder de lediges tid, men de spilder alles tid også virksomhedernes, for ikke at tale på det spild af penge det er at drive dem. Man skal huske på at de indtil dato ikke har skabt et eneste job, kun videreformidlet nogle få. Ser man på prisen som jo ligger i milliardklassen, får man absolut intet for de penge, ud over udgifter.
Den eneste funktion jobcentrene reelt har, er at kontrollere de ledige og straffe dem som skulle glemme et klik hist og pist.
Godt nok skaffer de ledige i job som langtidsledige, hvilket mange er glade for (mig selv inklusive), men det er i "stillinger" som der reelt ikke er behov for og som de offentlige instanser der får sådanne ledige tilbudt, ikke kan sige nej til!

Der er da kan ikke undre nogen, der bare en smule med dette system at gøre, når ufaglærte jobkonsulenter sættes til at administrere stadigt mere absurde regler, mens socialrådgiverne enten er blevet fyret eller sat til kontorarbejde.

I følge en kilde på mit lokale Jobcenter - er der brugt 240 millioner uden nogen form for effekt blot i matchgruppe 2.
Udover selvfølgelig at tvangsaktivere / opbevare os nassere.
Noget for noget og ret og pligt.

Hvorvidt disse 240 millioner er brugt i hele Københavns kommune eller blot på mit lokale center er jeg dog ikke blevet oplyst om.

Jeg kan finde meget at kritisere Mette Frederiksen og den siddende regering for.
Men jeg har dog vanskeligt ved at forstå, hvorfor hun skal kaldes en "skør kælling" fordi hun i denne sammenhæng siger den ubehagelige sandhed!

Måske Søren Lom og/eller kommentarens anbefalere kunne formås til at uddybe?