Telegram

Nyt parti melder sig til valg i Grønland

Et nystiftet grønlandsk parti vil kæmpe for inuitternes værdier og imod kapitalistisk udvikling i Grønland.
Telegram
31. januar 2013 kl. 21:35

Et nyt parti stiller op til det forestående valg til Grønlands parlament. Det sker under navnet Partii Inuit, og stifteren, Nikku Olsen, vil arbejde for at beskytte inuit-befolkningen og dens værdier. Det skriver avisen Sermitsiaq.

Nikku Olsen har siden sine unge dage været medlem af det socialistiske parti IA (Inuit Ataqatigiit) og også siddet i hovedbestyrelsen.

Men nu har han meldt sig ud, for IA har siden indførelsen af det grønlandske selvstyre i 2009 fjernet sig fra mere og mere fra sine værdier og læner sig nu helt tæt op ad det socialliberale parti Demokraterne, mener han.

- Inuit Ataqatigiit har ofret sit bagland for at danne en regering med et kapitalistisk og liberalistisk parti for at udvikle landet. Solidaritet, som altid har været IA's vigtigste værdi, er fuldstændig forsvundet, siger Nikku Olsen til Sermitsiaq.

Især i spørgsmålet om ejerskab til Grønlands undergrund har IA undladt at få befolkningen med som det vigtigste i udviklingen af landet.

Kommunalreformen, hvor yderdistrikter blev opslugt af fire storkommuner, har skabt stor ulighed i Grønland, og folk i yderdistrikterne er blevet tilskuere til udviklingen, påpeger Nikku Olsen.

- Det hele handler om penge, og Naalakkersuisuts (regeringens, red.) politik angående storskalaprojekter er også meget overfladisk og ikke gennemtænkt, siger han og peger på øget arbejdsløshed, stadig større boligmangel og flere omsorgssvigtede børn.

Partiet ønsker en folkeafstemning om den omstridte storskalalov, før man begynder på udvindingen af mineraler og råstoffer. Loven skal bane vejen for tusindvis af udenlandske arbejdere i Grønland.

- Vi kan se, at der vil ske store ændringer i samfundet, hvis man begynder på mineindustri eller på at bore efter olie. Mange spørgsmål mangler at blive besvaret, og mange ting er ikke blevet forklaret godt nok, siger Nikku Olsen.

Partii Inuit sætter også spørgsmålstegn ved, hvorfor grønlænderne hele tiden skal kopiere det danske samfund. Partiets kandidater insisterer på at tale grønlandsk, når de deltager i debatter og vælgermøder, og vil ikke være underdanige over for danskerne.

/ritzau/