Telegram

Politikere giver grønt lys: Militærfly på vej til Mali

Danmark skal være involveret i Mali i højst tre måneder, oplyser udenrigsministeren.
Telegram
14. januar 2013 kl. 16:10

Regeringen får opbakning i Udenrigspolitisk Nævn til at sende et dansk Hercules-fly til Mali, oplyser udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

- Vi bidrager med transportfly, ikke med soldater på jorden, siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

- Man foretager ikke den slags operationer i verdens brændpunkter uden risiko. Men det er vigtigt at understrege, at det ikke er kamptropper, vi bidrager med. Det er transportkapacitet, siger Søvndal.

Regeringen har fået mandat til tre måneders indsats, siger udenrigsministeren.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) oplyser, at flyet sandsynligvis kan sendes af sted tirsdag aften.

Han understreger, at missionen på ingen måde er ufarlig. Flyet risikerer at blive beskudt, men det har såkaldte "flares", lyskugler der skydes ud fra militærfly som værn mod missiler.

Frankrig indledte fredag en militær operation i Mali for at støtte Malis regeringshær i kampen mod de væbnede oprørere, der kontrollerer hele den nordlige del af landet.

Det er den franske mission, Danmark skal bidrage til.

Siden har franske militærfly og franske soldater bombet militante islamistgruppers stillinger i det centrale Mali og tvunget oprørerne på flugt.

Den franske regering har bedt FN's Sikkerhedsråd om at samles mandag aften dansk tid for at diskutere den seneste udvikling i Mali.

Flere vestafrikanske lande har allerede lovet at sende soldater til Mali.

USA, Tyskland og Storbritannien har alle udtrykt støtte til den franske intervention i Mali, men samtidig afvist at hjælpe til med direkte militær indblanding.

Storbritannien har dog valgt at stille to militære transportfly til rådighed, ligesom USA ifølge nyhedsbureauet AP har tilbudt at sende ubemandede dronefly til Mali.

Opdateret 14. januar 2013 kl. 17:02

Niels Engelsted

Det er vist en del af den samme kontrakt, som den PET har med CIA. Det lille værksted, der også kan udføre kvalitetsarbejde, når det drejer sig om aktivistisk udenrigspolitik. Håber at de kommercielle belønninger er garanterede, og vi ikke bagefter står og flæber som Morten Storm.

Jette Abildgaard

Her staar: Der er ingen kommentarer endnu

Maske fordi vor regerings handlinger ikke laengere er en kommentar vaerdig..

Alt..ganske enkelt alt vil de goere for at kunne komme ud at draebe andre mennesker..lidt som rovdyr...naar de faar faerten af blod, saa stopper de ikke....transport..ja,ja...hvordan var det nu det loed da de skulle til Libyen...bare lige fordi....???? Det lille Fjerde Rige....

Jeg håber sandelig vores regering har læst denne artikel, inden de besluttede sig...

http://www.aljazeera.com/focus/2010/07/201071994556568918.html

ellers har de nu muligheden.

Peter Jensen, Bill Atkins, Peter Poulsen og Jette Abildgaard anbefalede denne kommentar
Jesper Larsen

Uden at tøve, lad os bruge en helvedes masse penge på det.

Hvem kæmper de(vi) med og mod osv.? Islamister?...Hvem?

Michael Kongstad Nielsen

Undskyld, men er den franske intervention, støttet af Danmark, vedtaget i FN?
Ellers er den jo ulovlig.

Jette Abildgaard, Tom Clark, Jesper Wendt, Bo Carlsen, Holger Madsen, Niels Engelsted og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Alexander Carolinus

Hvad f*nden er meningen? Hvorfor skal vi være i konstant krig? Vi har intet at gøre i Mali! Så træt af at se DK lovre som natos lille sjakal, altid klar uanset hvad der serveres.
Det er tid til at gå på gaderne og vise politikerne at vi ikke accepterer dette!

Martin Mørch, Jesper Wendt, Bo Carlsen, Don Sedighi og Jette Abildgaard anbefalede denne kommentar

Skal love for EU har forladt unionen for fredelige hensigter.. synes som om frustrationerne over deres interne politik og økonomistyring.. skal udmønte sig i voldsom aggression... Hvad er det lige Frankrig har gang i??

Michael Kongstad Nielsen

EU har jo lige fået Nobels fredspris.

Philip B. Johnsen

Er det for meget, at forlange en afstemning i folketinget, efter en belysning af sagen, samt 2/3 flertal i salen, før vi går i krig igen.

Med den ny regering førers der stadig en højreorienteret økonomisk, social, indenrigs og udenrigspolitik. Buisness as ussual.

Martin Mørch, Alan Strandbygaard og Alexander Carolinus anbefalede denne kommentar
Alexander Carolinus

Jimmy - lige præcis!

Holger Madsen

Ifølge dr.Nyheder, siger forsvarsminister Nick Hækkerup, at vi "skal" bidrage, hvor terrorismen stikker frem.

Michael Kongstad Nielsen

Det er pinligt, at høre på.

Holger Madsen

@ Philip B. Johnsen

Afstemning i folketinget nytter ikke noget. I folketinget er der kun 12 medlemmer, der ikke er parat til at gå i krig igen.

Andreas Prætorius

Imponerende at man kan gå i krig uden at befolkningen ved hvem de stridende parter er eller hvad de står for. Hvordan ved vi at vi er modstandere af oprøret? Fordi Frankrig er det?

Jens Østergaard Petersen, Jimmy Braun, Bo Carlsen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

Villy Søvndal har sikkert ikke endnu fået besked om, hvad formålet med interventionen er.
Derfor nøjes han med at parere ordre.

Jimmy Braun, Holger Madsen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
steen ingvard nielsen

Har man mon spurgt alle danskerne om de dybest set mener at det er meningen, at Danmark i fremtiden og i al evighed skal være helt fremme i forreste linje og spille med vores store muskler.

Det minder mere om en lille puddelhund der gør, end en grusom og overlegen militærmagt.

Mikkel Sauzet

Det franske atomkraft-selskab Areva, har åbenbart en ret stor interesse i nogle uranium-felter i Mali... nogen der sagde neocolonialisme ? Eller er det bare "buisness as usual"... hvem kan se forskel idag ?: (Artiklerne er på fransk)

http://survie.org/francafrique/mali/article/falea-ou-la-colonisation-min...

http://fukushima-informations.fr/?p=5491

Jeg kan sgu ikke lade være med at more mig lidt over, at op til flere her (berettiget) kritiske kommentatorer for ganske få dage siden mente, at den selvsamme franske stat var så ufejlbarlig at, hvis nogen nægtede at betale 75% i skat til den, så var de nogle forfærdelige mennesker.

Jette Abildgaard

Jeg kan ikke lafde vaere med at taenke paa en af de ting den Franske praesident lovede lige foer han blev valgt: Ikke mere krig!! Hm...og, saa var der det med valgloefterne.....man skulle naesten tro det var Danmark.....lad os faa myrdet nogel mennesker, ikke lille Danmark....naah nej..dette her er jo kun om transport, - hvad der ellers sker i Mali, - jamen det er da helt sikekrt ''bare'' endnu en ''fejl'' ikke!?

Den danske støtte er ikke tiltænkt en fredsproces i området; den er til Frankrig og USA, som begge ønsker endnu en 'front' i krigen mod 'terror'. Og Danmark er den villige hund, som lydigt sender de korrekte signaler til vore internationel herrer; at overgangsregeringen i Mali ingen folkelig legitimitet har er mindre væsentligt.

Holger Madsen

@ Michael Pedersen

Formålet med at sende fyrretyve soldater med flyet, er vel, at de skal forsvare det militære isenkrams vej til fronten.

Thomas H. Pedersen

Ja hvorfor skal vi bruge penge og tid på at hjælpe andre mennesker i nød når vi jo har det så godt i Danmark???..

Det kan de jo selv ligge og rode med nede i de varme lande, vi har jo finanskrise i DK og skal selv bruge alle pengene, ikke engang et transport fly kan vi undvære....det kunne jo være vi skulle have nødhjælp til Fyn hvis de sneede inde!...

Robert Ørsted-Jensen og Stig Rasmussen anbefalede denne kommentar

Next stop Congo...

The New York Times har skrevet om hvordan konflikten i Mali er blowback/spillover fra Libyen, idet massevis af de al-Qaeda - linked oprørere, som vi allierede os med og bevæbnede, tog til Mali bagefter og var med til at destabilisere USAs venner der (og som vi nu kæmper imod). Derudover påpeger the Independent i en glimrende artikel om hvordan Tuaregs, som udgjorde en stor del af Gadaffis hær og som kom fra Mali, tog tilbage efter vesten væltede Gadaffi:
"This intervention is itself the consequence of another. The Libyan war is frequently touted as a success story for liberal interventionism. Yet the toppling of Muammar Gaddafi's dictatorship had consequences that Western intelligence services probably never even bothered to imagine. Tuaregs – who traditionally hailed from northern Mali – made up a large portion of his army. When Gaddafi was ejected from power, they returned to their homeland: sometimes forcibly so as black Africans came under attack in post-Gaddafi Libya, an uncomfortable fact largely ignored by the Western media. . . . [T]he Libyan war was seen as a success . . . and here we are now engaging with its catastrophic blowback."
http://www.independent.co.uk/voices/comment/the-war-in-libya-was-seen-as...

Jeg kan desuden stærkt anbefale Glen Greenwalds artikel fra the Guardian:
http://www.informationclearinghouse.info/article33611.htm

Peter Jensen, Troels H. Poulsen, Stig Bøg og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

@Thomas Pedersen
Jeg vidste ikke, at der var tale om nødhjælp. Tak for opdateringen. Jeg troede et kort øjeblik, at vi igen var ved at involvere os i en konflikt, som endnu en gang er blowback fra tidligere indblandinger. Som en tilføjelse til mit indslag foroven, skriver the New York Times følgende:
"commanders of this nation's [Malis] elite army units, the fruit of years of careful American training, defected when they were needed most — taking troops, guns, trucks and their newfound skills to the enemy in the heat of battle, according to senior Malian military officials."... og:
"an American-trained officer overthrew Mali's elected government, setting the stage for more than half of the country to fall into the hands of Islamic extremists."

Stig Rasmussen

Tom Clark, som artiklen selv siger, skyldes det at Gaddaffi hyrede lejesoldater fra Mali fordi han ikke stolede på sine egne, at de så vælger at føre krig i Mali fordi de nu er uønskede i Libyen er ikke et kvalitetsstempel i mine øjne.

Desuden har FNs sikkerhedsråd sanktioneret Frankrigs intervention foruden at samtlige Vestafrikanske lande støtter denne, det er vist kun iblandt den fortabte "venstrefløj" på information, der er modstand mod denne..

Philip B. Johnsen

Hvad der bekymre mig, er ikke en indsats i Mali, bestående af et fly, hvis der er et flertal i folketinget, for en indsats så er der en, hvis garanti for, at der er opbakning i befolkningen, men der var ikke nogen samling af folketinget og efterfølgende afstemning, hvilket efterlader mig med en følelse af demokratisk underskud.

Peter Pedersen

"Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) oplyser, at flyet sandsynligvis kan sendes af sted tirsdag aften.
Han understreger, at missionen på ingen måde er ufarlig. Flyet risikerer at blive beskudt, men det har såkaldte "flares", lyskugler der skydes ud fra militærfly som værn mod missiler."

Flares kan være virksomme mod varmesøgende missiler, men de våben, som oprørerne i MALI er udstyret med er med meget stor sandsynlighed russiske RPG 7, som er designet til at bekæmpe kampvogne og er først detonerer, når den rammer noget der er tilstrækkeligt hårdt, hvormed flares er komplet virkningsløse.

Dermed er det komplet hovedløs og uansvarligt, at Hækkerup får Folketinget tl at udsende to totalt ubevæbnede "busser", som Hercules-flyene ud til en mission, som politikerne intet aner om, uden samtidigt at sørge for, at transportflyene enten har sikring under landing og starter fra enten bevæbnede kamphelikoptere bevæbnede kampfly eller som minimum stærkt bevæbnede observertørhold på jorden

Hvis det er sandt, at der ikke engang udsendes vedligeholdelsesteams til at reparere flyene er dette præcist lige så fladpandet som det jeg lige nævnte.

Som et absolut minimum burde flyene være påmonteret maskingevær med trænede skytter, og modificeret som et reelt gun-ship, så besætningen i det mindste kunne forsvare sig selv ud af en indkamp.

For mig personligt har N. Hækkerup vist sig som en af de største skuffelser i nyere tid, som en af de absolut ringeste forsvarsministre, jeg kan mindes.
Han har med sin både hovedløse og nosseløse tilgang til sit job vist sig at være direkte livsfarlig for danske borgere, han tvinger ud i selvmordsaktioner, fordi han ikke formår at sikre den rygdækning, der er absolut nødvendig for at overleve i en kampzone.

Historien med komplet inkompetente Hækkerupper, der sender danske borgere ind midt i en krigszone uden nogen form for beskyttelse, skal åbenbart gentage sig gang på gang - præcist ligesom i Ex.jugoslavien, hvor fadæsen var så fatal, at Hans Hækkerup måtte forsøge at rette på det ved at sende Leopard kampvogne til den ligeså uansvarlige og komplet ugennemtænkte, uforberedte og aldeles resultatløse FN-mission i Ex-jugoslavien.

Gå dog af, Nick.

Peder Pedersen:
At FN har sanktioneret krigen er ikke et modargument for, at destabiliseringen af Mali er blowback fra Libyen. Og det vil ikke forhindre en stigende sympati i befolkningen for, og hvervning til islamiske terrorgrupper dels som følge af krigen og direkte i takt med drab af civile, som vi har observeret i Yemen. Som flere vestlige efterretningstjeneste har vurderet, vil vi givetvis se angreb mod vestlige mål igen som følge af vores krige, som der var tilfældet med angrebet mod USS Cole, embassaderne i Kenya og Tanzania, 9/11, terrorbombningerne i London og Madrid m.fl. Og når det sker, kan vestlige journalister og kommentatorer igen spørge "hvorfor hader de os?"

Men for at vende tilbage til min første pointe: dette er ikke første gang, vi (vesten) er engageret i konflikter, som følge af tidligere engagementer. Der bliver aldrig nogen knaphed på fjender.

Sider