Telegram

Politikere pynter på oplysninger i web-leksikon

Ansatte for Ellen Trane Nørby har ændret på politikerens Wikipedia-profil. Ikke unormalt, siger administrator.
Telegram
4. januar 2013 kl. 14:26

Det digitale, brugerdrevne leksikon Wikipedia er så populært, at danske politikere har svært ved at modstå fristelsen til at redigere oplysningerne om sig selv eller få deres ansatte til at gøre det.

Blandt de politikere, som er blevet fanget med fingrene i den digitale kagedåse, er Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, hvis ansatte ifølge BT 31 gange siden marts 2011 har ændret i hendes Wikipedia-profil.

Enkelte gange i et sådant omfang, at flere brugere og administratorer på Wikipedia har påpeget, at det bryder med retningslinjerne om, at informationerne på Wikipedia skal være neutrale.

- Jeg ser det ikke som et dagligt eller ugentligt problem, at politikere er inde at redigere deres egne profiler, men det sker da. Det kommer lidt i perioder, typisk op til et folketingsvalg, siger Knud Winckelmann, der er en af administratorerne på den danske del af Wikipedia.

Wikipedia-administratoren bruger en del tid på at kigge nye opdateringer efter for at se, om oplysningerne er korrekte, og om de forholder sig neutralt til emnet.

- I Ellen Trane Nørbys tilfælde havde medarbejderne oprettet en ny brugerprofil under deres eget navn, så det var en af de nemme at afsløre.

- Andre gange opretter de ikke en brugerprofil, men så kan vi for eksempel gå ind og kigge på IP-nummeret og på den måde spore, hvor opdateringen kommer fra, siger Knud Winckelmann.

Det er ikke kun politikere, der nogle gange er lidt for langt fremme i forhold til at tilføje nye oplysninger om dem selv.

- Den samme problematik har vi i forhold til virksomhedsartikler, hvor vi kan se, at deres marketing- eller kommunikationsafdeling er inde og redigere.

- Hvis det er nøgletal og den slags, er det fint nok, men nogle gange kommer hele reklamesmøren, og så skrider vi ind, siger Knud Winckelmann.

Ellen Trane Nørby skriver til BT, at hun ikke ser noget problem i, at hendes ansatte har ændret i hendes Wikipedia-profil.

- Opdateringer af Wikipedia foregår i fuld åbenhed, så både du og alle andre, der benytter sig af Wikipedia, kan se, hvad og hvem der har opdateret profilen.

- Det er en helt naturlig del af mine studentermedhjælperes arbejde, at de faktuelt har opdateret cv m.m. på den profil på Wikipedia, der handler om mig, skriver Ellen Trane Nørby til BT.

/ritzau/

Opdateret 4. januar 2013 kl. 14:35

Lasse Damgaard

- Tja kommer det som et chok at Venstrekvinden manipulere som hun gør ?

Venstre har en tendens til at lave sine egne regler
- Så kan de vel ikke have så meget i mod andre gør det samme

Carsten Hansen

Pinligt at blive afsløret .

Lad os bare få hele listen af selvforherligere frem.

Så skulle der nok dukke både mange ventede, men også nok uventede navne op.

Ikke ligefrem en ny situation. Lektor på Syddansk Universitet oprettede i sin tid sit eget opslag i dansk Wikipedia, men artiklen blev slettet fordi det var en selvbiografi og alt for (selv)promoverende..

Hvorvidt lektorens efterfølgende "videnskabelige eksperiment" omkring dansk Wikipedias fejlretningsprocedure har forbindelse til denne oplevelse er et åbent spørgsmål.

Komisk at hun forsøger med en løgn om at det foregår i åbenhed. Når det foregår via en anonym bruger er det da overhovedet ikke i nogen form for åbenhed.

Heinrich R. Jørgensen

Wikipedia er ikke et leksikon. Det er en encyclopædi.