Telegram

Regeringen hemmeligholder PET-sager fra Den Kolde Krig

Personer, som blev registreret af efterretningstjenesten før Murens fald, får ikke lov at se deres sag.
Telegram
25. januar 2013 kl. 04:10

Regeringen afviser at åbne for historisk indsigt i de 1200-1500 bevarede personsager, som PET oprettede under Den Kolde Krig, skriver Information.

Det sker, selv om regeringspartierne tidligere har været fortalere for en sådan ordning, og dermed kan personer, som Politiets Efterretningstjeneste registrerede under Den Kolde Krig, ikke få lov at se deres sager hos efterretningstjenesten.

Det såkaldte Wendler Pedersen-udvalg, hvis arbejde ligger til grund for den nye politiske aftale om en PET-lov, angav sidste år i sin betænkning, hvordan en historisk ordning om indsigt eventuelt kunne udformes.

Udvalget foreslog, at kun hvis "afgørende hensyn taler imod", skulle borgere registreret af PET fra 1945-1989 kunne få afslag på at se deres sag.

Men ordningen kom ikke med i den politiske aftale, og Justitsministeriet oplyser til Information, at den heller ikke kommer med i det kommende lovforslag om PET.

Ifølge Jan E. Jørgensen (V) gjorde Venstre det klart under forhandlingerne om aftalen, at partiet helst så ordningen indført:

- Men det ville regeringen ikke være med til, og det er ærgerligt, fordi det forhindrer, at vi kan få hele fortællingen om Den Kolde Krig, siger han til Information.

Adspurgt om muligheden for en historisk indsigtsordning karakteriserede Radikale Venstres retsordfører, Jeppe Mikkelsen, sig sidste år i Information som "åbenhedsfanatiker" og efterspurgte "mere åbenhed på alle områder for PET".

Jepper Mikkelsen og retsordfører Karina Lorentzen (SF) henviser begge over for Information til, at "vi har valgt at fokusere på indsigten og kontrollen med PET fremadrettet", som Karina Lorentzen siger.

/ritzau/

Opdateret 25. januar 2013 kl. 10:25

Man har en holdning hvis man er i opposition og en anden hvis man er i regering..

Torben Nielsen, Flemming Andersen, Steffen Gliese og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er ikke et svar, de giver - det ene udelukker på ingen måde det andet. Vi har brug for en revolution i forvaltningen, hvor adgang bør være reglen - f.eks. også til afsagte domme - og afslag måske kun burde kunne gives ved dom.

Jens Falkesgaard, Torben Nielsen, Palle Yndal-Olsen og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar
Flemming Andersen

Det er da den rene komedie med denne regering. Tag jer dog nu sammen og hold fast på bare et minimum af principper. Hvad men åbenhed som en start??

Torben Nielsen

Jeg er bange for at Danmark aldrig bliver et frit og åbent samfund.

Venstre hygger sig lige nu, men vil også snurre rundt og modsætte sig åbenhed, når de kommer i regering igen og får magt - for sådan tænker regeringer. Sådan handlede de borgerlige i deres ti år ved magten, og før dem gjorde Nyrup-regeringen intet godt for åbenheden. Sådan er det åbenbart bare.

Det giver så aktuelt god plads til idiotiske kommentarer om at regeringen nu vil beskytte "folk med tidligere kontakter til Østblokken" fra Jacob Mchangama, der atter viser sine idelogiske skyklapper frem. For hvis der havde været noget som helst låddent i arkiverne, som VKO havde turdet vise frem, var det for længst blevet lagt i Bent Jensens klamme hænder.

Jeg kunne så bidrage med en mere indlysende mistanke, om at de centrale politiske aktører har været til "forebyggende samtaler" hos PET, hvor de er blevet orienteret om hvilke historier om dem, der i givet fald kunne dukke op i pressen. Hvis politikerne ønskede øget åbenhed, skulle PET da gerne gå forrest med udvalgte gode eksempler...

Men logikken er desværre nok langt mere brutal og kedelig. At systemet herhjemme ruller videre uanset regeringsfarve. Ikke som en skjult sammensværgelse men blot i tung inerti, hvor alt blir ved det gamle, fordi maskineriet blot knirkende bevæger sig videre ad fastlagte skinner.

Christansborg-mekanikken virker lammende på alle gode tanker, og intet vil ændre på det, før selve grundlaget bliver gennemdiskuteret og nytænkt fra grunden af. Og det er der tydeligvis ingen politisk vilje til, for det er ikke i sådanne tanker, at de nemme politiske point kan hentes.

Endnu engang bringes et Ritzau-telegram, som bygger på en artikel, der er i dagens avis.

Holger Madsen

Steen:
Det er Ulrik Dahlin og Anton Geists artikel, - Regeringen vil hemmeligholde........., der 4 timer senere bliver til et Ritzau telegram med overskriften, - Regeringen hemmeligholder...........
Indholdet er det samme.!