Regeringen vil sende militærfly til Mali

Regeringen vil sende et Hercules-fly og personel til uroplagede Mali. Udenrigspolitisk Nævn er hasteindkaldt.
14. januar 2013 kl. 13:30Opdateret 14. januar 2013 kl. 14:15

Regeringen vil sende et Hercules-transportfly og støttepersonel til det uroplagede vestafrikanske land Mali. Det erfarer Ritzau.

Det danske militærfly skal efter planen støtte Malis regering og Frankrigs militæroperation i kampen mod islamistiske oprørsstyrker.

Ifølge Ritzaus oplysninger er Udenrigspolitisk Nævn blevet hasteindkaldt til et møde klokken 15.15, hvor både udenrigsminister Villy Søvndal (SF), forsvarsminister Nick Hækkerup (S) og udviklingsminister Christian Friis Bach (R) deltager.

Her vil nævnet tage stilling til, om der er opbakning til regeringens ønske om aktiv indblanding i konflikten i Mali.

Udenrigsminister Villy Søvndal slog søndag aften fast, at den danske regering bakker op om Frankrigs militære operation i Mali, hvor væbnede muslimske oprørere forsøger at løbe den svage regeringshær over ende.

- Jeg er meget bekymret over situationen i Mali. I lyset af risikoen for yderligere destabilisering bakker jeg fuldt og helt op om Frankrigs forsøg på at sikre stabilitet i området.

- Frankrigs indsats skal ikke mindst ses i lyset af behovet for at beskytte civilbefolkningen og et ønske om at forhindre terrororganisationer i at overtage kontrollen i den skrøbelige stat, sagde Søvndal.

Frankrig indledte fredag en militær operation i Mali for at støtte Malis regeringshær i kampen mod de væbnede oprørere, der kontrollerer hele den nordlige del af landet.

Siden har franske militærfly og franske soldater bombet militante islamistgruppers stillinger i det centrale Mali og tvunget oprørerne på flugt.

Den franske regering har bedt FN's Sikkerhedsråd om at samles mandag aften dansk tid for at diskutere den seneste udvikling i Mali.

Flere vestafrikanske lande har allerede lovet at sende soldater til Mali.

USA, Tyskland og Storbritannien har alle udtrykt støtte til den franske intervention i Mali, men samtidig afvist at hjælpe til med direkte militær indblanding.

Storbritannien har dog valgt at stille to militære transportfly til rådighed, ligesom USA ifølge nyhedsbureauet AP har tilbudt at sende ubemandede dronefly til Mali.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Hans Hansen

Endnu en krig - suk. Kan vi ikke i stedet deltage med nødhjælp og genopbygning af infrastruktur såvel som stabiliserende institutioner.

Brugerbillede for Peder Kruse

Send for guds skyld ikke vore soldater i krig med franske generaler i front. Overvej i det mindste konsekvenserne grundigt. Det her handler først og fremmest om fransk indenrigspolitik. Hvad sker der den dag, franskmændene (igen) stikker halen mellem benene. Hvornår indser i, at vi ikke kan gøre verden et hak bedre med dansk våbenmagt. Jeg ved snart ikke, om det er et udslag af storhedsvanvid eller et opbygget mindreværdskompleks. Deltag ikke i starten på en konflikt, som i løbet af ganske kort tid, kan eskalere ud i noget, vi troede var løgn.

Brugerbillede for Peder Kruse

"USA, Tyskland og Storbritannien har alle udtryk støtte til den franske intervention i Mali, men samtidigt afvist at hjælpe til militært."

Håber sandelig, at Udenrigspolitisk Nævn er informerede herom. De 3 lande har nemlig gennemskuet den indenrigspolitiske dimension i den franske skovtur !

Brugerbillede for Alan Strandbygaard
Alan Strandbygaard

JJeg er a princip imod enhver form for krigsdeltagelse.

Men hvad nytter det at sende nødhjælp til mennesker der er blevet slagtet.

Nødhjælp og genopbygning af infrastruktur er temmelig ineffektivt mod maskingeværer og granater.

Brugerbillede for Vladislav Antonic
Vladislav Antonic

De politikere der mener at krig er løsningen burde netop selv tage til Mali og kæmpe for deres idéer!

Poul Borup-Andersen, Jette Abildgaard, Jack Jönsson, Jens Thorning og Simon Olmo Larsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Jens Thorning
Jens Thorning

Spindoktoren har længe efterlyst, at Helle viser, hun har "nosser". Måske. Men det fremgår vist tydeligt, at USA, Storbritannien og Tyskland har bedt Danmark om at hjælpe Frankrig. Så bliver Danmarks credit-konto efterhånden så velpolstret, at man skulle tro, vi var sikret hjælp fra oven af til evig tid. Sådan er det desværre ikke ...

Brugerbillede for Olav Bo Hessellund
Olav Bo Hessellund

"Frankrigs indsats skal ikke mindst ses i lyset af behovet for at beskytte civilbefolkningen og et ønske om at forhindre terrororganisationer i at overtage kontrollen i den skrøbelige stat, sagde Søvndal."

Søvndal "glemte" lige at nævne de strategiske interesser Frankrig og Vesten har i Mali, nemlig adgangen til de vigtige, for ikke at sige afgørende, uranforemomster i landet. Uden dem intet fransk atomvåben!

Hvorfor skal vi altid besmykke vores indblanding i andre landes forhold alene med henvisning til humanitære og demokratiske hensyn? Forskellen på en halv sandhed og en løgn kan for den forudsætningsløse i praksis være svær at få øje på.

Propagandamaskinen kører allerede!

Brugerbillede for Carsten Mortensen
Carsten Mortensen

Danmark skal åbenbart være krigsførende nation. .....suk, hvad det EU dog har medført.
Og så fik det endda en fredspris!
Vorherre til hest!

Brugerbillede for Peter Pedersen
Peter Pedersen

Den skjulte dagsorden for Statsmosteren er formentligt fortsat det desperate støtte på at hente fransk støtte til Thornings høj-profilerede og infantilt populistiske "EU-Rabat".
EU besluttede i december at udsende en styrke på 250 mand til træningsmissioner, betalt af EU.

Ganske vist er det da tydeligt, at den aktivistiske udenrigspolitik ikke er lagt i skuffen, men i endnu højere grad lever i bedste velgående - bare det er EU og ikke USA, der svinger taktstokken
Hykleri - Jaja naturligvis. Det er jo netop hele kernen af den politik 3 regeringspartiers har ført lige siden de fik nøglerne til ministerkontorerne.

Det er dog langt fra indlysende, hvorfor DK skal deltage i lige præcist den kamp, og personligt er jeg dog helt sikker på, at Søvndal intet som helst overblik har over, hvem det er han reelt hjælper i Mali,
fordi det er klart et meget kompliceret sammensurium af stammespørgsmål, etniske forhold, viklet godt ind i flygtede Gadaffi-tilhængere og arabisk, Al Qaida-inficerede elementer, der kæmper om magten efter militærkuppet i 2012 :

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-17582909

http://www.aljazeera.com/indepth/features/2013/01/20131139522812326.html

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-18814291

Brugerbillede for Poul Borup-Andersen
Poul Borup-Andersen

Jeg har lagt en kommentar til artiklen ca. 14:49. Jeg kontrollerede at den var korrekt optaget. Nu er min kommentar væk ( den med vores gældsætning i 2013 med kr. 100 mio. pr. DØGN, og vores egen borgerkrig her i Danmark). Af pressen og politikere kaldet 'bandekrig'
Kan kommentaren bare 'forsvinde'?

Brugerbillede for Jette Abildgaard
Jette Abildgaard

Poul Borup-Andersen,

ja, det kan en kommentar desvaerre godt Poul...specielt hvis den indeholder for meget sandhed.....

Brugerbillede for Hasse Gårde-Askmose
Hasse Gårde-Askmose

Jamen så må de - franskmændene - efterhånden have nok af kæmpestore transportfly.

3-4 ialt?

Hvor mange soldater er det nu Frankrig har sendt til Mali?

et par hundrede?????

Symbolpolitik.

Brugerbillede for Henrik L Nielsen
Henrik L Nielsen

Poul Borup-Andersen

Information er ligesom Facebook indimellem lidt for hurtige på aftrækkeren og censurerer indlæg uden god grund. Modsat Facebook indrømmer de det aldrig og en undskyldning, det får du ikke.