SF: Banker bør vise samfundssind

Skræmmende, at nogle banker tilsyneladende er i kapløb om at skille sig af med de dårligste kunder, mener SF.
18. januar 2013 kl. 16:00Opdateret 18. januar 2013 kl. 20:08

Danske Banks abonnementsordning, hvor det bliver dyrere for kunder med få penge at være kunde og billigere for de rige, er en udvikling, der bekymrer regeringspartiet SF.

- Det er en skræmmende tendens, at nogle banker tilsyneladende er ude i et kapløb om at skille sig af med de dårligste kunder.

- Selvfølgelig skal alle betale enhver sit, men en bank er i dag en basal ting for alle, og derfor vil jeg appellere til, at branchen udviser samfundssind- og ansvar, siger SF's erhvervsordfører Karina Lorentzen.

I dag skal alle danskere have en Nem-konto i en bank, og er man ikke ved muffen, bliver det dyrere at være abonnent i landets største bank, Danske Bank.

- Jeg kender jo ikke detaljerne i det, Danske Bank vil, fuldt ud. Men foreløbig er jeg en smule bekymret.

- Som mennesker bevæger vi os gennem forskellige livsforløb, for eksempel fra at være studerende med kun råd til spaghetti og ketchup, over lønmodtager og til selvstændig - med både høj og lav indkomst. For til sidst at ende som pensionist.

- Både samfundet og branchen må have en interesse i, at der er fornuftige tilbud om bankforretninger i alle livsfaser. Også hvis man ikke tjener så meget, siger Karina Lorentzen.

Hun frygter, at den tankegang, som Danske Banks tiltag er et udtryk for, kan blive katastrofal.

- Det vil være katastrofalt, hvis tankegangen bliver den, at de kunder man tjener mange penge på, får særligt favorable vilkår, mens småsparerne risikerer at blive stavnsbundet eller betale ekstraordinært meget for basale ydelser, fordi der ikke kan spindes guld på dem, siger hun.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nationaliser de gribbe!

Else Damsgaard, Torben Arendal, Torben Nielsen, Steffen Gliese, Peter Hansen, Flemming Andersen, Henrik Rude Hvid og Verner Nielsen anbefalede denne kommentar
Verner Nielsen

.... og skaf dem noget ordentligt arbejde.

Else Damsgaard, Torben Arendal, Steffen Gliese, Flemming Andersen og Henrik Rude Hvid anbefalede denne kommentar

Vi skal da bare have et statsligt alternativ, hvor man kan have løn og opsparing. Så må alle spekulanterne klarer sig selv.

Claus Jørgensen, Torben Arendal, Steffen Gliese, odd bjertnes, Peter Hansen, Flemming Andersen, Torben Selch, Peter W. Svendsen og Tove Lodal anbefalede denne kommentar
Karen von Sydow

Man kunne som borger - og deriblandt bankkunde - started med at forlade Danske Bank, hvis man da ikke allerede har gjort det samt opfordre sin familie, venner og bekendte til at gøre det samme.

Fatter ikke så mange danskere er kunde i den bank. Ubegribeligt.

Else Damsgaard, Torben Arendal, Torben Nielsen, Steffen Gliese, Janus Agerbo, Flemming Andersen, Lise Lotte Rahbek, Torben Selch, Jesper Frandsen, Torben K L Jensen, Henrik Rude Hvid og Tove Lodal anbefalede denne kommentar
steen nielsen

Hvad er en dårlig bank kunde? er det en som ingen gæld har, men heller ikke formue?

Torben Nielsen, Michael Madsen, Simon Olmo Larsen, Peter Hansen og Torben Selch anbefalede denne kommentar

@Karen von Sydow,
Du har naturligvis fuldstændig ret, Danske Bank bør opleve en kundeflugt uden fortilfælde.
Men det er nu ikke så nemt. Jeg har selv gennem tiden haft konto i to forskellige pengeinstitutter, der blev overtaget af Danske Bank. Første gang det skete, flyttede jeg til en anden bank, men da den så efter nogle år også blev overtaget af Danske Bank, gav jeg op.
Indtil nu - efter dette agter jeg at prøve for tredje gang at slippe ud af det system, gerne permanent.

Else Damsgaard, Torben Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Danske Bank oplever faktisk en kundeflugt uden lige - Danske Bank har adrig tabt så mange kunder som nu.

Der er ikke noget nyt i at en bank giver deres gode kunder en bedre deal end deres dårlige kunder; og hvad er så hvad?
Hvis man f.eks. ikke har orden i sin økonomi, intet ejer, mv. er man en dårlig kunde; har man derimod orden i sin økonomi, ejer en del mv. så får man f.eks. en bedre rente end andre kunder. En del af problemt i 00'erne var faktisk at bankerne lånte en del penge ud til kunder, som de på forhånd måtte vide ikke kunne betale de lånte penge tilbage.

Langt værre er det faktisk at stort set alle banker i dette land afviser hjemløse personer som kunder. (Hus Forbi, nr.1, 2013, eller nr. 12, 2012)

Torben Arendal, Vivi Rindom, Steffen Gliese, Simon Olmo Larsen og Tove Lodal anbefalede denne kommentar

Der skal overhovedet ikke nationaliseret noget som helst i banksektoren.

Derimod kunne regeringen passende oprette en "statsbank" hvor man kunne få opbevaret sine penge til 0% (der er ingen udlån i banken og derfor heller ikke noget der kan give overskud til at forrente indlån), få udleveret et dankort samt håndtering af betalingsservice. Uden gebyrer. Dette ville skabe et strukturelt sikkerhedsnet for alle de der ikke kunne blive kunder i en bank.

Dette kan uden problemer håndteres af ATP i det de allerede kender alle danskere, Derudover fungerer de i princippet allerede som udbetalings maskine for alle som modtager en eller anden form for støtte af det offentlige (pension, børnepenge, kontanthjælp osv)

Dorte Sørensen, Henrik Brøndum, Michael Madsen, odd bjertnes, Janus Agerbo, Flemming Andersen, Peter W. Svendsen og Erik Jensen anbefalede denne kommentar
John Vedsegaard

Nu er det jo ikke lige en nyhed at bankerne udelukkende tænker på sig selv og særligt dem på de dyre kontorer.

Man kan også, ved lovgivning, tvinge alle pengeinstitutter til at afskrive alle krav, når de er 5 år gamle, uanset om folk er dømt til at betale eller ej.

Jeg syntes ikke bankerne nødvendigvis skal tænke på andre end sig selv, men de skal bare ikke have adgang til at låne penge af staten uden at give noget igen.

Det bedste er en statsligt ejet bank, der udkonkurrere de private på alle områder. Vi har brugt alt for meget energi og alt for mange penge på de grådige bæster.
Men da vi ikke må have sådan en for EU, ser jeg ikke anden mulighed end at vi melder os ud.

Claus Jørgensen, Michael Madsen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

@John Vedsegaard

"Det bedste er en statsligt ejet bank, der udkonkurrere de private på alle områder"

Nej. Skatteyderne skal ikke tage risici ved at låne penge ud til borgerne eller firmaer.

John Vedsegaard

-> Niels Bøjden, jeg syntes en statslig bank skal låne penge ud til arbejdspladsskabende aktiviteter, men til 0% rente, eller meget lav rente, resten er jeg 100% enig i.

Christian Larsen

Det er ikke gratis at drive bank og opretholde den finansielle infrastruktur.

Er der kunder der er utilfredse, kan de skifte bank. Det er faktisk ret let og der er flere banker at vælge mellem, end der er dagligvaregrupper i Danmark.

Alternativt kan de selv starte en sparekasse sammen med de andre utilfredse.

Hvorfor skal jeg betale for kunder der giver underskud, når jeg i forvejen deltager i et stort omfordelingscirkus over den tvangsopkrævne skat?

I sidste månede udtrykte Danske Bank noget overraskende samfundssind med deres "New Normal - New Standars" kampagne.

Kritikken over kampagnens budskaber i relation til Danske Banks pengegriskhed var massiv, og særligt omklamringen af den finanskritiske Occopy bevægelse blev selv for Danske Bank en tak for utroværdig...

Med Danske Banks indførelsen af en relativ dyr, såkaldt abonnementordning for deres fattigeste kunder, er det klart for alle, at deres nyligt fundne bekymring for det omgivne samfund var et hyklerisk fupnummer, som de helt i firmaets ånd og selvforståelse selvfølgelig ikke havde tænkt at sig at realisere. New Normal var i virkeligheden Old Normal:; "Gør det du er bedst til, - det gør vi!

Hvis Danske Banks usmagelige holdninger til profitmaksimering på de fattiges bekostning breder sig til andre banker, bør regeringen alvorligt overveje den Statsbank, som der allerede i dag er et stort behov for, således at almindelige lønmodtagere og borgere på offentlig forsørgelse, ikke er tvunget til at finansere de private bankers konstante umættelige behov for øget indtjening,

Claus Jørgensen, Torben Nielsen, Steffen Gliese, Janus Agerbo og Henrik Rude Hvid anbefalede denne kommentar

:-) hmmm.... har danske bank stadig kunder... er det virkelig ikke lykkedes dem at skæmme folk væk endnu... hvad skal der egentlig til for at det lykkedes. Ubegribeligt.
Men historisk har folk det jo med at følge i hælene på hinanden. Om det så er ud over kanten. 2013... skuffende. Der er kun de skurke vi selv vælger der skal være. Så hvad siger medie billedet om vores dømmekraft.

Torben Nielsen, Steffen Gliese og Erik Jensen anbefalede denne kommentar

Det er ikke godt , det Danske Bank gør.

Men Karine Lorentzen ,SF / MF, kunne vel blot henvise til, at de mennesker ,der deler hendes opfattelse poitisk og m h t banker, frit kan gå hen til f eks Arbejdernes Landsbank ????

Henrik Rude Hvid

Karen Von Sydow, du har ret. Det er den bedste statement, man kan gøre som kunde i Danske Bank - banken for hvem? Rige kunder?!

At bede bankerne vise samfundssind svarer til at bede løver om at blive vegetarer.

Jeg begriber simpelthen ikke, at der ikke findes en statsbank, som er renset for spekulation, investering osv. Når man ikke kan modtage løn, pension eller noget som helst uden, at det skal forbi en bank, så burde man have et alternativ. Kan simpelthen ikke forstå, hvorfor man SKAL støtte et privat aktieselskab for at kunne få udbetalt penge!

Claus Jørgensen, Niels G Madsen, Torben Nielsen, Steffen Gliese, odd bjertnes, Janus Agerbo, Torben Kjeldsen, Ib Christensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

@Christian Larsen

Det her gælder for radio og TV udsendelser.

»Loven kræver, at det udførligt skal fremgå – enten før eller efter udsendelsen – at der er tale om en sponseret udsendelse, samt hvilken organisation eller virksomhed, der har sponseret,«

Syntes du ikke også at det burde gælde for ansatte i PR / lobby virksomheder, som bruger læser breve til deres "udsendelser"?

Mikkel Nielsen

Tue

Ja det er absurd,

Til de Liberale

Du kan kun skifte bank hvis du er priviligeret, eller ses som minimum en neutral kunde. Er du arbejdsløs, på en overførselsindkomst eller er du på anden vis en "dårlig" kunde for banken, ja så er du mere eller mindre stavnsbundet i den bank du befinder dig i, (såfremt du er i en)For ingen af de andre banker gider at tage dig, det er realiteten i 2013. Tak for kaffe, det kalder jeg samfundssind.

Så statsbank er en win win, bankerne slipper for de kunder de ikke gider have, de rige asociale, egoistiske og grådige slipper for at "betale" for dårlige kunder. Og dem der er i statsbanken slipper for at betale et horribelt gebyr til en slesk, pengegrisk, profit hungrende grib.

Tue Romanow, Claus Jørgensen, Steffen Gliese og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Jeg tror nem kontoen er et element der ligger klar.
Sammen med børneporno filter, logning af internet brug og telefon, terrorpakke og er politiets ret til indtrængen og visitation ikke også blevet justeret?.
Ting som stille og roligt bliver indført hver for sig.

ACTA var også et element de gerne ville have bygget, men den gik ikke så nemt som de andre.

Når alle elementerne, eller byggestenene om i vil, ligger klar, så kan de føjes samme / sam-køres over en nat, så når man vågner næste morgen er det sidste af ens frihed væk.

Gert Sørensen

Det er helt iorden at Danske Bank vil have betaling for de ydelser de stiller til rådighed.- vi skal væk fra den naive holdning mange har om at alting er gratis.

Steffen Gliese

Jamen, Gert Sørensen, alting er gratis - de koster kun, fordi vi tillader private mennesker at eje dem og at sætte priser på dem.

Erik Jensen , Torben Arendal, Jesper Wendt og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Jens Overgaard Bjerre

Staten - selvom dens administratorer elsker bankerne - kan ikke lovfæste, at man SKAL have en nemkonto i bank. Og så lade bankerne sige nej til dem, som de kunder, som de ikke er interesseret i. Sikke en forkælelse fra vicestatsminister, økonomi-og indenrigsminimalminister M. Vestager.

Sider