Telegram

Søvndal i flæsket på EL: Tag dog ansvar i Afghanistan

Villy Søvndal beskylder Enhedslisten for at være urealistiske i debatten om det danske exit i Afghanistan. Det er ikke ansvarligt at anbefale, at vi spurter mod udgangen, siger udenrigsministeren
Telegram
29. januar 2013 kl. 17:40

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) er langt fra imponeret over Enhedslistens bidrag til debatten om Danmarks militære nedtrapning i Afghanistan.

Enhedslisten mener, at Danmark frem over kun skal bidrage med humanitær hjælp i landet og altså ikke stå for træning af den afghanske hær samt sende F16-fly til det krigsplagede land, som regeringspartierne overvejer.

Men Enhedslisten overser, ifølge Villy Søvndal, det danske ansvar i Afghanistan.

- Regeringen har i sin håndtering af vores Afghanistan-engagement lagt vægt på to ting. Realisme og ansvarlighed. To principper, som Enhedslisten ikke synes unødigt tynget af i denne sag, udtaler Villy Søvndal i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Det er ikke ansvarligt at anbefale, at vi spurter mod udgangen, som Enhedslisten anbefaler.

Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, beskyldte tirsdag alle Folketingets andre partier for at fortsætte en krig, som Danmark ikke kan vinde.

Udenrigsministeren mener omvendt, at Enhedslisten optræder naivt, når de udelukkende vil bistå afghanerne humanitært.

- Regeringen er fuldt ud opmærksom på, at det militære ikke kan stå alene. Men det kan det humanitære heller ikke. Vi standser ikke Taliban i at overtage magten ved at kaste nødhjælp og tæpper i hovedet på dem.

- Det militære og det civile og humanitære skal følges ad. Det har været et centralt princip i vores indsats. Og nu går vi så ind i en ny fase, hvor den civile indsats træder i forgrunden, lyder det fra udenrigsministeren.

Han tilføjer, at Enhedslisten i de seneste udenrigspolitiske debatter har prioriteret politisk korrekthed over ansvarlighed.

- Jeg synes, vi i denne sag, som vi også så det for nylig omkring Mali, ser et Enhedslisten, som hellere vil have de rigtige holdninger og stå på sidelinjen og kritisere, at alt ikke er perfekt, end de vil tage ansvar og en risiko i forsøget på at gøre en forskel.

Den danske indsats i Afghanistan har varet i 11 år, og i alt har 43 danske soldater mistet livet. Krigen blev indledt efter selvmordsangrebene på New York og Washington den 11. september 2001.

/ritzau/

Opdateret 29. januar 2013 kl. 18:30

Nu er det jo desværre lagt fra første gang, Villy har underlige opfattelser.

Selv om jeg ikke bor i Danmark, tror jeg faktisk ikke, at Enhedslisten har noget ansvar for situationen i Afghanistan, og det troede jeg faktisk heller ikke, at Vily havde.

Men måske er jeg som dansk skattebetaler uden stemmeret også ansvarlig, blot fordi jeg ufrivilligt har medfinancieret projektet? Det er i hvert fald svært at finde ud af, hvilke logik er rører sig inde i Villy´s hoved.

Bill Atkins, Holger Madsen, Lene Christensen, Viggo Helth, Martin Hansen , Rasmus Kongshøj, Lykke Johansen, Rune Petersen, Bo Carlsen, Torben Nielsen, Henrik Darlie, Sabine Behrmann og Leo Mogensen anbefalede denne kommentar
Holger Madsen

Hvis der er nogen, der skulle gåes i flæsket på, - så er det Villy Søvndal.
Hans angreb på Enhedslisten, skal nok mere ses som en modreaktion på den kritik han får fra sit bagland. De må også virkelig føle sig forrådt over hans krigspolitik.

Per Torbensen, Lene Christensen, Rasmus Kongshøj, Lykke Johansen, Bo Carlsen, Torben Nielsen, Henrik Darlie og Henrik Klausen anbefalede denne kommentar

Han skulle tale om ansvar, skulle han. Det ene øjeblik fortæller han de bahrainske oppositionelle, at kampen går videre. Det næste øjeblik sender hans partis erhvervs-ministre penge derned for at rige forretningsfolk kan flyve billigere til Danmark.
Aner han hvad ansvar overhovedet er for en størrelse?
Med den slingrende kurs han har lagt i sin politik, så ender det med, at SF siger ja
til både storskalaloven, og til at Grønland godt kan eksportere uran.

Per Torbensen, Holger Madsen, Lene Christensen, Viggo Helth, Gert Romme, Bo Carlsen og Henrik Darlie anbefalede denne kommentar

Jeg synes, vi i denne sag, ser en Villy Søvndal, som hellere vil have en foroverbøjet, bukserne nede om anklerne-holdning og acceptere, at alt ikke er perfekt, end han vil tage ansvar for at vi ikke spilder flere penge og flere danske liv i forsøget på at tjene den globale våbenindustri.

Lene Christensen, Rasmus Kongshøj, Brian Pietersen, Henrik Darlie, Ib Christensen og Henrik Klausen anbefalede denne kommentar
Henrik Larsen

'Ansvarlighed' er et meget relativt begreb, men hvis det i denne situation er ansvarligt at fortsætte med at bruge 2 mia. af befolkningens kr. om året på krig i et land, som åbenlyst intet havde at gøre med 9/11, hvis det er ansvarligt at holde et korrupt regime, som holder sig ved magten pga valgsvindel, hvis det er ansvarligt, at civilbefolkningen lider, hvis det er ansvarligt at fortsætte alliancen med krigsherrerne, så har SF's udenrigsminister ret i, at EL er uansvarlige. Det er jeg i givet fald også. Og det er jeg stolt af

Søren Johannesen, Lene Christensen, Martin Mørch, Martin Hansen , Anders Kristensen, Rasmus Kongshøj, Brian Pietersen, Gert Romme, Lykke Johansen, Rune Petersen, Bo Carlsen, Ellen Braae, Henrik Darlie, Peter Ole Kvint, Claus Jørgensen, Kim Hansen, Michael Madsen, Ib Christensen, Holger Madsen, Tue Romanow, Niels Mosbak, Henrik Klausen og Jørgen Rygaard anbefalede denne kommentar

Villy har nok altid været en forklædt Fredsdue.....og viser nu siden han blev Minister med al dens pomp og pragt....at han bare er en neoliberal Høg.

lars abildgaard, Lene Christensen, Lykke Johansen, Henrik Darlie og Peter Ole Kvint anbefalede denne kommentar
Holger Madsen

Villy Søvndal
- Vi standser ikke Taliban i at overtage magten ved at kaste nødhjælp og tæpper i hovedet på dem.

Nej, vi tæppebomber dem i stedet for, for vi skal vise dem, at de ingen ret har til at være i eget land.

De som tog ansvar for at gå ind i hvepseren (hvor hvide mennesker har brændt nallerne i nu 3 omgange) må tage det fulde ansvar for at gå ud før opgaven er løst - fordi opgaven er umulig for andre end afghanerne selv.

Søren Johannesen, Rasmus Kongshøj, Gert Romme og Malan Helge anbefalede denne kommentar
Henrik Klausen

Villy har udviklet signifikante røvhulstendenser i sin tid som udenrigsmedister.

Søren Johannesen, Lene Christensen og Lykke Johansen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Realisme og ansvarlighed, det er, hvad Villy lægger vægt på i Afghanistan. Så kom hjem, jo før jo bedre.
Som Holland:
http://www.information.dk/225148
Australien, delvis UK (4000 tropper før tid)
http://translate.google.dk/translate?hl=da&langpair=en%7Cda&u=http://www...
Canada og andre.

ellen nielsen

"Nej, vi tæppebomber dem i stedet for, for vi skal vise dem, at de ingen ret har til at være i eget land."
------------------------
Besynderligt nok,
at det næsten altid er mænd, som er tilhængere af et fundamentalistisk taliban-styre,
hvor piger ikke må gå i skole,
og kvinder kun må færdes uden for ægtefællens eller broderens syn iført burka!

Michael Kongstad Nielsen

Ellen Nielsen,
- går du ind for fortsat "tæppebombning"? Og i hvor mange år? 12 år til?

Troels H. Poulsen, Bo Carlsen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

ellen nielsen

"at det næsten altid er mænd, som er tilhængere af et fundamentalistisk taliban-styre,
hvor piger ikke må gå i skole,
og kvinder kun må færdes uden for ægtefællens eller broderens syn iført burka!"

Det hjælper alverdens krigsindsats ikke på, heller ikke i Afghanistan, hvor imod nødhjælp der afhjælper fattigdom kan fjerne uligheden mellem mænd og kvinder.

Per Torbensen, Henrik Larsen, Holger Madsen, Martin Hansen , Rasmus Kongshøj, Henrik Klausen, Lykke Johansen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

tsk. Villy -Vi burde aldrig ha' väret ved indgangen!

Søren Johannesen, Rasmus Kongshøj og Henrik Darlie anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Jeg kunne godt tænke mig at høre hvad den egentlige grund er til at Søvndal er så ivrig efter at påtage sig ansvaret for den massive landbrugsstøtte VI skal bidrage med til opioumsvalmuer!

Der er en larmende tavshed omkring den eksplosion af opium eksport der er fulgt med vores indsats i Afghanistan. Og også i Irak blomster valmuerne i dag.

Martin Hansen , Lykke Johansen, Rune Petersen, Bo Carlsen, Henrik Darlie, Kim Hansen og Lars Hansen anbefalede denne kommentar
Holger Madsen

Villy: Tag dog ansvar for den førte politik i Afghanistan, - og forlad posten.!

Niels Engelsted, Søren Johannesen, Lene Christensen, Martin Mørch, Henrik Klausen, Lykke Johansen, Bo Carlsen, Torben Nielsen og Henrik Darlie anbefalede denne kommentar
alexander andersen

"SF er ikke – og har aldrig været – et pacifistisk parti."
"Desuden ønsker vi en mere offensiv udenrigspolitisk linje i EU-regi."
Fra SFs hjemmeside.. Overraskende hvor krigsliderlige SF er.
Måske bare Villy synes det ser sjovt ud med "fyrværkeri" når han fiser rundt i privatfly.
Om man slår ihjel på jesus, allahs eller demokratiets vegne går vel ud på et.
Jeg vil alle dage hellere ha et tæppe kylet i hovedet, end en bombe påmalet villys fjæs og sloganet "det kan la' sig gøre".

Lene Christensen, Rune Petersen, Bo Carlsen og Henrik Darlie anbefalede denne kommentar

Engang for meget, meget længe siden, i medio 1990´erne var jeg med i en demonstration hvor SF var hovedtaler imod Frankrigs atombombe-prøvesprængninger.

Siden dengang er SF blevet mere og mere borgerlige, behagesyge og magelige.

I dag er SF intet andet end en parodi på en god idé der var.

Mads Kjærgård, Henrik Larsen, Lykke Johansen, Bo Carlsen, Peter Ole Kvint og Henrik Darlie anbefalede denne kommentar
Henrik Darlie

Kære villy
SF burde tage ansvar i danmark - IKKE i afghanistan.

Lene Christensen, Lykke Johansen, Rune Petersen og Ivan Gullev anbefalede denne kommentar

De fleste af debattørerne glemmer, at det var Poul Nyrup der var ansvarlig for, at vi gennem "musketereden" i NATO, gik i krig i Afghanistan.
Der synes at være en skjult enighed om, at det var den blå regering der var ansvarlig for, at vi var med til at starte invasionen i Afghanistan, folk har en kort hukommelse.
SF stemte ikke imod, så de er også ansvarlige, derimod mener jeg, at enhedslisten undlod at stemme, men det er muligt, at jeg husker forkert, de har måske stemt imod, for enhedslisten er altid mod alting.
Der er nogen der skriver, at SF ikke er et pacifistisk parti, men hvem er pacfister ?
Det kan da kun være de lallende idioter, der tror, at man kan forhandle med religiøse diktatorer.

ellen nielsen, Robert Ørsted-Jensen og Tue Fredholm anbefalede denne kommentar

@Jørn Boye

Öhhh, jeg er ikke helt med der. Jeg kunne godt tänke mig du uddyber det med Poul Nyrup, for det giver ingen mening det du siger der.

At EL altid er imod alting kunne jeg ogsaa godt tänke mig du uddyber mere, for heller ikke det giver mening.

At kun lallende idioter er pacifister giver overhovedet slet ikke mening, saa det kräver en meget lang forklaring..
Desuden ville det väre paa sin plads du ogsaa uddyber hvad religiöse diktatorer er og hvilken forskel der er paa en kapitalistisk diktator og en religiös diktator.

Venter spändt paa dine guldkorn, for jeg er altid parat til at läre noget nyt og det kunne väre jeg ville ändre nogle ting i min nuvärende opfattelse.
Paa forhaand tak.!

Robert Ørsted-Jensen

Hvor og hvornår har man ''tæppe bombet' i Afghanistan?

Der er vistr folk her som stadig lever i Tyskland under anden verdenskrig eller i Nordfvietnam! Men jo total mangel på ansvarlighed præger bestemt

Robert Ørsted-Jensen

Hvis man bare trak sig ud og gik over til humanitær støtte imorgen, ville invasionen, borgerkrigen og myrderierne for alvor gå igang - IGEN.

Så holder FT-flertallet F16-fly i baghånden. Med mindre de vil købe opdatere fly holder F16 ikke mange sandskorn. Der er rige dårlige erfaringer fra Irak, men alt er glemt.
Lad os glemme SF.

Holger Madsen

Robert O. Jensen

Min bemærkning om tæppebomber, skal ses i sammenhæng med min bemærkning til Villy Søvndals udtagelse om, at man ikke standser noget, ved at kaste tæpper i hovedet på Taliban.

Man kunne skrive så meget om alt det dårlige ved krig. I stedet vil jeg bare citere end meget læst og delt artikel:

(Brug ikke ordet)

Ansvarlighed
Ligesom man i visse islamiske kredse indleder enhver samtale med erklæringen om, at »Allah er stor«, indleder lederskribenter på Danmarks morgenaviser, partiledere og dem, der lefler mest for partilederne, enhver længere udredning med en hyldest til ansvarligheden – og det med en nikkende selvtilfreds attitude, der understreger, at »ansvarlig« er et ord, der også lige akkurat passer på dem selv. Hvis alle kalder sig selv ansvarlige, er ordet blevet overflødigt, med mindre man vil bruge det som besyngelse af en administrative guddom. Og der siger redaktionen stop.

Niels Mosbak, Tue Romanow, Henrik Larsen og Henrik Klausen anbefalede denne kommentar
Steen Erik Blumensaat

Efter at Stalin var ude og Aksel Larsen ikke mere kunne være agent for Rusland blev han agent for Usas cia. Han fik penge af dem og opretede et parti der skulle registerer usas fjender og danmarks, den opgave har partiet stadig.
Socialdemokraterne blev også uddannet i usa ligesom de fleste danske politiske partier, at de slikker røv har altid været Monarkies tjeneres opgave, vi har verdens bedste og længste brune tunger.
40% af virksomhederne er fra usa, 50 milliarder kr i export.

Villy Søvndal bør omgående spurte mod udgangen!
Hans troværdighed er opbrugt.

"Hvor og hvornår har man ''tæppe bombet' i Afghanistan?"

Her åbentbart?! (bemærk dato!)
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/afghanistan/1361174/B52-c...

Villiy andre "ansvarsliderlige" kan da iøvrigt sikkert melde sig frivilligt til den afghanske hær!?
Der er før blevet givet plads til lignende i dette land, så det kan vel gentages, når man nu er regering?!

Flemming Andersen, Simon Olmo Larsen, Holger Madsen, Niels Mosbak, Troels H. Poulsen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Steen Erik Blumensaat

Når vi har stemt ved et valg har vi givet en lille gruppe retten til at være uansvarlige. De ansatte på Kristiansborg er absolute, løst fra, de står ikke til ansvar for loven, vælgerene giver dem retten til at være uansvarlige, det har de åbenbart svært ved, denne ret, absolutismen,siden de lader som om de er ansvarlige og står til ansvar, som grundloven siger så er de ansvalig over for deres samvittighed, hvad det så er for en.
Det latterlige er når de åbenlys viser deres uansvarlighed så kommer indpiskeren og pisker dem til at rette ind efter partidiciplinen, som ikke har nogen myndighed overhovedet ifølge grundloven da der ikke står noget om partier.
På slottet står 2 stole, tronstolene, hele cirkuset går ud på at holde de kongelige som gisler og forhindre dem i at sætte sig i tronstolene, det er det det hele går ud på, alt andet er bare et skin, røgslør der skal skjule komedien.

Sider