Vestager: Finansskat kan skubbe penge til Danmark

11 EU-landes aftale om at indføre en finansskat kan få kapitalen til at flyde til Danmark, mener Vestager.
22. januar 2013 kl. 08:55Opdateret 22. januar 2013 kl. 09:15

Hvis en gruppe af EU-lande uden om Danmark bliver enige om at indføre en skat på finansielle transaktioner, kan det betyde, at kapitalen i stedet flyder til Danmark.

Sådan lyder et forsigtigt bud fra økonomiminister Margrethe Vestager (R), der tirsdag mødes med sine 26 ministerkolleger i Bruxelles.

- Hvis det bliver udformet på en måde, så kapitalen rent faktisk flytter sig, så skal den jo et sted hen. Nu er Danmark ikke verdens største finansielle nation, men noget vil flytte sig til os, selvom meget vil gå til Storbritannien og amerikanske markeder, siger hun.

På tirsdagens møde skal de 27 økonomi- og finansministre afgøre, om 11 af medlemslandene må arbejde videre på at få indført den såkaldte finansskat.

Vestager har på forhånd sagt, at Danmark ikke vil indføre skatten, men at vi samtidig heller ikke vil spænde ben for, at de 11 lande kan gå videre med det.

- Det, der er en risiko set med danske øjne, det er, at kapitalen flytter sig, hvis den bliver beskattet. Og vi har jo sådan set brug for pengene derhjemme til at skabe arbejdspladser, siger hun.

Rent formelt skal de 11 lande, der blandt andre tæller Frankrig og Tyskland, i dag have grønt lys fra Vestager og de resterende lande.

- Jeg synes, det er en god idé, at vi har et system, hvor nogle lande kan gå videre, hvis de vil det, siger Vestager.

Selvom Danmark har sagt "nej tak" til at være en del af finansskatten, vil der være mulighed for at hoppe med på den, når forslaget ligger på bordet. Og Vestager vil ikke fuldstændig afvise, at Danmark går med på et senere tidspunkt.

- Det er svært at sætte en sandsynlighed på, siger hun.

- Men vi har jo lige øget de danske bankskatter, fordi vi gerne ville finansiere, at iværksætterskatten blev sat ned, fordi vi mangler kapital til, at virksomhederne kan vokse. Så vi har allerede sat bankskatterne op.

Efter tirsdagens forventede grønne lys fra Vestager og co., skal EU-Kommissionen udforme detaljerne i forslaget.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kristian Rikard

Normalt forstår jeg godt logikken i det Vestager siger, men lige her glipper det fuldstændigt. Og har jeg - mod egen forventning forstået, hvad Vestager faktisk siger - så finder jeg det meget ubehageligt.

Lasse Damgaard

Danske virksomheder har jo styrtende med penge - det er sådan set ikke det der er problemmet fru Vestager, det er om virksomhederne investere dem.
- Hvilket de for tiden ikke gør - de er mere optaget af at folk går ned i løn og der skal lettes karftigt på virksomhedsbeskatningen.

Derud over undres man over at en radikal supereuropæer er så nationalfikseret som tydeligt giver udtryk for. Det er nye toner fra den kant - ellers har det jo altid været ensteminghed og opgør med nationalkompetancer til fordel for større integration...

Hvis en gruppe af EU-lande uden om Danmark bliver enige om at indføre en skat på finansielle transaktioner, for at få styr på de financielle forhold der har skadet Europas økonomier så meget, kan det betyde, at kapitalen i stedet flyder til Danmark.

Det kan konen faktisk på kort sigt have ret i. Men det betyder også, at Danmark på usolidarisk måde stiller sig udenfor det EU, der arbejder på at få Europa på fode igen. Og på langt sigt vil disse kendte financielle transaktioner, der har skadet EU´s økonomier, fortsat kunne skade Danmark.

Måske skulle konen berige os andre med lidt af sin faglige baggrund for denne udtalelse.