DR's vagthund revser program om sociale ydelser

DR-serie om social bedrageri får kritik for at mistænkeliggøre borgere. Seernes redaktør giver kritikerne ret
7. februar 2013 kl. 21:00Opdateret 7. februar 2013 kl. 22:29

DR1-serien "Aktion socialt bedrageri", der har kørt i tre uger, får nu en over næsen af lytterens og seernes redaktør i DR, Jacob Mollerup.

Serien er allerede blevet stærkt kritiseret af seerne for at være snagende og mistænkeliggørende, og kritikken har et langt stykke hen ad vejen været relevant, skriver Jacob Mollerup i sin klumme på dr.dk.

Serien giver et konkret indblik i, hvordan kommuner kontrollerer borgere, som muligvis får sociale ydelser på et forkert grundlag.

- For det første var den i starten ret ensidig og mistænkeliggørende i sin stil. Man deltog i jagten på sociale bedragere på en måde, mange seere fandt ubehagelig, skriver han.

Førende eksperter har kritiseret, at en række udsagn fra kontrolmedarbejderne har fået lov at stå uimodsagt. For eksempel betydningen af et billede på Facebook, når der skulle vurderes om en ydelse var i orden.

- Reglerne er imidlertid så fulde af svære skøn og gråzoner, at udsagnene vanskeligt kan stå alene. Så ender det nemlig som tv, der efterlader seerne med et forkert indtryk af reglerne, skriver Jacob Mollerup.

Derudover får man i serien stort set intet at vide, om de aftaler, som DR har lavet med de medvirkende. Både kommunerne, kontrolmedarbejderne og de medvirkende borgere har alle sagt ja til at deltage, og er kun optaget, hvis de har accepteret det.

- Dette aftalesæt kunne med fordel have været forklaret i forbindelse med serien, mener han.

Ifølge DR Medier vil serien i de kommende programmer selv vil tage højde for en del af kritikken.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Karin Jønsson
  • Jens Falkesgaard
Karin Jønsson og Jens Falkesgaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Det har været dejligt afslørende for myndighedshåndteringen og givet resultater på det grundlag, ført til en god og saglig debat - og man kunne ønske, at flere kontroversielle områder, som f.eks. lægekonsulenternes virke, blev belyst på samme måde. Der er jo netop sket det, som god, afdækkende journalistik skal: demonstrere virkeligheden, så folk kan tage stilling, så vidt muligt uden at lægge egne vurderinger ind.
Der kommer også nogle ganske interessante brudflader frem, som f.eks. sidst med de delte husholdninger, hvor loven heldigvis ikke lægger privatlivets forhold til grund, men alene de objektive kriterier - at man også, når man bor sammen på uforpligtende vis, er en husstand. Hvorvidt man deler seng, har her bedårende lidt med tingene at gøre, og måske kan man forestille sig, at folk, der blot vælger bofællesskab, fremover vil vælge at gifte sig af praktiske årsager.

Søren 2 Jensen, Karsten Aaen, lars abildgaard, Jens Falkesgaard, Carsten Mortensen, Nis Jørgensen, David Adam og Heidi Larsen anbefalede denne kommentar

Et kriminalmagasin der afslører efterforskerne som lovbrydere og de efterforskede som juridisk krænkede.
Oops.
Ikke at jeg har andet end hørt om fænomenet.
Men det var aldrig sluppet igennem hos Niels Brinch.

Jens Falkesgaard, Dennis Lyngbæk-Førsterling, Lone Christensen, Torben Nielsen, Carsten Mortensen, Simon Olmo Larsen, Steffen Gliese, Niels Mosbak og Rune Lund anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det er lykkedes udsendelserne at efterlade sig et indtryk af vilkårlighed, magtberusede kommunale kontrolenheder og manglende rets-sikkerhed.

Det er da godt at få sat spotlys på, når vilkårligheden går ud over en kraftigt voksende befolkningsgruppe uden talsmænd eller organisation.

Steffen Gliese, Dennis Berg, Inger Sundsvald, Karsten Aaen, lars abildgaard, Jens Falkesgaard, Søren Roepstorff, Jack Jönsson, Tove Lodal, Dennis Lyngbæk-Førsterling, Viggo Helth, Vivi Rindom, kim jensen, Lone Christensen, Torben Nielsen, Carsten Mortensen, Malan Helge, Niels Mosbak, Bo Carlsen, Rune Lund og Heidi Larsen anbefalede denne kommentar

I virkeligheden er det ikke så meget anderledes end så mange andre realityshows. Opskriften er den samme: 'CSI-agtige eksperter' øver vold på underdanmark. Vi skal jo værre verdens bedste, så det er et vigtigt narrativ at plante i befolkningens bevidsthed. Det er det så også blevet.

Jeg kan huske at jeg kom op at skændes min gamle moder over en anden serie på DR, hvor super-læge-mænd skulle redde fortabte fede adolesente ud af frituren. Same story.

Det er nok ufrivilligt at der er myndigheder der er skurken. Hverken serien formsprog eller speaken indikerer det var formålet. Det er helt tydeligt tænkt som en underdanmark bashing.

Mikkel Nielsen, Villads Keiding, Inger Sundsvald, lars abildgaard, Benny Larsen, Jens Falkesgaard, Søren Roepstorff, Tove Lodal, Dennis Lyngbæk-Førsterling, Vivi Rindom, Lone Christensen, Torben Nielsen, Carsten Mortensen, Jens Andersen, Niels Mosbak, David Adam, Bo Carlsen, Lise Lotte Rahbek og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Myndighederne (kommunerne) er jo blevet tvunget til at iværksætte disse "kontrolgrupper" (hvilket rædselsfuldt ord). Det var VKO-regimet, der påbød kommunerne at lave dem. Nu kører det bare videre, som alt andet under den "røde" regering, de vil ikke tage et opgør med noget som helst fra VKO-tiden. At DR laver ulækkert tv på spørgsmålet, kan ikke undre. DR har opsagt sin sociale moral - og tænker kun på seertal. Det kan dog kamme over, som i dette tilfælde.

Mikkel Nielsen, Karsten Aaen, Tove Lodal, Dennis Lyngbæk-Førsterling, Torben Nielsen og Jens Overgaard Bjerre anbefalede denne kommentar
Jens Overgaard Bjerre

Det er lige til at sælge til udlandet. I mange lande tror man, at Danmarks sociale system er det samme som i 60'erne og 70'erne.

Der er ingen andre lande, hvor man sammenkører cpr.nr., som man gør det i Danmark. Vi har en kontrolforanstaltning, som langt overgår alle kommunistiske og facistiske regimer. I England har man f.eks. ikke noget Cpr. nr. system. Og det er utænkeligt, at en socialforvaltning kan gå ind og rode i ens private bankoplysninger, hverken i England eller Tyskland, Frankrig, Sverige og så videre..

Man kan med rette stille sig spørgsmålet om Danmark er et "forsøg" på hvor langt man kan presse en befolkning, som lever af lovpligtige ydelser. Altså den fattige befolkning. For selvom landbruget får over 1000 millioner i tilskud og mange af pengene har været brugt på spekulation, er der ingen tv udsedelser om hvordan man undersøger det hos forvaltningerne. Bankerne har også spekuleret og tildelt direktører utrolige summer. De har nær ødelagt vores økonomi. Men! går man ind her og kontrollerer på bedste spionmanér om godsejerne bruger deres tilskud, som de skal? Om pengene går til at ødelægge vores grundvand? Og hvordan bankerne kan sælge sine aktier og spekulere lige før det hele ramler? Og hvordan man stadig kan skovle overskud hjem på et elektronisk system, som ikke koster noget at bruge? Man kunne ikke drømme om det.

Det, som gør DR helt til grin, er at vi har verdens største licens. Og, at DR ikke vil frem med sine interne regnskaber. Altså hvad det koster at lave tv. Med lønninger og honorarer og produktionspriser ude i byen. Det er ikke småting og folk ville glo en omgang, hvis det kom frem.Og, at de politikere, som man skulle tro bestemte i landet, bare står og smiler idiotisk, når DR siger nej. Med andre ord 'tæsker' man de fattige for deres egne penge, mens de rige får lov til at gøre fuldstændigt som det passer dem.

Mikkel Nielsen, Karsten Aaen, Nicolai Niemeyer, Niels Mosbak, Peter Jensen, Tove Lodal, Dennis Lyngbæk-Førsterling, Torben Nielsen, randi christiansen, Vivi Rindom, Lone Christensen, Olav Bo Hessellund og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Ole Chemnitz Larsen

Omvendt vagthund

Forstået som en vagthund,, der reelt er vagthund for dem, som hunden officielt har til opgave at holde øje med, typisk magthaverne.

Reelt magthavernes vagthund. Og især når der er noget at komme efter.

Store sociale ydelser -> mange regler for at undgå uretfærdighed -> store muligheder for snyd -> misundelse -> anmeldelser og stikkeri -> kontrol og straf

Tak til DR for at sætte fokus på en væsentligt problemstilling.

randi christiansen

Når skattepengene går til at understøtte de svageste og de, der ikke kan få et job, så skal alle kontrolinstanser aktiveres, men, som Jens O.B. påpeger, understøttelsen til landbruget og banksektoren fredes - og ifht de to sektorer, så er det da småpenge, der investeres i, at mennesker ikke skal leve i yderste fattigdom. Hvordan kan man i fuld alvor være så fornæret og smålig - er det fordi, man føder hunden med sin egen hale ? De rige mangler jo ikke noget, og mærkevareboutiqerne trives og salget af luksusvarer stiger ... på et tidspunkt får hunden ondt i halen, og bider fra sig - desværre blot det forkerte sted når underdanmark jagter underdanmark.

Systemfejl !

Olav Bo Hessellund, Jens Overgaard Bjerre, Jens Kofoed, Benny Larsen, Tove Lodal og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Sagen blev rimeligt belyst på begge sider af bordet i de 4 udsendelser.
En omfangsrig debat var følgen. Tak til DR.
Forslag til DR, næste emner : Skattesnydere - Momssvindel - Sort arbejde - Grænsehandel
Afsluttende helaftensdebat : Danskernes moral og manglende solidaritet contra regeltyranni og omfordelingsbureaukrati.
Hovedspørgsmål : Er det det sidste, der skaber det første ?

Steffen Gliese, Gert Sørensen, Karsten Aaen og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar