Ekspert: Militær muskel er alt Nordkorea har tilbage

Nordkorea er kun interessant, fordi de har atomsprængladninger. Uden ville de være som en anden diktaturstat.
12. februar 2013 kl. 12:55

Om det ender med forhandlinger i kølvandet på Nordkoreas atomprøvesprængning tirsdag morgen, eller om styret kollapser inden, fordi alle pengene går til våben og atomprogrammer, er det store og svære spørgsmål.

Det siger souschef og specialkonsulent Peter Kim Laustsen fra Forsvarsakademiet.

- På kort og mellemlang sigt vil vi se status quo. Vi vil se hård retorik fra styret i Pyongyang og vi vil også se raketopsendelser, atomprøvesprængninger og provokationer på havet, siger han.

Hvordan det ender, kommer helt an på, hvem der blinker først, mener Peter Kim Laustsen. Nordkorea på den ene side og USA og Sydkorea på den anden.

Tirsdag morgen bekræftede nordkoreanerne, at regimet havde gennemført en underjordisk atomprøvesprængning for at "beskytte vores nationale sikkerhed og suverænitet mod den hensynsløse fjendtlighed fra USA".

Ifølge Peter Kim Laustsen er Nordkorea kynisk set kun interessant, fordi de har atomsprængladninger eller raketter. Uden dem ville de være som en anden diktaturstat. De spiller med musklerne, fordi det er det eneste, de har tilbage.

- Det er mest sandsynligt, at det ender med forhandlinger, for det vil USA og Sydkorea gerne, men det kommer ikke til at ske i forlængelse af provokationer fra Nordkorea, der vil gå tid, siger han.

Nordkoreas atomprøvesprængninger i 2006 og 2009 endte med forhandlinger.

Nordkorea-ekspert Geir Helgesen, der er leder af Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet forventer også, at atomprøvesprængningen tirsdag ender med forhandlinger.

- Muligvis bliver forhandlingerne ikke officielle, men parterne vil mødes, fordi situationen er uholdbar. Ikke mindst fordi det foregår i den del af verden, hvor de øvrige lande er lokomotiver i økonomisk udvikling: Sydkorea, Japan og Kina.

Geir Helgesen mener, at atomprøvesprængningen har været planlagt over længere tid og viser, at Nordkorea agter at forblive en atommagt og ad den vej forsøge at nå forhandlingsbordet.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er Kina, der holder en smule liv i Nordkorea - hvis Kina "trækker stikket ud" , så er det forbi for Nordkoreas politiske ledelse.

Mon ikke det mest hensigtsmæssige er at lukke helt 100% i over for Nordkorea ,og lade det være helt op til Kina ,hvor længe de vil "leve " med den uregerlige nabo.

Kina vil næppe tillade den lille genstridige nabo at bruge a-våben mod nogen - det ville være alt for risikabelt for kinesiske langsigtede interesser i regionen.

John Vedsegaard

Man skulle tro Kineserne holder Nordkorea i reserve, nå deres egne borgeres løn er steget for meget, kan de jo altid bruge naboens børn..

Per Dørup Jensen

Under henvisning til at Nordkorea bryder alle FN-konventioner, (som de ikke selv overholder, når de invaderer suveræne stater) er Obama, Søvndal og hele slænget af imperialist-lakajer straks ude at fordømme Nordkorea´s a-våben sprængning.
Wilhelmsen burde påtale, at socialisten Søvndal bjæffer med i det imperialistiske kor, men hun regner nok med, at SF´s vælgere er for overfladiske og ideologisk ubevidste til at forstå en sådan ellers åbenlys inkonsistens i et socialistisk parti´s udenrigspolitik. Og minsandten om Søvndal ikke også siger, at Nordkorea lader sin befolkning sulte (uden at komme ind på Vestens sanktioner mod landet) Jo, den mand har ingen skrupler.
USA og de øvrige Nato-lande plejer også på det kraftigste at fordømme terroraktioner. - Men altså undtagen, når deres al Queda terrorister (som de konsekvent og manipulerende over for deres opinion, kalder politiske oprørere) terroriserer den syriske civilbefolkning med den ene bil- og selvmordsbombe efter den anden. Som bekendt har USA og Nato nægtet at fordømme disse nærmest daglige terroraktioner i Syrien!
Hvis Jugoslavien, Irak og Libyen havde haft a-våben, havde de kunnet afskrække USA og Nato fra at have smadret deres samfund. I dag ligger disse samfund i ruiner og er styrtdykket på alle velfærdsindikatorer. Høj arbejdsløshed, kriminalitet og elendighed hersker nu. I den forbindelse var det således strategisk uklogt af Gaddafi
at lade sig besnakke af USA- og EU-imperialismens ledere - og skrinlægge sit a-våben projekt.
Så det er naturligvis rationelt af Nordkorea at opretholde sin atomvåben-afskrækkelse.
Ellers havde USA og Nato da forlængst bombet dette land i grus.
Jamen, også Kina og Rusland fordømmer Nordkorea´s a-våben sprængning ville nogle hævde.
Enhver ved da, at Kina et langt stykke hen ad vejen er styret af USA´s og dets allierede`s teknologi- og vækstgenererende investeringer i landets billige arbejdskraft, og at Nordkorea ikke kan stole Kina, der lige har solgt en anden af deres frontlinje-stater, Myanmar, til vestlige selskaber. - Og at Rusland har hænderne fulde med at holde imperialismen stangen i Syrien. Og forsøger at opnå goodwill hos Vesten

Niels Jørgensen

Bjæf! Koldkrigsretorikken overlever endnu i små modstandslommer i den røde totalitarismes nedbrændte landskab, både ude og hjemme.

Jamen så længe tro overgår viden, så længe vil nordkoreanere have et bedre liv end alle andre, så længe vil iPhone være bedre end Samsung, så længe vil solen gå ned før den står op, og så længe vil der være grobund for tøjlesløs magt.

Ikke engang sørgeligt, for det er menneskeligt - og hvem elsker ikke menneskene?