Telegram

Miljøeksperter: Færre fødsler er en god nyhed

Set fra et bæredygtighed-princip er det godt, at der fødes få børn i Danmark, vurderer miljøeksperter.
Telegram
16. februar 2013 kl. 03:00

Det danske fødselstal er alt for lavt, og lige nu bliver den danske befolkning mindre, hed det i en kronik i onsdagens Politiken, da fertilitetseksperter fra Rigshospitalet slog alarm.

Men det er ikke en ubetinget dårlig nyhed, at danske kvinder føder færre børn, mener professor i økologisk økonomi ved Aalborg Universitet, København, Inge Røpke, som Information har talt med.

Faktisk er det ganske positivt - i hvert fald set i et miljømæssigt perspektiv - hvis den danske befolkning skrumper.

- Det må siges at være en fordel, hvis vi bliver færre mennesker i Danmark set ud fra et bæredygtighedssynspunkt, siger hun til Information.

- Det er da en syg tanke, at fordi vi nu er 5,5 millioner, så skal vi også blive ved med at være at være 5,5 millioner eller flere. Jeg forstår simpelthen ikke, hvad det gode skulle være ved det, siger hun.

Inge Røpke peger på, at, Danmark allerede er udnyttet til sidste kvadratcentimeter

- Hvorfor skulle vi øge udnyttelsesgraden? Det giver ingen mening, som jeg ser det, siger Inge Røpke.

Også lektor emeritus ved Danmarks Tekniske Universitet, Jørgen Stig Nørgård, som i mange år har holdt foredrag og debatteret befolkningsvækst og bæredygtighed, mener, at bekymringen over det lave fødselstal er helt ubegrundet.

Tværtimod mener han, at der er en positiv udvikling, hvis der i fremtiden bliver færre danskere.

- Vi bliver 70-80 millioner flere mennesker i verden hvert eneste år, så jeg mener ikke, vi skal bidrage med at få fødselstallet yderligere op. Det er både ret egoistisk og ret snæversynet, forklarer han.

Hvis fødselsraten fortsætter med at være så lav som nu, betyder det, at der på et tidspunkt kun vil være halvt så mange danskere som nu.

- Det synes jeg kunne være en meget passende målsætning at have ud fra den betragtning, at vi i Danmark lever langt over evne og ligger i toppen, hvad angår miljøbelastning, siger Jørgen Stig Nørgård til Information.

/ritzau/

Kristian Rikard

Nu har jeg ligegodt oplevet det med. To professorer hvoraf den ene tror vi er 5,5 millioner pt! Båtnakkke. Og begge to taler kun i absolutte tal. Det er jo rablende sindsygt efter min mening.

Kristian Rikard

PS: Undskyld, den ene af de omtalte to er bare en simpel lektor ronkedong - hvilket blot gør det hele endnu mere patetisk.

Positivt, at der bliver sat spørgsmålstegn ved 'mantraet' om befolkningstilvæksten (også i de vestlige lande): "Jamen, vi skal jo brødføde den ældre befolkning og opretholde velfærdssamfundet". Jotak, men det er da et utrolig kortsigtet argument.

Jørgen Muldtofte

Denne tråd er bare et ritzau-telegram, læs i stedet linket med kommentarer...
http://www.information.dk/451370

Kristian Rikard

http://politiken.dk/debat/kroniker/ECE1896514/danskerne-har-ondt-i-forpl..., for nu at tage tingene i ders rette rækkefølge.